Партнер рубрики Події

Де і від чого жителі Тернопільщини можуть безоплатно вакцинуватися

Де і від чого жителі Тернопільщини можуть безоплатно вакцинуватися
  • Зробити щеплення від коронавірусу, дифтерії, краснухи та інших захворювань жителі Тернопільщини зможуть не лише в лікарнях, а й спеціальних вакцинальних автобусах.
  • З 24 квітня автобуси планують розмістити у найбільш людних містах районних центрів.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Всесвітній тиждень імунізації, що проводять в останній тиждень квітня, покликаний сприяти більш активному використанню вакцин для захисту людей різного віку від хвороб. За даними ВООЗ, імунізація дозволяє щорічно запобігати від двох до трьох мільйонів випадків смерті від дифтериту, правця, кашлюку, кору, свинки і краснухи. А від 2020 року до переліку додався ще й ковід, що спричинив пандемію та велику смертність.

— Ми постійно говоримо про імунопрофілактику та її важливість. Завдяки імунопрофілактиці ми подолали інфекційні хвороби і вони перестали бути епідемічними, деякі взагалі вдалося ліквідувати, наприклад, натуральну віспу. Ви згадайте 2020 рік, коли в усьому світі був карантин через коронавірус. Поступово ми знизили рівень захворюваності. Так, є випадки смертей і зараз, але не в такій кількості. Люди отримали перші дві дози вакцини, деякі вже і бустерні зробили. Таким чином ми захищаємо організм і не даємо вірусу розповсюджуватися. Але я хочу, щоб наші жителі пам’ятали, вакцинація для них доступна завжди. Тиждень імунізації не буде обмежуватися сімома днями, бо цього замало, аби щепити населення Тернопільщини, — каже Володимир Паничев, заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Відео дня

Яка вакцина доступна?

Попри воєнний стан, на Тернопільщині не призупиняли рутинну вакцинацію та проти коронавірусу. Систематично медичні заклади області отримують партії вакцин, що дозволяють захистити місцевих жителів та переселенців від захворювання.

— Від Covid-19 у нас є Coronаvac, Janssen, Comirnaty (для дітей 5-11 років) та Pfizer (для дітей від 12 років та старших). Днями ми отримали нову поставку вакцини, плануємо її розвести до закладів охорони здоров’я, щоб люди могли отримати щеплення. Щодо рутинної вакцинації, то 19 квітня ми отримали вакцину від туберкульозу, вірусного гепатиту В, є комбіновані вакцини від дифтерії, правця та кашлюка. Навіть отримати вакцину від кору, гепатиту та краснухи, — розповідає Марія Павельєва, координаторка вакцинальної кампанії.

Отримати вакцину можна відповідно до затвердженого календаря щеплень. А також якщо ви з певних причин не зробили те чи інше щеплення вчасно. Для цього варто лише звернутися до свого сімейного лікаря. Дане правило стосується як місцевих жителів, так і переселенців.

— З місцевими жителями все більш-менш зрозуміло, а ось з переселенцями інколи ще виникають питання. Так ось, навіть якщо ви переїхали з іншого регіону і не підписували декларацію з лікарем за місцем фактичного переживання, ви можете вільно прийти до лікарні і вакцинуватися. Нікому ніхто не відмовляє. Є люди, яким вдалося вивезти медичні картки, де міститься вся інформація про щеплення та супутні захворювання. Якщо вам не вдалося вивезти, то цю інформацію наші тернопільські лікарі зможуть знайти в в електронній системі охорони здоров’я. Але тільки за умови, якщо ваш сімейний лікар заздалегідь вніс до системи всю інформацію, — додає пані Павельєва.

Де та як зробити щеплення?

Традиційно отримати щеплення можна у медичній установі, за направленням сімейного лікаря. А також у вакцинальному автобусі, що працюватимуть одразу в п’ятьох населених пунктах Тернопільщини. Знайти автобуси місцеві жителі зможуть за такими адресами:

  • Тернопіль (Театральний майдан);
  • Шумськ (площа поблизу адміністративної будівлі);
  • Чортків (Центральна площа);
  • Заліщики (площа біля автовокзалу та місцевого ринку);
  • Теребовля (площа поблизу адміністративної будівлі).

Медики планують, що працюватимуть вони з 10.00 і до останнього бажаючого. Все залежить від активності людей.

Зокрема , у Тернополі 24 квітня на Театральному майдані працюватиме вакцинальний автобус з 10.00. Кожен охочий зможе безкоштовно вакцинуватися від коронавірусної інфекції, дифтерії та правцю, повідомили в ТОВА..

— Ми зв’язалися з місцевими закладами охорони здоров’я і попросили їх запустити інформаційну кампанію до Всесвітнього тижня імунізації. Вони мають розповісти людям про важливість вакцинації, про те, що всі щеплення будуть безкоштовними. Ми сподіваємося, люди в громадах дослухаються до лікарів і прийдуть, аби зробити щеплення. Бо це може врятувати їх життя або посприяти легкому перебігу хвороби, — наголошує Оксана Чайчук, головна державна санітарна лікарка Тернопільської області.

У кожному автобусі працюватимуть сімейні лікарі та мобільна бригада, яка вже пройшла навчання і залучається до процесу імунізації. Крім вакцинації, жителі Тернопільщини зможуть безкоштовно отримати такі послуги, як: тест на гепатит В та С, СНІД, виміряти рівень цукру, електрокардіографію.

— Під час звернення в один з автобусів, люди повинні мати при собі документ, що засвідчує особу. Документ може бути як в паперовому, так і електронному варіанті. Бо майже в кожного зарає є застосунок «Дія», де вказані всі дані. Щодо дотримання календаря щеплень, то сімейний лікар матиме підключений до мережі ноутбук, а отже зможе все перевірити в електронній системі охорони здоров’я. Після того, як вам зроблять щеплення, лікар знову ж таки всю інформацію додасть до електронної системи. Ніяких папірців, як раніше при вакцинації від коронавірусу, давати не будуть, — каже Марія Павельєва.

У 2023 році Всесвітній тиждень імунізації стартує з 24 квітня. Тож, медики звертаються до місцевих жителів та переселенців з проханням – прийти до вакцинальних автобусів і зробити щеплення. Попіклуйтеся про своє життя та життя своїх близьких.

Читайте також:

Даремно штурмували аптеки? Ми дізналися, чи продають ліки без рецептів і як їх видають

Хворих на туберкульоз лікують переважно вдома. Розповідаємо про те, як не підхопити хворобу

Які медикаменти для тернополян безкоштовні? Пояснюємо, як працює програма «Доступні ліки»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vladimir Kraynychyn

    Дно
  • Луців Леся

    Не вже знайдуться охочі,ще й на свіжому повітрі?

keyboard_arrow_up