З огірка треба зрізати шкірку, чотири верхніх листки капусти - викинути, а полуницю і редиску - вимочити у воді
Питання шкоди від нітратів для здоров’я виникає тоді, коли їх стає забагато. Дуже важливо те, скільки важить людина. Так, допустима доза нітратів для людини - у середньому 5 мг на кілограм ваги, а добова доза для дорослого не повинна перевищити 300-325 мг.
Але слід зауважити, що ці речовини людина отримує не лише з ранніх овочів. Вони є всюди – у воді, м’ясі, молоці, овочах, зазначає начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Олена Паламар. Проте найбільше їх надходить все-таки з овочами – це близько 70%. З водою – 20%, з м’ясо-молочною продукцією – 6%.
- Ситуація з нітратами в овочах зараз більш-менш стабільна, крім кабачків. Зараз у цих овочах спостерігаємо перевищення вмісту нітратів, - розповідає провідний ветлікар з ветсанекспертизи лабораторії ветсанекспертизи Центрального ринку Наталія Остапів. – Якщо допустимий вміст нітратів для них є до 400 мг/кг, то спостерігаємо зараз 600-700 мг/кг. Раніше було ще перевищення цих речовин у ранній капусті, але це вже минуло.
Огірки зараз не мають перевищення вмісту нітратів, допускається 400 мг/кг, а є 100-370 мг/кг, залежно від партії, помідори теж, це ще теплична продукція.
Капуста зараз теж безпечна щодо нітратів. Допустимий вміст їх в цьому овочі – до 900 мг/кг, а відзначають ветлікарі по 300-500 мг/кг.
Полуниця теж не має перевищення допустимого вмісту нітратів.
Кількість нітратів можна зменшити у домашніх умовах. У кабачках, огірках, патисонах найбільше нітратів концентрується у шкірці, кажуть фахівці. Тож ці овочі треба добре промити, відрізати плодоніжку і зчистити шкірку.
У редисці, моркві, буряку треба зрізати верхівку і протягом 1,5-2 години вимочувати їх у воді, бо нітрати накопичуються в коренеплоді. Навіть радять вирізати і викидати серцевину моркви і буряка. Капуста накопичує нітрати у верхніх листках, а також у качані і тих місцях, де листя кріпиться до качана, тому ці частину треба вирізати і не давати в страву. Помідори теж варто вимочувати у воді.
Якщо овочі вимочити у воді певний час, то кількість нітратів суттєво зменшується. Це найкращий спосіб зменшення їх кількості в овочах чи фруктах.
Також хороший метод зменшення кількості нітратів – відварити овочі. Так, відваривши молоду картоплю і зливши воду, ви зменшите їх кількість на 40%.
Також треба знати місця концентрації нітратів в овочах і без жалю викидати ці частини.
Дітям взагалі не рекомендують давати перші овочі. Однак якщо батьки все-таки вирішили приготувати для них якісь страви, то овочі варто вимочити у воді, а потім пробланшувати, тобто упродовж п’яти хвилин потримати в окропі, радить Олена Паламар.
А ветлікар Наталія Остапів радить ставитися до ранніх овочів і полуниці як до делікатесу і споживати їх дуже мало. Тож якщо банально менше їсти зараз цих продуктів, уже можна зберегти здоров’я.
Хоча найбільший відсоток нітратів надходить з овочами, це не так небезпечно для організму, якби ці речовини потрапляли з водою, пояснює Олена Паламар. Бо завдяки ферментам, аскорбіновій кислоті, вітамінам А і Е в овочах шкідлива дія нітратів нейтралізується. А от коли нітрати надходять із водою, в організмі може бути дефіцит речовин, які їх нейтралізують. Тоді це може бути більш небезпечно для людини. Тоді вони добре всмоктуються шлунково-кишковим трактом, швидко потрапляють у кров та моментально розносяться організмом. Нітрати негативно впливають на роботу кров’яних тілець, погіршуючи їхню здатність розносити кисень по організму.
- Тому діти, вагітні і люди похилого віку, а також ті, хто має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, завжди є в групі ризику, - наголошує співрозмовниця. – Їм ранні овочі споживати не варто.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер
Валера Матів