Менші стаціонари та без диспансерів в районах: фтизіатричну службу Тернопільщини реформують

Менші стаціонари та без диспансерів в районах: фтизіатричну службу Тернопільщини реформують

Фтизіатрична служба Тернопільської області зазнає реорганізації, зокрема закриють протитуберкульозні диспансери у Кременці, Язлівці Бучацького району та Білобожниці Чортківського району та скоротять стаціонарні відділення.

 

Про діяльність фтизіатричної служби в умовах діючих та нових реформ медицини, йшлося на нараді в ТОДА 30 серпня. 

Зміни обґрунтовуються тим, що кількість туберкульозних хворих, які підлягають лікуванню у відділеннях такого профілю, є незначною, повідомляє прес-служба управління охорони здоров'я ТОДА. Крім того, згідно з сучасними вимогами змінилися підходи до лікування даного захворювання. Значний акцент робиться на посиленні амбулаторного етапу лікування, який передбачає значне скорочення термінів перебування хворих на туберкульоз у стаціонарі. Це, і є, в принципі, вимогою реформи. Планово – реорганізувати на базі диспансерів у відділення обласного «Хоспісу», що дасть можливість ефективно використати приміщення та працевлаштувати працівників.

Головний лікар з організаційно-методичної роботи Тернопільського обласного протитуберкульозного диспансеру Михайло Буртняк повідомив, що за останні 5 років в області намітилась тенденція до покращення епідситуації щодо туберкульозу.

Відео дня

Так, за період 2014-2018рр. в області захворюваність всіма формами туберкульозу знизилась з 41,2 до 33,3 на 100 тис. населення (на 19,2 %, в абсолютних цифрах вперше діагностовані з 500 до 349 осіб). Показник смертності знизився з 8,3 до 6,2 на 100 тис. населення. Зниження захворюваності зареєстровано як серед дорослого, так і серед дитячого населення. За підсумками 2018 року та першого півріччя 2019 року захворюваність на туберкульоз, смертність були одними з найнижчих у державі.

Відповідно намітилась тенденція до зниження кількості хворих, які перебувають на стаціонарному лікуванні та оздоровленні». Михайло Миколайович навів наочно аналіз даних, зідно яких практично впродовж останніх п’яти років план виконання ліжко-днів виконувався лише на 66-86 %.

До того ж, враховуючи рішення сесії Тернопільської обласної ради, згідно з яким Тернопільський обласний протитуберкульозний диспансер реорганізовано у комунальне некомерційне підприємство «Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр»), запланований перехід на фінансування з 1 січня 2020 року через НСЗУ за надані медичні послуги та забезпечення ефективного функціонування закладу в умовах реформування,  наказом по облтубдиспансеру № 61 від 01.08.2019 року передбачено: скорочення з 1 листопада 2019 р. Бережанського та Заліщицького диспансерно-поліклінічних відділень як підрозділів облтубдиспансеру, що практично виконують невластиву для третинного рівня медичну допомогу; оптимізацію 20 хірургічних ліжок; припинення функціонування III фтизіо-терапевтичного відділення.

- Реформа фтизіатричної служби має на меті привести систему лікування хворих на туберкульоз у відповідність до міжнародних стандартів – повідомив начальник головного управління охорони здоров'я ТОДА Володимир Богайчук. - Саме згідно з цими міжнародними стандартами акцент робиться на амбулаторному лікуванні. У зв’язку зі зміною підходів до лікування, назріла потреба в реорганізації фтизіатричної служби в області.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up