Медична реформа: що чекати пацієнтам з 1 липня

Медична реформа: що чекати пацієнтам з 1 липня
  • Тернополяни мають зареєструватись в поліклініці, а з 1 липня укласти угоду з лікарем.
  • Виклик додому може бути платним. Хто за нього платитиме – поки невідомо.
  • В бюджеті на кожного пацієнта вже заклали 210 грн на рік.
  •  У двох лікарів одночасно обслуговуватись не можна.

Розрекламована реформа медицини: чітких нормативних даних немає, проте медзаклади матимуть більше повноважень. Дільничних лікарів не буде, як і прив’язки до географічного місця – тобто, проживання пацієнта не зобов’язуватиме його відвідувати певну поліклініку за місцем реєстрації. Чим обернеться медична реформа для пацієнтів, яким чином обиратимемо сімейного лікаря і чи можна обслуговуватись в іншій клініці чи навіть районі – розбирались журналісти «RIA плюс».  

Обиратимемо лікаря самі

Передусім, зміни полягатимуть у тому, що кожен громадянин країни зможе обирати собі того лікаря, якому довіряє своє здоров’я та здоров’я своїх дітей. Пацієнт підписує договір (декларацію) щодо надання конкретних медичних послуг з конкретним лікарем.

Відео дня

-       Повністю скасовується прив’язка до географічного місця – пацієнт не буде «прикріплений» до певної поліклініки за місцем реєстрації, - каже заступник головного лікаря медичного обслуговування населення Тернопільського міського комунального закладу Центр первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. -  Тобто, дільничних лікарів вже не буде, а будуть сімейні лікарі.

Будуть, очевидно, зміни щодо обслуговування пацієнтів вдома. Медики сподіваються, що ці моменти будуть чітко прописані в угоді. Адже якщо, скажімо, кабінет лікаря розташований в приміщенні поліклініки на вул. Купчинського, а викликатимуть пацієнти, які проживають на «Дружбі» чи «Східному» - обійти всіх і надати допомогу буде проблематично. Зараз, скажімо, кожен з дільничних лікарів має по чотири виклики на день. Можливо, буде працювати окрема структура, яка обслуговуватиме тільки виклики, пояснила медик.

-          Суть медичної реформи полягає у передачі більшої кількості  повноважень щодо організації медицини на місцях, - пояснила заступник головного лікаря медичного обслуговування населення Тернопільського міського комунального закладу Центр первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. - В результаті цього лікарні отримають  більшу  автономію, будуть мати власний бюджет і витрачатимуть кошти так, як вважають за потрібне.

Вся інформація буде в реєстрі пацієнтів

Проте на сьогоднішній день юридична база, яка б давала чіткі нормативи, яких має дотримуватися медицина, а в даному випадку первинна медична допомога, - поки ще відсутня, каже пані Боднар.

-          Більше лікарів зможуть займатись приватною практикою, оформивши статус «фізичної особи-підприємця», - каже Надія Боднар. – Нарахування оплати за надані послуги лікарю буде прозорим. Державою буде надаватись певний мінімальний пакет послуг, який для пацієнтів буде безкоштовним. Зараз саме проходить обговорення, що включатиме цей пакет. За решту, ймовірно, треба буде доплачувати. Цим питанням повинна буде займатись Національна агенція.

Отримати інформацію про попереднє лікування пацієнта лікар зможе завдяки Єдиному електронному реєстру пацієнтів, в якому передбачається повна інформація про стан здоров’я пацієнта, його обстеження.

-          Високопрофесійні лікарі зможуть отримати більше визнання та більшу і цілком легальну заробітну плану внаслідок своєї якісної роботи, - переконана Надія Боднар.

Що зараз має зробити пацієнт і навіщо?

-          Зараз створюють реєстр пацієнтів, - пояснила Надія Боднар. - Спочатку створили так званий «червоний реєстр», який містить інформацію про всіх, хто вже звертався за медичною допомогою. З 1 липня створюватимуть «зелений реєстр».

Туди вноситимуть лише тих пацієнтів, які прийшли до поліклініки з паспортом, ідентифікаційним кодом  і уклали угоду з лікарем. Це необхідно для ідентифікації пацієнта і реалізації  можливості оплати медичної послуги, яку буде здійснювати держава.

-          Тому  зараз потрібно прийти до сімейного чи дільничного лікаря для внесення ваших даних, в т.ч. паспортних, до реєстру пацієнтів, - каже Надія Боднар. - Також необхідно до 1 липня обрати собі лікаря, в якого ви хочете обслуговуватися, щоб в подальшому укласти з ним  угоду (декларацію).

Чи є інформація про лікарів?

Паралельно з єдиним електронним реєстром пацієнтів створюють реєстр лікарів. Він  міститиме інформацію про тих медиків, які надаватимуть первинну медичну допомогу.

-          На сайті нашого лікувального закладу http://www.medical.te.ua є інформація про сімейних лікарів, які працюють в Тернополі, - каже Надія Боднар. - В кожній амбулаторії є стенди, на яких розміщена інформація про лікарів, їх кваліфікаційну категорію, графік роботи лікаря, а також територію обслуговування станом на теперішній час.

Якщо пацієнт не зможе чи не встигне з певних причин зареєструватись і укласти угоду до 1 липня, він зможе це зробити при першому зверненні до лікувального закладу.

Що зміниться для пацієнта:

1.      Він матиме право вільно обрати лікаря й укласти з ним угоду.  У ній буде повний перелік  того, що саме пацієнт отримає безкоштовно (послуги чи маніпуляції). МОЗ винесло на громадське обговорення проект Державного гарантованого пакету медичних послуг, які надаватимуть на первинному рівні меддопомоги. На кожну дорослу людину, за словами Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун,  поки що в бюджеті закладено в середньому 210 грн на рік.

2. Місце реєстрації пацієнта значення не матиме. Держава надає право громадянину їздити до обраного лікаря хоч у сусідній район.

3. Подвійного обслуговування вже не буде. Обслуговуватися одночасно у лікаря за місцем реєстрації і в медика за місцем проживання не буде змоги.  Електронний реєстр пацієнтів виключить таку можливість.

4. З 1 липня 2017 року почнуть укладати договори між пацієнтами та лікарями сімейної медицини.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    як не крути, але від наших реформ нічого доброго не слід очікувати, а це сумно. реформа освіти, поліції, децентралізація тощо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up