На театралці закликали подолати гепатит

На театралці закликали подолати гепатит

Найбільш поширені способи інфікування гепатитом – ін’єкції, неналежна стерилізація медичного обладнання та інструментів та переливання неперевіреної крові і препаратів крові

Інформаційну просвітницьку акцію до Дня гепатиту провели дві громадські організації та медики сьогодні, 28 липня. У всесвітній день боротьби з цією недугою на Театралці  розповідали про гепатит, шляхи передачі хвороби. А також закликали підтримати всесвітню ініціативу подолати гепатит до 2030 року та доносили до зацікавлених людей необхідність своєчасного тестування та лікування гепатиту.

  • Ми підготували спеціально плакат до цієї акції, на фото не випадково мої онуки, - говорить керівник пацієнтської організації хворих на гепатит С «Іскра надії» Олег Мартинюк. - Хочемо залишити цей світ наступним поколінням вільним від гепатитів. Адже коли ми приходимо наприклад до стоматолога, то ми до нього не за гепатитом приходимо, а полікувати зуб. Ми маємо вберегти дітей і внуків від цієї проблеми.

Пан Олег у мегафон закликав тернополян підійти до плаката і підписати його.

- Цей плакат ми наразі заберемо з собою . А на початку листопада планують проведення Всесвітньої зустрічі з гепатитів в Бразилії. І цей плакат ми візьмемо з собою, як свідчення того, що в Тернополі є небайдужі люди, які підтримують прагнення здолати гепатит до 2030 року, - зазначив він.

Відео дня

Кілька попередніх років під час таких заходів на Театралці робили експрес-тести на гепатит.

- Цього року головним завданням акції «Гепатит С: дізнайся зараз, вилікуй вчасно» стало не стільки тестування, як необхідність донести до кожного важливість знань про шляхи передачі гепатиту С, довести необхідність своєчасного тестування та лікування, яке стає все доступнішим, - зазначила керівник ГО „Джерела громадського здоров’я” Тетяна Козарецька. – Адже за оцінками ВООЗ 95% людей не знають про свій діагноз, бо значною мірою це пов’язано з тим, що хвороба протікає безсимптомно. Хочемо закликати населення нашого міста до тестування на гепатит. Щоб вони знали, що є така небезпечна хвороба, як кажуть в народі „ласкавий вбивця”, бо людина може роками жити з вірусом, а потім виникають небезпечні захворювання.

Пан Василь з Львівщини зацікавився акцією. Чоловік розповів, що сам хворів на гепатит.

- Мене нагородила ним в технікумі медсестра, яка недбало простерилізувала шприци в медпункті, і потім я захворів. Я пролікувався, але чи до кінця, то не знаю. Медицина така недоступна в нас, що страшно йти на якісь обстеження, - каже чоловік.

За методикою ВООЗ у світі 3-5% населення інфіковані вірусами гепатиту. Проте у нас реальна статистика в десятки разів менша через недосконалість діагностики, вважають активісти.

  • Ситуація як в світі як і в Україні із захворюваннями на вірусні гепатити є складною. У світі близько мільярда людей інфіковані вірусним гепатитом В і близько 170 млн - вірусним гепатитом С. Найбільше небезпечні ці інфекції тим, що викликають цироз печінки і рак. Щороку близько 700 тисяч людей помирають від цих захворювань, - розповіла головний спеціаліст-терапевт управління охорони здоров’я ОДА Лариса Матюк.

Тому ВООЗ прийняла Асамлею боротьби з гепатитами, суть якої полягає в тому, що близько 90% населення, яке страждає на вірусні гепатити, можна пролікувати сучасними противірусними препаратами і цим убезпечити їх від небезпечних ускладнень – цирозу і раку.

  • В області відповідно до реєстру пацієнтів, який ми ведемо з 2013 року, є близько 800 хворих на хронічні вірусні гепатити, - зазначила фахівець. - В нашій області діють дві програми, щоб допомогти таким людям пролікуватися, бо препарати є вартісними. Це державна і обласна програми боротьби з гепатитами. За останні роки за цими програмами пролікували близько 80 хворих. Ми сподіваємося, що в цьому році виділять більше коштів, і ми зможемо пролікувати більше хворих.

Але статистика – це десь 30-40% від тих людей, які хворіють на гепатити, зазначають медики. Бо особливо вірусний гепатит С дуже важко діагностувати.

- Тому ми сподіваємося, що завдяки програмі в тому числі і обласній, ми зможемо не тільки лікувати хворих, а й більше діагностувати. Ми плануємо придбання апаратури для виявлення гепатитів і швидких тестів для виявлення антитіл, - сказала Лариса Матюк.

Обстеження на гепатити можна пройти в університетській лікарні. Складніші дослідження можна пройти в приватних лабораторіях. Обстеження коштують близько 200-500 грн, зазначила обласний терапевт.

- Цього року буде прийнята обласна програма боротьби з вірусними гепатитами і ми сподіваэмося, що будуть виділені кошти не лише для закупівлі препаратів, а й на реактиви, - зазначила Лариса Матюк. – Ми закуповували реактиви для діагностики на вірусні гепатити В і С для вагітних області і Тернополя. Всіх вагітних скеровували в університетську лікарню для безкоштовного обстеження.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up