"Пів життя чай п'ю без цукру": чому варто відмовитись від солодкого і чим його замінити

"Пів життя чай п'ю без цукру":  чому варто відмовитись від солодкого і чим його замінити
  • Незвичайні підрахунки із кілограмами цукру,  який не з`їла, опублікувала тернополянка Анелія Сенчишена.
  • Ми запитали експертів, чому варто відмовлятись від вживання солодкого та чим його замінити.

— Рівно пів мого життя, як я не п'ю чаю і кави з цукром.На першому курсі моя однокласниця, подруга і дорога кума вирішила худнути і різко відмовилася від гарячих напоїв з цукром. Я за компанію теж перестала різко його додавати і на початках той чай нагадував огидне пійло, бо напевно тих 2 чи 3 ч.л., які додавалися треба було зменшити поступово. На звикання до нового смаку пішло кілька місяців, але до звички підсолоджувати так і не повернулася, — написала тернополянка Анелія Сенчишена

Проста математика:

2 ч.л.* 3 прийоми в день = 6 ч.л.

6 ч.л * 5 грам = 30грам в день.

30 грам * 365днів = 10950 грам цукру за рік

10.95 кг *17, 5 років=186, 5 кг цукру. 3,5!!! мішки цукру я НЕ з'їла за пів свого життя.

— До розрахунків надихнула фінансова освіта і задачі з математики у старшої доньки. Тут не буде довгої інформації про шкідливість цукру чи солодкого, бо це можна почути, прочитати будь-де і вирішити що з цим робити. — пише жінка. —Тут буде мотивація до дії! Так! Саме для тебе!  У момент, коли думаєш, що нічого не досягнув, не зробила, не заробила. У момент, коли треба взяти відповідальність за своє життя на себе і ї*ашити, щоб чогось досягнути. У момент, коли треба подякувати собі за все, що у тебе є і похвалити зайвий раз, а не дорікати. Так Себе похвалити, а ще дітей і чоловіка заодно, колегу чи просто подругу. Просто похвалити. 

Що кажуть лікарі про вживання цукру

Насправді нічого корисного у цукрі немає. Його із раціону потрібно максимально виключити, розповідає сертифікований дієтолог та фітнес-тренерка з Тернополя Ольги Колопенюк.

— Також він провокує бродіння. Цукор — це глюкоза. Організм, однозначно потребує цієї речовини, але її він повинен брати  із фруктів — це фруктоза, з молочних продуктів - це лактоза, можна отримати корисний цукор з меду, — каже вона.

Окрім того, дієтолог радить разом із відмовою від цукру, обмежити вживання пшеничної білої муки, тому що поєднання білої муки, дріжджів та цукру є дуже шкідливим для організму. Сам хліб також містить дуже багато цукру. 

Читайте також: "Тиждень без": приєднуйтесь до челенджу "20 хвилин" та відмовтесь від солодкого
 

Які солодощі без цукру є у тернопільських магазинах

У мережевих супермаркетах є цілі стелажі із смаколиками без цукру. Розпочнемо з цукрозамінників. Їх кілька видів. Ціна залежить від продукту, який оберете. Шоколадка без цукру коштує від 30 грн, вафлі можна придбати за 15-20 грн, за печиво доведеться заплатити  13-30 грн.

Серед солодощів без цукру великої популярності набирає пастила. Її можна придбати також у супер-маркетах. Ціна — від 31 грн за 60 гр. Великий вибір крафтової пастили можна знайти у інтернет-магазинах .

Пастила — це кондитерський виріб з потертих та зварених фруктів та ягід.  Інколи до пастили додають мед, різані фрукти, насіння, горіхи. Виробники переконують, що цей продукт зберігає потрібні для організму вітаміни та мінерали, а також містить пектин — найкращий сорбент, що виводить з організму токсини.

«Цукрозамінниками зловживати не варто»

— Здоровим людям цукор не є шкідливий в помірних кількостях, - каже обласний ендокринолог Надія Гулько. – Якщо ви вирішили відмовитись від цукру, то вуглеводи можна брати з фруктів та овочів. Хворим на цукровий діабет цукор протипоказаний. Тому що він є вуглеводом легкого засвоєння і тому людям, які мають проблеми з недостатністю чи нечутливістю інсуліну до рецепторів його споживання, він є протипоказаний. Якщо ви маєте збалансоване харчування  і нормальне фізичне навантаження, і немає надлишку ваги — не обов’язково зовсім відмовлятись від цукру. Краще відмовитись від трансжирів.

Ендокринолог каже, що цукор замінити цукрозамінниками здоровим людям не варто.  А якщо ви вирішили це зробити, то потрібно вживати не більше 30 грамів на добу.

