Гепатит А уже на Тернопільщині: інфікована працює в закладі освіти. Що ще відомо?

Гепатит А уже на Тернопільщині: інфікована працює в закладі освіти. Що ще відомо?
  • На Тернопільщині зафіксували перший випадок вірусного гепатиту А 3 листопада. Фахівці Центру контролю і профілактики хвороб розпочали епідеміологічне розслідування.
  • Де саме зафіксували випадок захворювання? Як проходить розслідування і чи щось вже відомо про те, як саме інфікувалась хвора? Журналісти «20 хвилин» дізнаються деталі.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

За інформацією Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, сьогодні у жительки однієї з громад Тернопільської області лабораторно підтвердили вірусний гепатит А. Про це у телеграм-каналі повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

– Триває епідеміологічне розслідування, проводять відбори біоматеріалу контактних осіб та з зовнішнього середовища. Пацієнтка госпіталізована в інфекційне відділення однієї з лікарень Тернопільщини. Тримаємо ситуацію на контролі. Буду повідомляти вас, – написав він.

Ми звернулися за коментарем у Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Відео дня

У якій громаді виявили

За словами заступника генерального директора з дослідження біологічних факторів ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Володимира Паничева, випадок вірусного гепатиту А зафіксували у жительки Зборівської громади.

Про стан хворої пан Паничев говорити відмовився і відповів, що це не компетенція лікаря-епідеміолога. Також, додав він, наразі рано говорити про якісь результати епідеміологічного розслідування, оскільки його розпочали буквально кілька годин тому. Наразі фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб поставили перед собою завдання припинити дію імовірних факторів передачі гепатиту А, аби більше ніхто не інфікувався. Щодо контактних осіб – також поки нічого не відомо.

– Процедура епідеміологічного розслідування – це як слідство. Воно включає у себе багато етапів. Наразі ми поставили перед собою завдання припинити дію імовірних факторів передачі вірусу. Більше я вам нічого не можу сказати. Буквально кілька годин тому розпочалося розслідування. Поки що нічого не відомо. У нас є певна інформація, однак, аби її оприлюднити, слід бути переконаними і вона має бути підтверджена. Зараз ми опрацьовуємо епідеміологічні гіпотези. Вони вже є, але говорити про якісь результати я ще не можу, – прокоментував Володимир Паничев.

Які заходи профілактики вживають

Аби не допустити поширення вірусної інфекції, каже заступник міського голови Зборова Ярослава Гаранджук, у громаді вживають усі профілактичні заходи. Випадок захворюваності на гепатит А, за його словами, виявили в одному із загальноосвітніх навчальних закладів міста. Скільки років жінці, у якої зафіксували вірус, пан Гаранджук не знає. Однак, розповів, що хвору перевезли на лікування в інфекційне відділення в обласному центрі.

Наразі, продовжує пан Гаранджук, працівники санітарно-епідеміологічної станції відбирають показники усіх продуктів і повністю призупинили роботу харчоблоку в навчальному закладі. В осіб, які могли контактувати з хворою, медики наразі відбирають аналізи. Епідеміологічне розслідування почали недавно, тому поки про його результати – причину інфікування гепатитом А і обсяги розповсюдження вірусу, нічого не відомо. Пан Гаранджук говорить – більше інформації буде з понеділка.

– Контактних осіб небагато, як запевнили фахівці. У навчальному закладі якраз були канікули, – каже Ярослав Гаранджук.

Більше про гепатит А

Нагадаємо, це вже не перший випадок захворюваності жителів нашої області на гепатит А. На Тернопільщині за 10 місяців 2023 року зареєстрували 4 випадки вірусу, розповіла генеральна директорка «Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Оксана Чайчук. Двоє хворих виявили у червні, ще по одному – у квітні та липні. Вірус гепатиту А зафіксували у трьох дорослих та однієї дитини вікової категорії до 4-х років. За словами пані Чайчук, вищезгадані випадки зареєстрували у Тернополі і вони не пов’язані між собою.

– Нашій області характерна циклічність поширення даного вірусу раз на 8-10 років. Тобто, останній підйом захворюваності реєструвався ще у 2015 році. Отже ми зараз на початку можливого підйому та ускладнення ситуації, – пояснила Оксана Чайчук.

