Лікарі не можуть змушувати пацієнтів купувати амбулаторні картки

Лікарі не можуть змушувати пацієнтів купувати амбулаторні картки
Кожен медичний заклад має мати амбулаторну картку пацієнта, якщо він у них обслуговувався, кажуть тернопільські медики.

Однак в умовах недофінансування не всі лікарні та поліклініки мають можливість закупити необхідну кількість цих медичних документів. Та це питання повинні вирішувати самі медзаклади, не змушуючи пацієнтів купувати картки за власний рахунок.

В редакцію 20minut.ua звернулася наша читачка Тетяна. Дівчина нарікає, що її мамі лікар сказав, що тепер потрібно мати дві амбулаторних картки: одна для сімейного лікаря, інша - для спеціаліста. Купувати їх пацієнтка має сама.

- Мама ходила в першу міську поліклініку, - розповідає Тетяна. - Карточки, звичайно ж, треба купити в типографії за рогом поліклініки, і коштує таке задоволення 5 грн. Цікаво, хто в поліклініці налагодив такий бізнес? І що це за реформування таке? Світ переходить на електронний документообіг, а в нас і далі процвітає перекладання і переписування папірців?

Відео дня

Насправді кожен лікувальний заклад повинен мати окрему амбулаторну картку, якщо пацієнт в них лікувався, пояснили нам у міському відділі охорони здоров’я та медичного забезпечення.

Але оскільки в 2012 році відбулася реформа в галузі медицини, то на базі, як колись її називали, першої поліклініки тепер діє Центр первинної медико-санітарної допомоги та окремо працюють вузькоспеціалізовані лікарі. Тож, незважаючи на те, що вони працюють в одному приміщенні, але це різні ланки надання допомоги: первинна і вторинна, - відповідно, амбулаторні картки мають мати кожна свою на кожного пацієнта, який у них отримував допомогу, пояснила заступник начальника відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення з лікарської роботи Тернопільської міської ради Ольга Ярмоленко.

Картки - це не власність пацієнта, як багато хто думає, амбулаторні картки - це документ, який  в разі необхідності медичний заклад показує як доказ, яке лікування проводилося та які ліки виписувались, - уточнює пані Ярмоленко. - Зараз сімейні лікарі надають первинну медичну допомогу, якщо ж потрібно, то вони дають направлення до відповідних спеціалістів - а це вже вторинна допомога. Про кожен етап лікування пацієнт згодом отримує виписку, яку вклеюють в його амбулаторну картку, що знаходиться  в сімейного лікаря.

Звісно, кожна ланка мала би мати свої амбулаторні картки. Це в ідеалі, однак в режимі постійного недофінансування галузі це є проблемою, зізнається пані Ярмоленко. Тому в тернопільських медзакладах дозволяють ці картки передавати від сімейного лікаря до спеціалістів.

- Тобто, якщо людина обслуговується в амбулаторії на Петриківській, то її картку можуть прийняти в поліклініці №3, якщо не матимуть можливості завести власну, - продовжує пані Ярмоленко. - Аналогічно і в решті медзакладів міста. Що ж до вищезгаданої ситуації, то хотілося би знати детальніше: це було пояснено пацієнтці як обов’язкова дія - купити дві картки, чи як побажання. Бо в обох випадках пацієнтка може відмовитись, адже забезпечення картками - це робота медзакладу та держави. Але якщо це було як примус, то про це варто повідомити керівництво медзакладу.

Принагідно лікарі звертаються  до терноплян із проханням: не тримайте амбулаторні картки вдома, а віднесіть їх сімейним лікарям, в яких ви обслуговуєтесь!

