На Тернопільщині меншає хворих на туберкульоз

На Тернопільщині меншає хворих на туберкульоз
- 82% наших пацієнтів, в який вперше виявили туберкульоз, і які лікувалися в наших закладах, повністю виліковуються, - зазначив генеральний директор обласного об'єднання "Фтизіатрія" Вадим Рудик. - Дякуючи колективу, і завдяки тому, що є чим лікувати, ми досягли таких результатів.
Рівень захворюваності на туберкульоз в Тернопільській області останніми роками зменшується. Проте більше захворіло на цю хворобу підлітків. Про це говорили учасники круглого столу в обласному протитуберкульозному диспансері напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

- Наша область займає перше місце серед всіх областей України з ефективності лікування туберкульозу, - зазначив, головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру, генеральний директор обласного об’єднання «Фтизіатрія», обласний фтизіатр Вадим Рудик. – Завдяки тому, що в нас є централізоване постачання протитуберкульозних препаратів,  наші хворі 100% безкоштовно отримують лікування. Тому ми досягли суттєвих результатів в плані лікування цієї хвороби. 82% наших пацієнтів, в який вперше виявили це захворювання і які лікувалися в протитуберкульозних закладах області, повністю виліковуються. Дякуючи колективу, і завдяки тому, що є чим лікувати, ми досягли таких результатів.

За останні 5 років захворюваність на туберкульоз в області має тенденцію до зниження, зазначила заступник головного лікаря з лікувальної роботи обласного протитуберкульозного диспансеру Тетяна Романів.

- За 2014 рік захворюваність знизилася на 5,5% і становить 46,7 на 100 тис. населення (в Україні – 59,7 на 100 тис. населення), - зазначила Тетяна Романів. Зниження відбулося в 12 районах області та Тернополі.

Відео дня

Минулого року в області на диспансерний облік всіма формами активного туберкульозу взято 500 чоловік, в 2013 році таких було 531 особа.

Проте, як зазначають медики, відбувається ріст захворюваності серед підлітків. Якщо в 2013 на туберкульоз захворіли шестеро підлітків, то минулого – вже 12. Серед дітей – зареєстрований один випадок хвороби.

Підвищився показник смертності серед хворих. Від усіх форм туберкульозу торік померло 89 хворих, а в 2013 році – 67. Порівняно з іншими областями України, за рівнем смертності хворих від туберкульозу Тернопільщина знаходиться в числі областей з найнижчими показниками смертності від цієї хвороби.

- Наші пацієнти не завжди вчасно звертаються за медичною допомогою в лікувальні заклади, аби можна було на ранніх стадіях виявити хворобу, - зазначила заступник головного лікаря. - Залишається недостатнім рівень охоплення населення флюорографічними оглядами. Обстеження проходить 503 чоловіки на 1000 дорослого та підліткового населення.

Проте, як зазначають фахівці, проходження флюорографії є обов’язковим для населення, зазначила начальник відділу епідеміології та санітарної охорони території головного управління ДСЕСУ в області Марія Павельєва.

- Щорічно потрібно проходити флюорографію декретованим групам населення, - зазначила співрозмовниця. - Це працівники харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі харчовими продуктами, працівники навчальних закладів, працівники комунального господарства та сфери обслуговування, медичні працівники, учні загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів, студенти НАУ та учні коледжів, технікумів і середньо-спеціальних училищ, особи з соціально-неадаптованих сімей, тощо. Організоване і неорганізоване населення повинне проходити обстеження раз на два роки. Торік під час таких обстежень туберкульоз виявили у 200 осіб.

Нагадаємо, 23 і 24 березня на Театральному майдані можна буде безкоштовно пройти флюорографію. Спеціалісти у двох автобусах працюватимуть з 10 до 15 години.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024 21:26 На дачах у Тернополі знайшли труп людини 21:00 Мегазбір на комплекс розвідки БПЛА для 44-ї артбригади оголосили тернопільські волонтери 20:00 Тернопільщина втратила захисників Ігоря Войцехівського, Євгенія Мещерякова та Івана Ружила Від читача 17:10 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:25 Лікар-хірург Роман Кохан отримав почесну грамоту Верховної Ради України (новини компаній) 18:04 У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном 17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up