— Цукор найкраще брати з природніх середовищ, -— говорить Надія Гулько. – Цукрозамінники є «Кселіт», «Сорбіт» та інші. Вони теж мають свої протипокази.

Дієтолог теж радить не зловживати підсолоджувачами.

— Ці продукти все ж більше для людей, що страждають цукровим діабетом, — каже дієтолог Ольга Колопенюк. –— Просто так не потрібно їх вживати. Краще з’їсти батончик зі спортивного харчування.

Що таке стевія і з чим її їдять

Стевія – це рослина, із солодким листям. Його часто використовують як підсолоджувач у раціональному, лікувально-профілактичному та дієтичному харчуванні. У магазинах його можна знайти у вигляді таблеток, в розчині та сипучому вигляді.

— Стевія – єдиний з цукрозамінників, які можна дітям, хворим на цукровий діабет, - каже головний ендокринолог області Надія Гулько. — Тому із всього вибору цих продуктів вона - найоптимальніший варіант.

Ціна стевії — від 70 гривень за 100 таблеток. Найчастіше екстракт стевії додають до чаю чи кави. На 200 міліграмів рідини рекомендують додавати 1-2 таблетки.

На полицях супермаркету ми знайшли й інші підсолоджувачі. Вартують від 40 гривень. Часто замість цукру використовують фруктозу. Це органічна речовина, яка міститься у солодких плодах та меду.  Проте нею лікарі радять також не зловживати. 

 

Лікарі рекомендують фрукти та сухофрукти

Як розповідає дієтолог Ольга Колопенюк, без солодкого, тобто глюкози, організм обійтись не може. Але її він може брати із різних речовин та продуктів.

— Увесь необхідний цукор організм може брати з фруктів або молочних продуктів, — каже дієтолог. –— Якщо ви вирішили обмежити вживання солодкого — подбайте про те, щоб завжди мати біля себе яблуко, банан чи жменьку кураги. Десь-колись можна собі дозволити батончик без цукру.

Такий протеїновий батончик Ольга Колопенюк радить їсти раз в 3-4 дні, але перед тим варто добре вивчити його склад. Найкраще обирати ті, що продають у магазинах зі спортивним харчуванням, або замовляти у інтернет-магазинах. Їх ціна — від 20 грн.

А ви б могли відмовитись від цукру? Пишіть відповіді в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Коментарі (8)
  • Віктор Дудяк

    Якщо ти така не значить , що всі повинні бути такі. В чию будку граєш?
  • Oksana Yakovleva

    Легко.....
  • Halyna Vasylkiv

    28 років без цукру … життя триває 😉
  • Yuriy Hrytsyshyn

    П'ємо каву та чай без цукру вже декілька років..

09:01 Лаваш на грилі: смачні рецепти для пікніка 08:01 Сьогодні, 21 травня: Міжнародний день чаю 22:01 Перший в Україні суд над військовим злочинцем з росії: що пише світова преса 20:00 Завжди на позитиві і підбадьорює своїх хлопців. Як 19-річний військовий з Донеччини лікується у Тернополі Від читача 12:46 Тернополян та гостей міста запрошують на безкоштовний майстер-клас з гончарства 18:41 Тернопільщина виконала посівну-2022 на 100%: головне з брифінгу Ради оборони Тернопільщини 18:30 Тернопільським ортопедам-травматологам вручили урочисту подяку 18:01 Відремонтовану вулицю Хмельницького у Тернополі відкрили для проїзду транспорту photo_camera 17:30 Вихідні та початок наступного тижня на Тернопільщині будуть прохолодними, вітряними та дощовими 17:01 У військкоматі сказали, що не той вік, і він пішов добровольцем. Ланівці прощаються із Віктором Стасюком 16:35 На Чортківщині втопився 45-річний чоловік 16:00 Ціни виросли, а бензину більше не стало. Чи реально знайти пальне у Тернополі — ми перевірили photo_camera 15:11 У Тернополі розшукують двох хлопців, які втекли з місця аварії 14:25 Долар в обмінниках поповз догори: у Нацбанку пояснили причини 14:01 Добрий, людяний, щирий і люди до нього тягнулись. Тернопільщина прощається з Євгеном Безкровним photo_camera 13:19 На Збаражчині перекинувся автомобіль: є постраждалі 13:01 21 травня у Тернополі працюватимуть суботні сільськогосподарські ярмарки 12:30 Жителька Тернопільщини втратила велику суму зі своїх банківських карток 12:08 Замість тренувань і матчів — готують паштети для ЗСУ. Чи є загроза існуванню тернопільської «Ниви»? photo_camera 11:02 Особиста неприязнь: керівник заповідника на Тернопільщині чотири рази звільняв працівника
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up