Оральні контрацептиви: що про них треба знати

Оральні контрацептиви: що про них треба знати

Що потрібно знати про протизаплідні таблетки журналістці “RIA плюс” розповіла  лікарка акушер- гінеколог Лілія Левенець, яка має стаж  роботи 15 років. Ми продовжуємо цикл публікацій про статеве виховання. 

Оральні (гормональні) контрацептиви (ОК) – препарати, що містять жіночі статеві гормони, які є штучними аналогами природних гормонів. В основі даного виду контрацепції лежить використання певних медикаментів у формі таблеток за встановленою схемою. Вони пригнічують овуляцію, перешкоджають проникненню сперматозоїдів та впливають на їхню рухливість. Усе це в сукупності не дозволяє завагітніти, пояснюють фахівці.

Лікарка Лілія Левенець наголошує, що будь які ліки призначає лікар індивідуально після детального збору анамнезу, огляду, аналізів. Самолікування шкідливе для здоров`я.

- Оральні контрацептиви пригнічують овуляцію, згущують цервікальний слиз, перешкоджаючи проникненню сперматозоїдів, - пояснює лікарка. - Вони змінюють ендометрій, зменшуючи вірогідність імплантації та впливають на рухливість сперматозоїдів.

Відео дня

Переваги гормональних презервативів

- Однією із переваг є те, що вони гарантують дуже високу ефективність контрацепції за умови правильного застосування (0,3 вагітності на 100 жінок протягом першого року використання), - пояснює Лілія Левенець. - Також зручним є те, що це негайний контрацептивний ефект. І цей метод не пов'язаний зі статевим актом безпосередньо.

За використання сучасних низькодозованих комбінацій небажані побічні ефекти – рідкісні та нетривалі, каже фахівець.

- Даремно багато хто боїться їх приймати. Це в нас з тих часів ще, коли ми не знали світових тенденцій. Нам повторювали, що гормони - це зло. Насправді ж це не так, - каже пані Левенець.

Перевагою є те, що пацієнтка будь-коли може самостійно припинити застосування методу. І немає необхідності робити перерви у прийомі, каже лікарка.

- Їх можуть використовувати як жінки, які народжували, так і жінки, які не народжували дітей, - продовжує Лілія Левенець. - Також вони сприяють встановленню регулярного менструального циклу та зменшенню менструації (вони стають коротшими та менш об’ємними).

А ще вони знижують ризик розвитку раку яєчників та ендометрію; розвитку доброякісних пухлин молочної залози та кіст яєчників; запобігають ектопічній вагітності;знижують ризик розвитку деяких запальних захворювань органів малого тазу.

Кому не можна приймати оральні контрацептиви

Щодо прийому цих контрацептивів є певні протипоказання, пояснює акушер-гінеколог.

- Вагітні жінки чи ті, що підозрюють, що вагітні, не повинні використовувати ОК, - каже пані Левенець. - Також жінки, які годують грудьми до шести місяців після пологів.

Жінкам з важкими захворюванням печінки або жовтяницею, захворюваннями жовчного міхура та з порушенням кровообігу  або в анамнезі, особливо якщо вони пов’язані з тромбозом - не рекоментують приймати оральні контрацептиви.

- Їх не можна приймати жінкам із мігренями та вогнищевими неврологічними симптомами, - каже акушер-гінеколог. -  Жінкам, які не можуть пам'ятати про щоденне використання таблеток. А також старші 35-ти років, які курять. Бо це все окремо розглядається як фактори ризику. Вік і куріння - це ризик тромбозу.

Також протипоказано, як зазначає лікарка, приймати оральні контрацептиви: жінкам з вагінальною кровотечею, причина якої нез’ясована (до встановлення причини). Не потрібно приймати ОК, якщо у жінки є системний червоний вовчак за наявності антифосфоліпідних антитіл чи неможливості їх визначення. Також у групу ризику підлягають жінки, які мають порушення згортання крові, ускладнення перебігу цукрового діабету в анамнезі. Та жінки, які мають рак молочної залози у даний час або в минулому, пояснює гінеколог.

Скільки коштують у Тернополі

Журналістка зайшла у декілька тернопільських аптек, щоб дізнатись скільки вартують протизаплідні таблетки.

- Ми радимо жінкам обов’язково перед тим, як купувати, пройти обстеження в гінеколога, - каже фармацевт пані Галина. – Гормональні таблетки є різних виробників, тому й ціни різняться, але вибирати є з чого.

Коштують вони в середньому від 200 до 600 гривень за упаковку. Також упаковки відрізняються кількістю таблеток, що теж впливає на вартість. Фармацевти пояснюють, що перед використанням потрібно уважно прочитати інструкцію.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up