Що робити, аби зменшити кількість нітратів в перших овочах і фруктах

Що робити, аби зменшити кількість нітратів в перших овочах і фруктах

З огірка треба зрізати шкірку, чотири верхніх листки капусти - викинути, а полуницю і редиску - вимочити у воді

Питання шкоди від нітратів для здоров’я виникає тоді, коли їх стає забагато. Дуже важливо те, скільки важить людина. Так, допустима доза нітратів для людини - у середньому 5 мг на кілограм ваги, а добова доза для дорослого не повинна перевищити 300-325 мг.

Але слід зауважити, що ці речовини людина отримує не лише з ранніх овочів. Вони є всюди – у воді, м’ясі, молоці, овочах, зазначає начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Олена Паламар. Проте найбільше їх надходить все-таки з овочами – це близько 70%. З водою – 20%, з м’ясо-молочною продукцією – 6%.

Найбільш небезпечні - кабачки

- Ситуація з нітратами в овочах зараз більш-менш стабільна, крім кабачків. Зараз у цих овочах спостерігаємо перевищення вмісту нітратів, - розповідає провідний ветлікар з ветсанекспертизи лабораторії ветсанекспертизи Центрального ринку Наталія Остапів. – Якщо допустимий вміст нітратів для них є до 400 мг/кг, то спостерігаємо зараз 600-700 мг/кг. Раніше було ще перевищення цих речовин у ранній капусті, але це вже минуло.

Відео дня

Огірки зараз не мають перевищення вмісту нітратів, допускається 400 мг/кг, а є 100-370 мг/кг, залежно від партії, помідори теж, це ще теплична продукція. 

Капуста зараз теж безпечна щодо нітратів. Допустимий вміст їх в цьому овочі – до 900 мг/кг, а відзначають ветлікарі по 300-500 мг/кг.

Полуниця теж не має перевищення допустимого вмісту нітратів.

  • Це особлива ягода, ми відносимо її до фруктів, бо полуниця не має конкретної допустимої норми стосовно нітратів, перевіряємо її як фрукти – до 60 мг/кг, - пояснює ветлікар. – Цифри з зарабачимо різні, є і 30, і 48, і 50 мг/кг.

Що робити, аби нітратів було менше

Кількість нітратів можна зменшити у домашніх умовах. У кабачках, огірках, патисонах найбільше нітратів концентрується у шкірці, кажуть фахівці. Тож ці овочі треба добре промити, відрізати плодоніжку і зчистити шкірку.

У редисці, моркві, буряку треба зрізати верхівку і протягом 1,5-2 години вимочувати їх у воді, бо нітрати накопичуються в коренеплоді. Навіть радять вирізати і викидати серцевину моркви і буряка. Капуста накопичує нітрати у верхніх листках, а також у качані і тих місцях, де листя кріпиться до качана, тому ці частину треба вирізати і не давати в страву. Помідори теж варто вимочувати у воді.

Якщо овочі вимочити у воді певний час, то кількість нітратів суттєво зменшується. Це найкращий спосіб зменшення їх кількості в овочах чи фруктах.

  • Вимочувати потрібно не менше години, - зазначає ветлікар Наталія Остапів. – Але не всі овочі так вимочиш. Так можна робити з кабачками, картоплею, полуницю теж можна вимочити.  Вимочування зменшує кількість нітратів на 70%.

Також хороший метод зменшення кількості нітратів – відварити овочі. Так, відваривши молоду картоплю і зливши воду, ви зменшите їх кількість на 40%.

Також треба знати місця концентрації нітратів в овочах і без жалю викидати ці частини.

  • В зелені треба брати лише маленькі листки і гілочки, магістральні стебла викидаємо, бо там концентруються нітрати, - зазначає ветлікар. – В ранніх буряку і моркві по 2 см зверху і знизу теж викидаємо – там нітрати. Треба пам’ятати, що в місці де коренеплід кріпиться до бадилля, є найбільша концентрація нітратів, т ому цю частину викидаємо. А в капустині без жалю викидаємо чотири перші верхні листки – там нітратів найбільше.

Раннє – як делікатес

Дітям взагалі не рекомендують давати перші овочі. Однак якщо батьки все-таки вирішили приготувати для них якісь страви, то овочі варто вимочити у воді, а потім пробланшувати, тобто упродовж п’яти хвилин потримати в окропі, радить Олена Паламар.

А ветлікар Наталія Остапів радить ставитися до ранніх овочів і полуниці як до делікатесу і споживати їх дуже мало. Тож якщо банально менше їсти зараз цих продуктів, уже можна зберегти здоров’я.

  • Допустимий вміст нітратів для ранніх овочів і фруктів є вдвічі більшим, ніж для сезонних, тому їсти їх треба принаймні вдвічі менше, ніж в сезон, - зазначає ветлікар. – Для дитини тієї ж полуниці можна не більше 100 грамів, для дорослого – не більше 600 грамів, але не кілограмами їсти.

Найнебезпечніше – коли нітрати у воді

Хоча найбільший відсоток нітратів надходить з овочами, це не так небезпечно для організму, якби ці речовини потрапляли з водою, пояснює Олена Паламар. Бо завдяки ферментам, аскорбіновій кислоті, вітамінам А і Е в овочах шкідлива дія нітратів нейтралізується. А от коли нітрати надходять із водою, в організмі може бути дефіцит речовин, які їх нейтралізують. Тоді це може бути більш небезпечно для людини. Тоді вони добре всмоктуються шлунково-кишковим трактом, швидко потрапляють у кров та моментально розносяться організмом. Нітрати негативно впливають на роботу кров’яних тілець, погіршуючи їхню здатність розносити кисень по організму.

- Тому діти, вагітні і люди похилого віку, а також ті, хто має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, завжди є в групі ризику, - наголошує співрозмовниця. – Їм ранні овочі споживати не варто.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валера Матів

    ну і нахрена це комусь потрібно?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up