Від гепатиту А не застраховані ні діти, ні дорослі. Захворіти може кожен, інформує Міністерство охорони здоров’я. Та за даними ВООЗ, часто від нього страждають саме діти.

Гепатит А – найпоширеніший тип вірусних гепатитів, зауважила завідувачка інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої лікарні Ольга Дивоняк. Хворобу спричиняє вірус гепатиту А. Загалом є три шляхи інфікування. Це фекально-оральний, наприклад, коли побутові предмети забруднені фекаліями інфікованого; харчовий, коли ви спожили заражені фрукти чи овочі, воду; контактний – через брудні руки, при тісному фізичному контакті з інфікованим тощо.

За словами Ольги Дивоняк, найчастіше на гепатит А хворіють діти від 5 до 14 років. Також можуть спостерігатися локальні спалахи, наприклад, у межах дитячого садочку, школи чи сім’ї. Вірус дуже швидко поширюється і організм людини має до нього високу сприйнятливість. Щодо сезонності захворювання – найчастіше воно спостерігається пізньої осені.

– Є дві форми гепатиту А – жовтянична (типова) і безжовтянична (атипова). За статистикою, на одного хворого з типовою формою припадає 10 хворих з атиповою. Люди з безжовтяничним гепатитом більш небезпечні для оточення, бо часто хворобу у них не діагностують вчасно. Через це хворих не вдається покласти у стаціонар та ізолювати. Люди з гепатитом А безжовтяничної форми можуть ходити серед нас і становити велику епідеміологічну небезпеку, – пояснює Ольга Дивоняк.

Хвороба є циклічною, додає завідувачка інфекційного відділення. Інкубаційний період вірусу – 15-45 днів, але найчастіше він триває до чотирьох тижнів від моменту контакту з інфікованим. Клінічні прояви хвороби на цей час відсутні. Людина стає «заразною» і небезпечною для оточення наприкінці інкубаційного періоду, і вже тоді починає виділяти вірус з сечею та калом.

Як вберегтися від вірусу?

Інфікування гепатитом А можна запобігти, якщо дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, говорить Ольга Дивоняк. Мити руки з милом і теплою водою щонайменше упродовж 20 секунд (особливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні),вживати лише кип’ячену воду та вимиті овочі й фрукти тощо. Але найкращий профілактичний захід – це вакцинація. Вакцина від гепатиту А є рекомендованою, тобто не включеною до національного календаря щеплень.

– Вона має окреме дозування для дітей і дорослих. Якщо дитина контактувала із хворим на вірусний гепатит А у садочку, школі чи деінде, ми рекомендуємо негайну вакцинацію. Зробити це треба до двох тижнів з моменту контакту. Імунітет після разової вакцинації формується у 88% людей через два тижні, а через місяць вже приблизно 99% матимуть імунітет. На жаль, держава не оплачує щеплення від гепатиту А. Вакцину можна купити в аптеках, – каже Ольга Дивоняк.

 

Читайте також: 

Яка ситуація з гепатитом А у Тернополі та що потрібно робити для профілактики

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Іван Лотоцький

    А хто мені дурному скаже куди подівся короновірус ??? Непогано так на ньому нажилися , не винайшли ні вакцини ні ліків окрім масок а він взяв і кудись пропав.
  • Alyona Gerasimenko

    Брехуни й злодії. Сіють паніку, щоб на цьому нажитися.
  • Галина Федорій

    В нас ніхто не перевіряє як слід води!А продукти і поготів!В нас просто бездієва служба з прав споживачів!Коли від формальдегіду з нових меблів отравились внуки,то держпродслужба,якій підпорядковується служба з прав споживачів,палець об палець не вдарила!Прийшлось вирішувати питання через суд!Але і в судових засіданнях ніхто із служб участі не брав!20 місяців моі внуки не мали можливості проживати в квартирі із-за токсичних нових меблів!Меблі дитячі!В нас є такі чиновники,які втратили честь і гідність!!!!Тому будемо заражатись і хворіти!Санстанцію від цього відгородили....
  • Оля Шайнюк

    🙏🙏🙏😭

keyboard_arrow_up