Має протипухлинну дію, але викликає звикання: скільки кави можна пити, щоб не нашкодити здоров'ю

Має протипухлинну дію, але викликає звикання: скільки кави можна пити, щоб не нашкодити здоров'ю
  • Одну чашечку, щоб збадьоритись зранку або чотири-п'ять, щоб не заснути вдень. Кава - залежність, звичка чи просто напій?
  • Ми запитали експертів скільки кави можна пити, щоб не нашкодити здоров'ю. 

Найчастіше люди вважають, що кава може нашкодити серцю. Тому ми запитали у Тернопільської лікарки -кардіолога чи справді це так. 

Лікар-кардіолог Тернопільської Університетської лікарні Наталя Вівчар розповіла, що дія кави на людський організм індивідуальна. 

- Кава - один з найпопулярніших напоїв, - каже лікарка. - Від 50 до 80% населення вживають її. Є різні міфи про те чи добрий це напій чи ні. Один із активних компонентів кави - кофеїн. Він має певні дії на організм. Він може підвищувати артеріальний тиск, пришвидшувати серцебиття, має вплив на гормональний фон, може порушувати сон. Але варто врахувати те, що дія кофеїну на організм дуже індивідуальна. 

Відео дня

Саме через особливий вплив важко сказати скілька чашок на день -  оптимальна доза. Якщо організм однієї людини буде бадьорим від однієї чашки - то в іншої - не буде жодної реакції навіть на три-чотири. 

Баристи кажуть, що є люди, які на день приходять по кілька разів

На Театральному майдані чимало вуличних кав'ярень. Щоранку біля них чималі черги. Баристи кажуть, що у них є клієнти, які щодня приходять по каву в один і той же час.

Читайте також: Де в Центрі Тернополя можна випити кави з восьмої ранку

Де в Центрі Тернополя можна випити кави з восьмої ранку

Тернополянка пані Олена віддає перевагу Капучино з корицею. Жінка каже, що без кави не уявляє свого життя. 

- Я п'ю каву два-три рази на день, - каже жінка. - Сюди щодня приходжу, коли на роботі. Це зручно. Взяв з собою і побіг далі. Також готую вдома. Про шкоду кави я задумавалась, але зараз не уявляю як від неї можна відмовитись. Думаю, що чимось і можна пожертвувати заради того, що так любиш. Тим більше про те, що кава корисна теж чимало говорять.

Чи можна зігрітись кавою у холодну пору року

З приходом холодів все більшої популярності набирає "Сoffee to go". На вулицях міста дедалі більше стає людей, які гріються із стаканчиком ароматного латте чи американо. 

Чи справді  кава допомагає зігрітись у холодну пору року для читачів "20 хвилин" розповів лікар-терапевт Євген Кислиця. За його словами, грітись кавою можна. Головне - не перегнути палку. 

- Йти до 3 чашок кави і це на добу.  пити для зігрівання то не більше 1 чашки. Інший об'єм рідини краще замінити чаєм,  -  зазначив лікар. 

Що каже керівниця Міністерства охорони здоров'я

Про те як, скільки і кому можна вживаживати каву у звоєму блозі на сорінці Facebook розповідала Екс-очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

- Кава — це зерна рослин Coffea arabica та Coffea canepthora. Люди почали вживати кавові зерна коли побачили, що гірські козли в Ефіопії, після того, як погризуть каву, стають надто жвавими навіть як для козлів, - пише вона. - Кава містить кофеїн та низку поліфенольних сполук та ефірних олій. Фенольні сполуки кави називаються хлоригенові кислоти. Саме вони передусім зумовлюють корисний вплив кави на здоров’я. Вони діють як антиоксиданти — сполуки, що спиняють ланцюги вільнорадикальних процесів. 

У 2016 році каву виключили із переліку потенційно канцерогенних сполук, і внесли до списку речовин з протипухлинною дією. 

Зараз каву визнають як елемент здорового раціону.

Дослідження показали, що кава добре впливає на такі процеси в нашому організмі:

▪ Покращує стан вистилки кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу. 

▪ На 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С.

▪ Зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту.

▪ В деяких людей кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона.

▪ В людей, які швидко руйнують кофеїн, тобто “кава на них не діє”, кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб.

▪ Люди, що регулярно та помірно споживають каву, мають на 15% нижчу ймовірність передчасної смерті.

▪ Любителі кави рідше хворіють на діабет.

Серед мінусів кави Уляна Супрун назвалазбільшення тривожності та частоти панічних атак. 
Також не виключено, що кава може икликати гіпертензію, навіть в молодих людей.  Кава може спотворювати біоритми та викликати безсоння. 

 

Коментарі від "20 хвилин"

Ольга Турчак, журналістка

- Я без кави не уявляю жодного свого дня. Зараз п'ю дві чашки на день. Обов'язково зранку і по обіді. Зранку, щоб збадьоритись та гарно розпочати день, пізніше, бо скучила за смаком. Визнаю, це може бути залежністю. Бо відмовитись від кави просто так не погодилась би. Був період, коли я пила чотири -п'ять чашок. Віддаю перевагу американо. Розчинну п'ю дуже рідко і то завжди додаю вершки. П'ю без цукру, бо вважаю, що смак цього напою, коли він якісний і правильно приготований, не можна псувати нічим. 

Про те, що це шкідливо, звісно, задумувалась. Мама теж завжди каже, що не можна багато пити, але життя таке коротке. Хіба я можу відмовити собі у такому задоволенні?

Діана Олійник, журналістка

- У мене немає залежності від кави. Я можу її пити, а можу - не пити. Маю дві думки з цього приводу: перша - це краще зранку пройтись пішки, аніж випити каву - збадьорить не менше. Друга - краще не пити кави взагалі, ніж пити погану каву.  

До кави зараз мій організм дуже чутливий, якщо раніше я могла пити навіть 5-6 порцій на день то зараз п'ю приблизно раз на тиждень. І навіть якщо вона мені дуже добре смакує, дозволити собі випити чашечку ближче до вечора я не можу, бо потім не спатиму всю ніч. 

Опитування

Скільки чашок кави ви випиваєте за добу?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Оксана

    Як почала пити каву все більше хочеться когось побити
  • Оксана

    Кава - це кофеїн. То саме що вколоти дозу. І звичайно звикання.
  • Taras Rudya

    При гепатиті С категорично не рекомендується кава. А спиратись на гуглівську єресть - дурня. Як кава взагалі на печінку може позитивно впливати???Шо за фігню ви пишите?
  • David Starr

    Не п_ю кави, бо не подобається смак, але як комусь подобається, то чому б і ні? Головне - не переборщити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up