Довідка:

Про такі та інші порушення в медзакладах Тернополя, а також інші зауваження можна подавати за тел. гарячої лінії - 25-08-39 або за посиланням http://www.zdorov.gov.ua/zauvazhennia-ta-propozitsiyi

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Анонім

    в дитячій поліклініці за карточку треба заплатити 20 грн
  • Анонім

    Аффтар - істеричка. 5 грн - 2 поїздки в маршрутці. Тут Сєня витягує з кишені сотні і тисячі кожен місяць - за рахунок тарифів і інфляції... І всі мовчать як страуси...

    Олег reply Анонім

    Підтримую, ціни на газ, електроенергію, продукти харчування, інші товари зросли в рази і всі мовчать і так добре а зарплати то залишились практично такі самі а тут знайшли сильну проблему 5 грн. за карточку.

    Анонім reply Олег

    треба ж лохторат відволікати від реальних проблем - от і вкидують всяких Корбанів, Тетеруків, геїв і т.д. А в кишені від того більше не стає...

    Анонім reply Анонім

    Видно,хто давно маршрутками їздив)))
  • Олег

    Цікаво що зараз можна купити на ті 5 грн.? Що вони зараз вартують? Люди не будьте занудами! Ця карточка буде Вам на ціле життя якщо не загубити, можна вже і дати тих 5 грн.

    Анонім reply Олег

    Пів хліба. Чи хліб - то ніщо для тебе?

    Олег reply Анонім

    Я не олігарх і хліб для мене має значення, але цих 5 гривень не кожен день потрібно платити а раз нехай в 10 років якщо вже не на ціле життя можна заплатити. Для прикладу кожен день їзджу маршруткою на роботу і назад це вже 6 грн., а часом потрібно ще по місту поїздити то виходить 12 грн. Або ще кращий приклад куріння сигарет: є люди які палять по 2 пачки сигарет в день вартістю 15 грн. кожна і то вони далеко не є багатими, але скажи їм дати за щось 5 грн. раз в 10 років, то будуть верещати що вони не мають грошей і їх має забезпечити держава. Про пиво і алкоголь я вже мовчу. І таких прикладів багато. Ми не замислюємось як витрачаємо в десятки разів більші суми і значно частіше, а коли заходить мова за якусь дрібницю то вперто відмовляємось платити.

    Анонім reply Олег

    То справа кожного,на що тратити особисто зароблені кошти. І нема чого чужими тратами перейматися.

    Олег reply Анонім

    Те саме стосується заробляння грошей. І немає чого перейматися чужими заробітками. Заздрість рахується гріхом.

    marijka reply Олег

    А чого я маю платити, якщо в мене вже є карточка, в яку роками все записували? А тепер кажуть, що ту треба здати в архів і завести нову. Бо хтось від цього відкат має?

    Анонім reply Олег

    я вже 5 разів купляв такі картки

    Олег reply Анонім

    А що з попередніми картками сталося? Я ще купив в 2008 році користуюсь до сьогодні і ще думаю скоро купляти нової не буду.

    marijka reply Олег

    Кажуть треба купити нові, бо вони нового зразку, а старі треба здати в архів.

    Олег reply marijka

    Сьогодні був на прийомі в сімейного лікаря в 1 поліклініці. Взяв стару карточку в реєстратурі, взяв талон, лікарка зробила записи і віддала мені карточку, сказала щоб здав в реєстратуру. Але попередила мене що якщо захочу йти до вузьких спеціалістів (типу ЛОР) то для них тепер потрібно завести окрему карточку бо вони якби окрема структура сімейні лікарі і вузькі спеціалісти.
  • Людмила Лукіян

    я була в поліклініці. сказали купити, пішла і купила ту картку за 5 грн.

    давайте порахуємо собівартість тих карток, прикинемо, хто скільки заробляє, які відкати можливо отримує, напишемо скарги у всі можливі установи..... або можна цю енергію, час і зусилля подарувати близьким людям і бути здоровими!

    Анонім reply Людмила Лукіян

    Воно то так. Але тоді потім нема чого нити,чому в нас скрізь такий безлад.Все починається з малої безкарності.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up