На Тернопільщині дві людини померли від лептоспірозу

На Тернопільщині дві людини померли від лептоспірозу

Цього року на лептоспіроз захворіли 15 жителів Тернопільської області. Серед них одна дитина.

На лептоспіроз переважно хворіють дорослі, але цього року на Тернопільщині на цю недугу захворіла одна дитина. Захворіли люди, які мали контакт з гризунами, які доглядали за сільськогосподарськими тваринами, а також ті, кого покусали мишовидні гризуни, зазначають в обласному лабораторному центрі.

За 9 місяців цього року зареєстровано 15 випадків лептоспірозу в жителів Борщівського, Збаразького, Кременецького, Підволочиського (в т.ч. у дитини 2004 р.н.), Підгаєцького, Теребовлянського, Чортківського районів та м.Тернополя. На жаль, з них два випадки – летальні, зазначає лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ "Тернопільський обласний лабораотрний центр МОЗ України" Надія Годована.

В Тернопільській області епідемічна ситуація з лептоспірозу залишається нестійкою. Рівень захворюваності населення області є стабільно високим і перевищує середні державні показники.

Відео дня

Щорічно реєструються спорадичні випадки захворювання серед людей: 2018 рік – 16 випадків, 2017 рік – 4 випадки, 2016 рік – 10 випадків, 2015 рік – 11 випадків, 2014 рік – 35 випадків.

За результатами епідрозслідування, умовами, які сприяли зараженню є ведення домашнього господарства, догляд за сільськогосподарськими тваринами без засобів захисту при наявності мишовидних гризунів, прямий контакт з гризунами, купання та риболовля у місцевих відкритих водоймах.

Показник лабораторно підтверджених випадків лептоспірозу в 2019 році по області складає 86,7%. 

За 9 місяців 2019 року в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» з діагностичною метою обстежено 68 осіб. Зокрема, це хворі з первинним діагнозом: лептоспіроз, лихоманка нез’ясованого ґенезу та особи, в анамнезі яких – покус чи інше пошкодження шкіри мишовидними гризунами.

Всього з початку року зареєстровано 36 випадків покусів населення мишовидними гризунами (сірими пацюками, мишами, хом’яками). Згідно з проведеним аналізом, встановлено, що 60% вогнищ лептоспірозу заселено гризунами.

Мишовидні гризуни несуть небезпеку для здоров’я людей і тварин: являються джерелами та носіями збудників багатьох інфекційних захворювань, таких як лептоспіроз, туляремія, чума, сказ, лістеріоз, ієрсініоз, псевдотуберкульоз, Лайм-бореліоз, рикетсіози та ін. 
Основним методом боротьби з мишовидними гризунами є систематичне проведення дератизації хімічним чи механічним способом.

Враховуючи біологічні властивості гризунів, ці роботи потрібно здійснювати у певні періоди року. Зараз триває облаштування гризунами своїх нір та масове заселення побутових й жилих приміщень, тому проведення дератизаційних заходів є доцільним впродовж жовтня – першої половини листопада.

Якщо ж стався контакт з гризуном, або є підозра на зараження, впродовж двох тижнів треба обов'язково здати аналіз на виявлення хвороботворної бактерії, адже лікування треба почати якнайшвидше, зазначають медики.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up