Куди бігти, якщо дитина захворіла ввечері чи на вихідний?

Куди бігти, якщо дитина захворіла ввечері чи на вихідний?
  • Невдовзі стаціонарні відділення отримають договір на надання меддопомоги 2 рівня, тоді лікарі не матимуть права лікувати за державний кошт тих, хто не уклав декларацію.
  • Зараз діє 4 електронних сервіси: електронний запис через кабінет пацієнта, електронна реєстратура, електронна черга на профогляди та електронна черга на ЛКК.

Понад 100% малих тернополян вже мають підписані декларації з дільничними педіатрами. Про це повідомив Андрій Артимович, директор комунального некомерційного підприємства «Тернопільська міська дитяча лікарня».

- Так, є більше ніж 100%, адже до чисельності населення, які закріплені за м. Тернополем, з нашими педіатрами підписали декларації ще й мешканці навколишніх сіл, - пояснив незвичну цифру Андрій Артимович. – Серед зареєстрованих у Тернополі діток, близько 5% не підписали декларацію. Це, зокрема, щойно народжені немовлята. Або з певних причин батьки ще не визначились з педіатром для своєї дитини. Попри це допомога надається стовідсотково – всьому дитячому населенню.

Де працюють чергові кабінети

Причини, чому батьки досі не підписали декларацію дитини з педіатром, здебільшого побутові. Чи вирішують проблеми з реєстрацією місця проживання дитини.

Відео дня

- Ми можемо говорити зараз, що меддопомогу може отримати лише той, хто уклав декларацію, - каже Андрій Артимович. – Тобто, має договір з Національною службою здоров’я, аби лікуватись за кошт держави. Відповідно, пацієнти не мають нічого платити. Ми розуміємо, що є різні обставини. І готові за потреби в момент звернення дитини до лікаря укласти декларацію. Відповідно, пацієнти все рівно скористаються меддопомогою за державною гарантією.

Якщо малеча захворіла, батьки мають звернутись за допомогою до дільничного лікаря чи до стаціонару, якщо все сталось ввечері чи у вихідний. Чергові кабінети працюють на вул. Клінічній, 1а і Купчинського, 14.

- Якщо пацієнт з певних причин ще не підписав декларацію, медики нададуть допомогу та переконуватимуть батьків таки її підписати, - каже Андрій Артимович. – Невдовзі стаціонарні відділення отримають договір на надання меддопомоги 2 рівня, ми не будемо мати права лікувати за державний кошт тих, хто не уклав декларацію. Тобто, держава пробує ощадно витрачати кошти, хто витримує маршрут пацієнта. Звернувся до свого лікаря – той в разі потреби направляє до вузьких спеціалістів. Тоді держава готова витрачати на такого пацієнта гроші.

Оминаєте свого педіатра – доведеться платити

Якщо батьки вирішили проконсультуватись з приводу тієї чи іншої недуги малюка на власний розсуд, обминувши при цьому педіатра, з яким підписали декларацію, - мають власним коштом оплатити візит до лікаря.

- З 1 липня 2019 р. планується підписання договорів з Національною службою здоров’я вузьких фахівців поліклінічних відділень. Це лори, хірурги, неврологи, які працюють в поліклініках, - пояснив Андрій Артимович. – Ті, хто прийшов на прийом до вузького спеціаліста, минаючи свого педіатра, мали б оплачувати кошти, затверджені прейскурантом міськради. Це вимога НСЗ. Ми не можемо надавати безкоштовно меддопомогу. А як укладений договір – пацієнт автоматично отримує допомогу. Ні –постає питання оплати ним послуги.

Якщо ви не підписали декларацію, а дитина екстренно госпіталізована до лікарні – для зручності і малих пацієнтів, і батьків її підписуватимуть на місці.

До кого додому прийде лікар?

Щодо домашніх візитів лікарів до хворих, МОЗ їхню «обов’язковість» скасувало. Лікарі, як правило, володіють інформацією про стан здоров’я своїх пацієнтів і можуть об’єктивно визначити потребу відвідин на дому. Але в разі потреби у цьому не відмовляють, запевнив пан Артимович.  

- Критеріїв – до цього йдемо додому, а до цього – ні, - немає. Інакше це був би комп’ютер, - каже Андрій Артимович. – Треба зважати на сукупність клінічних ознак. Враховувати вік пацієнта, епідеміологічну ситуацію в місті, раптовість, тривалість хвороби. Рецептів абсолютних не існує. Лікар дбає про пацієнтів і за свою репутацію. Відмовляти у наданні допомоги лікар не зацікавлений.

Напередодні свят надійшли скарги щодо роботи електронних сервісів, які заклади надають онлайн.

З моменту створення медичної електронної реєстратури в дитлікарні, цією послугою скористались близько 35 тисяч тернополян, - каже Андрій Артимович. – Лише напередодні та у Великодні свята - понад 150 осіб. Тобто, сервіс активно працює. Це електронний запис через кабінет пацієнта, електронна реєстратура, електронна черга на профогляди та електронна черга на ЛКК.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up