«Після трансплантації в мене ніби з'явилися крила»: тернополянину пересадили кістковий мозок

«Після трансплантації в мене ніби з'явилися крила»: тернополянину пересадили кістковий мозок

У Львові пересадили кістковий мозок тернополянину з множинною мієломою. Медики поділилися подробицями першої успішної пересадки.

Перша трансплантація кісткового мозку (ТКМ) у Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова минула успішно. Наразі пацієнт з Тернополя в ремісії.

Про це 10 квітня повідомили в Першому медичному об'єднанні Львова.

— Це 57-річний Олег Рогожинський з Тернополя. Торік чоловік почав відчувати біль у кістках, легку слабкість та помітно схуд. Рівень гемоглобіну був низьким. Пункція кісткового мозку тоді показала надважку онкологічну недугу — множинну мієлому, — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Що таке множинна мієлома

Множинна мієлома — це злоякісне захворювання кровотворної системи, за якого в кістковому мозку утворюється надлишкова кількість плазмоцитів, патологічний білок руйнує кістки в організмі людини. Лікування складається з кількох етапів — хіміотерапії, аби досягнути ремісії хвороби, потім — ТКМ.

Курси хімії пан Олег пройшов у Тернополі. На трансплантацію кісткового мозку приїхав у Львів, адже тут запрацювало відділення трансплантації кісткового мозку.

— Ми виконали пацієнту аутологічну трансплантацію кісткового мозку. Тобто, пересадили йому власні клітини — не донорські. Спершу ми забрали його власні клітини кісткового мозку, далі дали високодозову хіміотерапію та влили ці клітини назад. Мета аутологічої трансплантації при мієломі — утримання якомога тривалішої ремісії, — розповідає про першу успішну пересадку Соломія Глуховська, заввідділення гематології Лікарні Святого Пантелеймона Першого медобʼєднання Львова.

Три тижні після трансплантації пан Олег провів в спеціальному боксі — ізольованій стерильній палаті.

«Через ослаблений імунітет будь-який вірус в буквальному сенсі міг його вбити. І це один із найважчих етапів лікування — вберегти пацієнта від інфекцій у перші тижні після трансплантації. У нашому відділенні є всі необхідні безпечні умови, аби це зробити», — пояснює керівниця анестезіологічної служби 1ТМО, Nataliya Matolinets.

Вдома чекали діти та онуки

Уже на 21-й день пан Олег поїхав додому — до своїх дітей та онуків. Під час виписки наші лікарі символічно привітали пацієнта тортом та подарували фотоальбомом.

— Після трансплантації в мене ніби з'явилися крила — хочеться літати, — говорить пацієнт.

У Першому медичному об'єднанні Львова наголошують, що ця та інші трансплантації відбуваються державним коштом і з початку цього року фінансуються за програмою медичних гарантій.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, що у чортківській лікарні вперше імплантували в серце трикамерний кардіовертел-дефібрилятор. У міській раді назвали цю операцію історичною подією для медицини краю.

 

Читайте також:

У Чорткові лікарі виконали складну операцію на серці

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up