На Тернопільщині виписали понад 44 тисячі рецептів за програмою відшкодування вартості інсуліну

На Тернопільщині виписали понад 44 тисячі рецептів за програмою відшкодування вартості інсуліну

4882 пацієнтам, хворим на цукровий діабет, виписано 44497 рецептів на суму 29 304 683 грн, повідомила під час колегії управління охорони здоров'я обладміністрації головний спеціаліст-терапевт управління Лариса Матюк.

-  На Тернопільщині на серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання хворіють близько 58% дорослого населення, в тому числі, близько 37% працездатного населення. На диспансерному обліку перебуває майже 40 тисяч осіб, хворих на цукровий діабет, і восьма частина з них потребують інсулінотерапії, - зазначила Лариса Матюк.

В області з 1 січня 2018 року запроваджено державне регулювання цін на препарати інсуліну (реімбурсація).

4882 пацієнтам, хворим на цукровий діабет, виписано 44497 рецептів на суму 29 304 683 грн (станом на 23 жовтня 2019 року).

Відео дня

Процес компенсації захворювання на цукровий діабет визначається за міжнародним стандартом - показником глікозильованого гемоглобіну. Його визначають з метою контролю компенсації цукрового діабету. Компенсованим перебіг цукрового діабету вважається, якщо цей показник менше 7,5%. Проводиться визначення даного показника глікозильованого гемоглобіну в ендокринологічному відділенні КНП "Тернопільська університетська лікарня" Тернопільської облради, КНП Тернопільської райради "Тернопільська центральна районна лікарня" та в лабораторіях "Синево", "Леонардо" та "Ескулаб".

Як зазначила Лариса Матюк, "відповідно до Закону України "Про державний бюджет України на 2019 рік", згідно з розрахунком медичної субвенції,на лікування хворих області, що хворіють на цукровий діабет, передбачено цільові видатки в загальній сумі 17218,4 тисяч гривень".

Фінансування проєкту реімбурсації інсулінів в області відбувається з наступних джерел: частково кошти надходить з медичної субвенції на придбання інсулінів для хворих на цукровий та нецукровий діабет; частково - з місцевих бюджетів.

Держбюджет дозволяє забезпечити 40-60% від потреби. Додамо, що розподіл коштів між територіально-адміністративними одиницями на зазначені цілі здійснено в області відповідно до загальної кількості зареєстрованих хворих, повідомляє прес-служба управління охорони здоров'я ТОДА.

Також управління охорони здоров'я згідно з обласним реєстром розрахувало потребу коштів на лікування зазначених хворих, враховуючи закупівельні ціни на препарати інсулінів у 2018 році. Нагадаємо, що реалізацію програми на Тернопільщині розпочато з 1 січня.

За інформацією МОЗ України, надалі програма очікує на серйозну трансформацію. Передбачається, з 1 квітня програма відійде до Національної служби здоров’я, тобто контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів будуть не заклади охорони здоров’я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів - НСЗУ.

Довідка

У бюджеті МОЗ України на 2019 рік заклали на відшкодування вартості препаратів інсуліну за кошти державного бюджету 841 мільйон 175 тисяч гривень. Ці кошти не покриють загальної потреби, тому має бути забезпечення з місцевих бюджетів.

Вже зараз завдяки електронному реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, місцева влада може дуже точно спланувати фінансування потреби в кожній області.

Потреба в інсулінах визначається відповідно до даних електронного реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії. Це відкритий прозорий реєстр, який дозволяє розраховувати загальну потребу в інсулінах відповідно до фактичної кількості отриманих хворими препаратів інсуліну.

195 896 українців мають діабет І типу, їм потрібна щоденна інсулінотерапія. Усі пацієнти отримують потрібний їм інсулін безоплатно або з невеликою доплатою - у аптеці за рецептом лікаря.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up