Нітрати не винні: Уляна Супрун розповіла правду про кавуни

Нітрати не винні: Уляна Супрун розповіла правду про кавуни

Як, кому і скільки можна їсти кавуна, радить на своїй сторінці у соцмережі в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун

Нітрати - це перша асоціація з кавунами, але вони не становлять загрози здоров’ю. Загрозу для здоров’я становлять не ранні кавуни, а брудні. А ще не дарма кажуть, що хорошого має бути в міру.

Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою) та м’ясом - від 80 до 90%, а решта з водою. 

Так що ж з кавунами і нітратами? Кількість нітратів в кавунах варіює, але допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована передусім для немовлят — 50 мг/кг ваги, а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей.

Для порівняння. В м’ясі нітратів може бути до 1000 мг/кг, а в тепличних шпинаті чи редисі — до 2500 мг/кг. Африканські кавуни (Сенегал чи Конго є експортерами кавунів) містять від 170 до 280 мг нітратів на кг. Допустимі норми нітратів в шпинаті — найбільш нітратній культурі, варіюють від 2000 до 4500 мг/кг в залежності від сезону. 

Яка мораль: нітрати в кавунах не є отрутою, їх все одно досить мало, і нітрати є однією з ланок контролю тиску. Немовлятам не можна давати кавуновий сік, а також воду, хімічний склад якої невідомий.

То чому ж інколи буває зле після кавунів?

Нудота, діарея, біль в животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні. 

А ще хорошого має бути в міру. Понад 30 мг лікопену (того самого корисного антиоксиданту) в деяких людей можуть викликати діарею і нудоту.

Люди з гіперкаліємією, надлишком калію в крові, мають не переїдати кавунів. В кавуні міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, хто не може регулювати рівень калію в крові, зашкодить і викличе аритмію чи спазми м’язів. –

Цукрів в кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті — це уже 60 грамів цукру. Тож звична щедра порція кавуна має значне глікемічне навантаження. Найкраще — це знати міру та суміщати кавуни із іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким.

Кавун – це функціональна їжа

Кавуни корисні людям, які тренуються. Адже це — і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів. В дослідах його вживали по 500 мл за раз після тренування.

Цитрулін сприяє набору і підтримці м'язової маси в спортсменів, бо активує той самий сигнальний каскад, що і улюблена багатьма добавка ВСАА. 

Щоденне невтомне споживання кавуна потрібне людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. В усіх випадках надмірне споживання користі не приносить. Тим, в кого тиск нормальний чи низький, щоденний кавуновий десерт може тиск навіть знизити. 

Кавун радять їсти людям, що прагнуть зменшити споживання калорій, оскільки ця їжа заповнює шлунок, але не дуже калорійна. Але пам’ятайте, що ці калорії походять з цукрів, а нашому тілу цукрів багато не треба. При схудненні важливо споживати достатньо білка, інакше воно відбуватиметься передусім за рахунок м’язів, а не жиру. 

Що міститься в кавунах

М’якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта — незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. В кавунах присутні, хоча в невеликій кількості, всі 19 вітамінів та 11 мінералів. В них міститься порядка 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози. Калорійність становить близько 30 калорій на 100 грамів, хоча буває і більше. Це наче і небагато, але і їдять кавун великими порціями. 

Кавун містить лікопен. Це жиророзчинний пігмент, що зумовлює колір кавунів та помідорів. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену. В кавуні, на відміну від помідорів, міститься така само форма лікопену, як і в нашій плазмі крові — цис-лікопен. Він має потужні антиоксидантні і протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що більше лікопену в сироватці крові та жировій тканині, то менші шанси розвитку атеросклерозу та раку молочної залози. Він особливо важливий для курців, адже куріння запускає вільнорадикальні процеси, які псують ендотелій (вистилку) судин та сприяють розвитку атеросклеротичних бляшок. Лікопен також знижує синтез холестеролу печінкою, сприяє поглинанню клітинами ліпопротеїнів крові (тобто знижує їх рівень в крові, чим сприяє здоров’ю судин), та знижує ризик остеопорозу. 

Але з’їсти кавун, і гадати, що тепер можна курити і все буде гаразд, не варто. Мова йде про щоденне споживання лікопену: в складі кавунів, грейпфрутів, помідорів. Це означає зменшення ризику, а не повну ліквідацію проблеми.

Як споживати?

▪ Заморожувати кавуновий сік. Він має такі само властивості, як і свіжий кавун. Для цього дістаньте з кавуна м’якоть і перемеліть блендером, процідить насіння через крупний друшляк, і розлийте по пляшках чи пакетах для заморозки. Це збереже клітковину, і легко дістане насіння. Такий кавун легко і компактно зберігати в холодильнику чи брати на тренування. 

▪ Пастеризувати сік. Прогріти до 78 градусів і вимкнути. Це збільшує біодоступність лікопену і подовжує термін зберігання соку. Але при цьому сік змінює колір та консистенцію. 

▪ Їсти з чимось жировмісним (сиром, горіхами). Оскільки лікопен та каротиноїди — жиророзчинні пігменти. Спробуйте приготувати салат із кавуна, сира фети, м’яти та оливкової олії. Або варіацію ліванської страви табуле (tabbouleh) із кускусу, кавуна, цибулі та бринзи. 

▪ Робити желе з пюре кавуна. Нагадаємо, що желатин — це хороше джерело амінокислот, що входять до складу колагену. 

▪ Насіння не викидайте, а висушуйте в духовці і зберігайте на довгі зимові вечори, коли так хочеться щось погризти, чи згодовуйте міським птахам.

▪ Є ще рецепти варення зі шкірки кавуна. Його роблять з білої, а не зеленої частини. Але вони передбачають використання значної кількості цукру. Шкірки кавуна без зеленої частини можна також маринувати, а потім підсмажувати.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

21:03 У тернопільському "Інваспорті" провели змагання з шашок-64 20:35 Миколці, якого вдарило струмом біля дитсадка, можуть ампутувати руку. Треба кошти на лікування photo_camera 19:43 Через "п'яну" аварію заблокований рух транспорту у центрі Тернополя 19:29 Похолодає до -5 градусів: стало відомо, коли закінчиться бабине літо Від читача 13:18 Розмитнення автомобілів в Тернополі. 19:01 За спалювання листя тернополянами загрожує штраф понад тисячу гривень 18:30 Сім вулиць у Тернополі будуть без світла 18:30 Фото дня: з ботанічного саду на Тернопільщині діти разом із батьками мішками виносять сміття 18:02 Допоможіть однорічній крихітці почути світ 17:31 Тернополянка, яка виховує малу дитину, відсидить понад 5 років за наркотики 17:01 БК "Тернопіль" двічі переміг "Говерлу" 16:25 У Тернополі п'яний чоловік молотком трощив джип сусіда 15:51 Вночі на Симоненка тернополяни чули "постріли". Патрульні заспокоювали чоловіків напідпитку 15:31 За сміття тернополяни будуть платити більше 14:55 На Тернопільщині поліцейські розшукують безвісти зниклого чоловіка 14:29 Які аналізи і тести у свого сімейного лікаря можуть безкоштовно зробити тернополяни 14:01 Хто відповість за смерть 15-річної Наталі Цар, яка випала з автобуса на Тернопільщині? 13:53 Фото дня: на Театралці завершують ремонт дощової каналізації photo_camera 13:31 У Зарваниці завершили проведення професійних прощ 12:45 В річці біля Буданова виявили тіло жінки, яка зникла 10 жовтня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up