Дитячий організм не є стійким до впливу різних бактеріальних та хімічних речовин, тому діти частіше потрапляють до лікарні з харчовими отруєннями. У весняно-літній період для травної системи небезпечні не тільки м’ясні та молочні продукти, які через спеку та неналежне зберігання можуть стати середовищем для розмноження шкідливих бактерій, а й овочі та фрукти. Отруєння ними трапляється не тільки через патогенні мікроорганізми, а і через високий вміст токсичних речовин.Неорганічні нітрати використовуються в сільському господарстві і присутні фактично у всіх овочах та фруктах. Однак вони можуть бути небезпечні для людини лише при перевищенні допустимої норми.
Журналісти «20 хвилин» перевірили придбані на ринку огірки на вміст нітратів у «Державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи». Вона діє на території центрального ринку. Кожен товар, який продають тут, проходить експертизу. Продавці повинні мати при собі відповідні довідки.
Для експерименту придбали огірки у двох різних продавців. Дослідження овочів та фруктів на вміст нітратів займає всього кілька хвилин. Спеціаліст повинен перетерти деяку частину досліджуваного зразка в однорідне пюре, відібрати необхідну його кількість та залити спеціальним розчином. Після цього вміст нітратів визначається за допомогою спеціального пристрою. Так, в овочах концентрація нітратних солей була 14,8 та 47 мг/кг. Гранично допустима концентрація нітратів в огірках, які були вирощені у відкритому грунті, становить 150 мг/кг. Таку ж норму мають і томати.
- Зараз вже розпочався сезон цих овочів, тому боятися великої концентрації нітратів не варто, – розповідає лікар ветеринарної медицини Наталя Остапів. – Високий вміст цих речовин спостерігається для ранніх овочів, фруктів та ягід. Для тепличних рослин вміст нітратів вищий. Так ГДК для огірків, вирощених у відкритому грунті, становить 150 мг/кг, а для тепличних – 400 мг/кг. Для кожного виду плоду є свої норми нітратів.
Якщо в лабораторії виявляють перевищення норми нітратів, то вся партія не допускається до реалізації. Перевірку проходить кожна партія.
Однак не всі плоди рослин можуть мати перевищення норми вмісту нітратних солей. Для плодів кістянок, тобто черешні, вишні, абрикоси, сливи, персика і так далі накопичення нітратів не є характерним. Вони більше присутні в картоплі, капусті, моркві, томатах, огірках, буряку, цибулі, баклажанах, кабачках, редисі та інших рослинах, каже експерт.
- Для дітей норма нітратів у будь-яких овочах і фруктах не повинна перевищувати 50 мг/кг, – каже Наталя Остапів. - Але для допуску продукції на ринку цей поріг вищий. Тому батьки не повинні давати маленьким дітям ранні овочі та фрукти. Краще дочекатися початку сезону, коли кількість нітратів значно нижча. Замочування овочів та фруктів у воді та очищення шкірки допомагає, але цього недостатньо, оскільки так можна зменшити вміст нітратів приблизно на 20%. Тому дітям краще взагалі не давати ранні овочі та фрукти.
Скоро в продажі почнуть з’являтися дині та кавуни. Для них норма ГДК на вміст неорганічних нітратів становить 90 на 60 мг/кг. Тому краще почекати кілька тижнів, і тільки потім купувати ці ласощі дітям.
Найбільш безпечні для дітей яблука, виноград, груші, цитрусові та кавуни. Для них ГДК по нітратах 60 мг/кг. Також, безпечні для вживання плоди кістянки.
Краще відмовитись від купівлі овочів, фруктів та ягід на стихійних ринках, адже такі продавці зазвичай не перевіряють свій товар. На ринку і в магазинах наявність довідки про проходження експертизи є обов’язковим. Реалізація таких товарів без наявності дозволу є забороненою.
Кожен покупець має право вимагати у продавця показати результати санітарної експертизи для даної партії товару. Також, купуючи на ринку овочі та фрукти, можна звернутися в «Державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи». Вона працює у приміщенні м’ясного павільйону на першому поверсі з 6:30 до 14:30. З 10 години працівники лабораторії знаходяться на другому поверсі (біля рибного павільйону).
- Останнім часом люди до нас самостійно не зверталися, але на початку сезону такі звернення були, – розповідає Наталя Остапів. – Плата за перевірку невисока – близько 4 гривень за 100 кг товару.
Щоб овочі та фрукти не завдали шкоди – потрібно знати міру у їх споживанні. Також, можна використати прості методи по зменшенню їх концентрації в овочах та фруктах. Раніше журналісти "20 хвилин" дізнавалися, як знизити кількість нітратів в овочах та фруктах у начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Олени Паламар. Навіть, здавалося б, корисні для здоров’я овочі та фрукти можуть викликати проблеми зі здоров’ям. Тому не варто соромитися запитувати у продавця довідку з результатами ветеринарно-санітарної експертизи для товару.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер