"Пів життя чай п'ю без цукру": чому варто відмовитись від солодкого і чим його замінити

- Незвичайні підрахунки із кілограмами цукру, який не з`їла, опублікувала тернополянка Анелія Сенчишена.
- Ми запитали експертів, чому варто відмовлятись від вживання солодкого та чим його замінити.
— Рівно пів мого життя, як я не п'ю чаю і кави з цукром.На першому курсі моя однокласниця, подруга і дорога кума вирішила худнути і різко відмовилася від гарячих напоїв з цукром. Я за компанію теж перестала різко його додавати і на початках той чай нагадував огидне пійло, бо напевно тих 2 чи 3 ч.л., які додавалися треба було зменшити поступово. На звикання до нового смаку пішло кілька місяців, але до звички підсолоджувати так і не повернулася, — написала тернополянка Анелія Сенчишена
Проста математика:
2 ч.л.* 3 прийоми в день = 6 ч.л.
6 ч.л * 5 грам = 30грам в день.
30 грам * 365днів = 10950 грам цукру за рік
10.95 кг *17, 5 років=186, 5 кг цукру. 3,5!!! мішки цукру я НЕ з'їла за пів свого життя.
— До розрахунків надихнула фінансова освіта і задачі з математики у старшої доньки. Тут не буде довгої інформації про шкідливість цукру чи солодкого, бо це можна почути, прочитати будь-де і вирішити що з цим робити. — пише жінка. —Тут буде мотивація до дії! Так! Саме для тебе! У момент, коли думаєш, що нічого не досягнув, не зробила, не заробила. У момент, коли треба взяти відповідальність за своє життя на себе і ї*ашити, щоб чогось досягнути. У момент, коли треба подякувати собі за все, що у тебе є і похвалити зайвий раз, а не дорікати. Так Себе похвалити, а ще дітей і чоловіка заодно, колегу чи просто подругу. Просто похвалити.
Що кажуть лікарі про вживання цукру
Насправді нічого корисного у цукрі немає. Його із раціону потрібно максимально виключити, розповідає сертифікований дієтолог та фітнес-тренерка з Тернополя Ольги Колопенюк.
— Також він провокує бродіння. Цукор — це глюкоза. Організм, однозначно потребує цієї речовини, але її він повинен брати із фруктів — це фруктоза, з молочних продуктів - це лактоза, можна отримати корисний цукор з меду, — каже вона.
Окрім того, дієтолог радить разом із відмовою від цукру, обмежити вживання пшеничної білої муки, тому що поєднання білої муки, дріжджів та цукру є дуже шкідливим для організму. Сам хліб також містить дуже багато цукру.
Читайте також: "Тиждень без": приєднуйтесь до челенджу "20 хвилин" та відмовтесь від солодкого
Які солодощі без цукру є у тернопільських магазинах
У мережевих супермаркетах є цілі стелажі із смаколиками без цукру. Розпочнемо з цукрозамінників. Їх кілька видів. Ціна залежить від продукту, який оберете. Шоколадка без цукру коштує від 30 грн, вафлі можна придбати за 15-20 грн, за печиво доведеться заплатити 13-30 грн.
Серед солодощів без цукру великої популярності набирає пастила. Її можна придбати також у супер-маркетах. Ціна — від 31 грн за 60 гр. Великий вибір крафтової пастили можна знайти у інтернет-магазинах .
Пастила — це кондитерський виріб з потертих та зварених фруктів та ягід. Інколи до пастили додають мед, різані фрукти, насіння, горіхи. Виробники переконують, що цей продукт зберігає потрібні для організму вітаміни та мінерали, а також містить пектин — найкращий сорбент, що виводить з організму токсини.
«Цукрозамінниками зловживати не варто»
Ендокринолог каже, що цукор замінити цукрозамінниками здоровим людям не варто. А якщо ви вирішили це зробити, то потрібно вживати не більше 30 грамів на добу.
— Цукор найкраще брати з природніх середовищ, -— говорить Надія Гулько. – Цукрозамінники є «Кселіт», «Сорбіт» та інші. Вони теж мають свої протипокази.
Дієтолог теж радить не зловживати підсолоджувачами.
— Ці продукти все ж більше для людей, що страждають цукровим діабетом, — каже дієтолог Ольга Колопенюк. –— Просто так не потрібно їх вживати. Краще з’їсти батончик зі спортивного харчування.
Що таке стевія і з чим її їдять
Стевія – це рослина, із солодким листям. Його часто використовують як підсолоджувач у раціональному, лікувально-профілактичному та дієтичному харчуванні. У магазинах його можна знайти у вигляді таблеток, в розчині та сипучому вигляді.
— Стевія – єдиний з цукрозамінників, які можна дітям, хворим на цукровий діабет, - каже головний ендокринолог області Надія Гулько. — Тому із всього вибору цих продуктів вона - найоптимальніший варіант.
Ціна стевії — від 70 гривень за 100 таблеток. Найчастіше екстракт стевії додають до чаю чи кави. На 200 міліграмів рідини рекомендують додавати 1-2 таблетки.
На полицях супермаркету ми знайшли й інші підсолоджувачі. Вартують від 40 гривень. Часто замість цукру використовують фруктозу. Це органічна речовина, яка міститься у солодких плодах та меду. Проте нею лікарі радять також не зловживати.
Лікарі рекомендують фрукти та сухофрукти
— Увесь необхідний цукор організм може брати з фруктів або молочних продуктів, — каже дієтолог. –— Якщо ви вирішили обмежити вживання солодкого — подбайте про те, щоб завжди мати біля себе яблуко, банан чи жменьку кураги. Десь-колись можна собі дозволити батончик без цукру.
Такий протеїновий батончик Ольга Колопенюк радить їсти раз в 3-4 дні, але перед тим варто добре вивчити його склад. Найкраще обирати ті, що продають у магазинах зі спортивним харчуванням, або замовляти у інтернет-магазинах. Їх ціна — від 20 грн.
А ви б могли відмовитись від цукру? Пишіть відповіді в коментарях.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
-
Віктор ДудякЯкщо ти така не значить , що всі повинні бути такі. В чию будку граєш?
-
Oksana YakovlevaЛегко.....
-
Halyna Vasylkiv28 років без цукру … життя триває 😉
-
Yuriy HrytsyshynП'ємо каву та чай без цукру вже декілька років..