Чи є нітрати в овочах та фруктах на ринку, перевірили журналісти "20 хвилин"

Чи є нітрати в овочах та фруктах на ринку, перевірили журналісти "20 хвилин"
  • Значна частина харчових отруєнь у дітей виникає при вживанні ранніх овочів та фруктів через вміст шкідливих хімічних речовин, серед яких є нітрати.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи безпечні овочі та фрукти на тернопільському ринку, а також на що варто звертати увагу при їх виборі.

Дитячий організм не є стійким до впливу різних бактеріальних та хімічних речовин, тому діти частіше потрапляють до лікарні з харчовими отруєннями. У весняно-літній період для травної системи небезпечні не тільки м’ясні та молочні продукти, які через спеку та неналежне зберігання можуть стати середовищем для розмноження шкідливих бактерій, а й овочі та фрукти. Отруєння ними трапляється не тільки через патогенні мікроорганізми, а і через високий вміст токсичних речовин.Неорганічні нітрати використовуються в сільському господарстві і присутні фактично у всіх овочах та фруктах. Однак вони можуть бути небезпечні для людини лише при перевищенні допустимої норми.

Що на тернопільському ринку?

Журналісти «20 хвилин» перевірили придбані на ринку огірки на вміст нітратів у «Державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи». Вона діє на території центрального ринку. Кожен товар, який продають тут, проходить експертизу. Продавці повинні мати при собі відповідні довідки.

Для експерименту придбали огірки у двох різних продавців. Дослідження овочів та фруктів на вміст нітратів займає всього кілька хвилин. Спеціаліст повинен перетерти деяку частину досліджуваного зразка в однорідне пюре, відібрати необхідну його кількість та залити спеціальним розчином. Після цього вміст нітратів визначається за допомогою спеціального пристрою. Так, в овочах концентрація нітратних солей була 14,8 та 47 мг/кг. Гранично допустима концентрація нітратів в огірках, які були вирощені у відкритому грунті, становить 150 мг/кг. Таку ж норму мають і томати.

Відео дня

- Зараз вже розпочався сезон цих овочів, тому боятися великої концентрації нітратів не варто, – розповідає лікар ветеринарної медицини Наталя Остапів. – Високий вміст цих речовин спостерігається для ранніх овочів, фруктів та ягід. Для тепличних рослин вміст нітратів вищий. Так ГДК для огірків, вирощених у відкритому грунті, становить 150 мг/кг, а для тепличних – 400 мг/кг. Для кожного виду плоду є свої норми нітратів.

Якщо в лабораторії виявляють перевищення норми нітратів, то вся партія не допускається до реалізації. Перевірку проходить кожна партія.

Однак не всі плоди рослин можуть мати перевищення норми вмісту нітратних солей. Для плодів кістянок, тобто черешні, вишні, абрикоси, сливи, персика і так далі накопичення нітратів не є характерним. Вони більше присутні в картоплі, капусті, моркві, томатах, огірках, буряку, цибулі, баклажанах, кабачках, редисі та інших рослинах, каже експерт.

- Для дітей норма нітратів у будь-яких овочах і фруктах не повинна перевищувати 50 мг/кг, – каже  Наталя Остапів. - Але для допуску продукції на ринку цей поріг вищий. Тому батьки не повинні давати маленьким дітям ранні овочі та фрукти. Краще дочекатися початку сезону, коли кількість нітратів значно нижча. Замочування овочів та фруктів у воді та очищення шкірки допомагає, але цього недостатньо, оскільки так можна зменшити вміст нітратів приблизно на 20%. Тому дітям краще взагалі не давати ранні овочі та фрукти.

Скоро в продажі почнуть з’являтися дині та кавуни. Для них норма ГДК на вміст неорганічних нітратів становить 90 на 60 мг/кг. Тому краще почекати кілька тижнів, і тільки потім купувати ці ласощі дітям.

Найбільш безпечні для дітей яблука, виноград, груші, цитрусові та кавуни. Для них ГДК по нітратах 60 мг/кг. Також, безпечні для вживання плоди кістянки.

Краще відмовитись від купівлі овочів, фруктів та ягід на стихійних ринках, адже такі продавці зазвичай не перевіряють свій товар. На ринку і в магазинах наявність довідки про проходження експертизи є обов’язковим. Реалізація таких товарів без наявності дозволу є забороненою.

Кожен покупець має право вимагати у продавця показати результати санітарної експертизи для даної партії товару. Також, купуючи на ринку овочі та фрукти, можна звернутися в «Державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи». Вона працює у приміщенні м’ясного павільйону на першому поверсі з 6:30 до 14:30. З 10 години працівники лабораторії знаходяться на другому поверсі (біля рибного павільйону).

- Останнім часом люди до нас самостійно не зверталися, але на початку сезону такі звернення були, – розповідає Наталя Остапів. – Плата за перевірку невисока – близько 4 гривень за 100 кг товару.

Щоб овочі та фрукти не завдали шкоди – потрібно знати міру у їх споживанні. Також, можна використати прості методи по зменшенню їх концентрації в овочах та фруктах. Раніше журналісти "20 хвилин" дізнавалися, як знизити кількість нітратів в овочах та фруктах у начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Олени Паламар. Навіть, здавалося б, корисні для здоров’я овочі та фрукти можуть викликати проблеми зі здоров’ям. Тому не варто соромитися запитувати у продавця довідку з результатами ветеринарно-санітарної експертизи для товару.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 У лікарні помер юний захисник з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб Від читача 16:48 Концерт легендарного THE ВЙО 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст 10:20 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття ще на дев’яти вулицях
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up