Безкоштовна кріоконсервація сперми: чому військовим варто зберегти свій генетичний матеріал

Безкоштовна кріоконсервація сперми: чому військовим варто зберегти свій генетичний матеріал
  • У Тернополі продовжують унікальний соціальний проєкт зі збереження репродуктивних клітин захисників України. Головна мета якого – подарувати шанс на батьківство кожному нашому воїну та зберегти український генофонд.
  • Проєкт триває вже вісім місяців і має свої позитивні результати.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Нагадаємо, соціальний проєкт «Козацькому роду нема переводу» запустили ще в липні 2022 року в Тернополі та Львові. Ініціаторами унікальної програми виступили мережа медичних центрів «Клініка професора Стефана Хміля» і Тернопільський національний медичний університет імені Горбачевського.

А ось підтримав ідею та виділив фінансову допомогу на його реалізацію американець, директор організації Eye Care for Ukraine Брайян Тру. Коли він почув про те, як в Україні планують подбати про збільшення генофонду навіть у такий складний час, висловив своє захоплення.

Відео дня

– Коли ми показували Брайяну наші лабораторії, з чим ми працюємо, він сказав: «У мене є велике бажання допомогти вам з реалізацією якогось цікавого і корисного проєкту». Тоді він запитав, чи є у нас ідея. Ми порадились з ректором і запропонували йому проєкт про збереження репродуктивних клітин. Брайян майже одразу провів зібрання спільної ради і як тільки отримав схвалення, то повідомив нам про це. А після ми вже отримали фінансову допомогу. Він був приємно здивований, що у такий важкий час для всієї України, ми продовжуємо працювати і реалізовувати справді необхідні проєкти, що в майбутньому допоможуть зробити щасливими наших захисників, – розповідає професорка кафедри фармакології Оксана Шевчук.

Чи долучаються українці до проєкту?

За надані кошти від медичного університету закупили чотири контейнери-дьюари та необхідні матеріали для обслуговування. Дьюари — спеціальні ємності, що призначені для тривалого зберігання речовин при високих або низьких температурах. У них медики заливають рідкий азот і можуть довготривало зберігати біоматеріали при температурі -196 С.

Дьюари, в яких зберігають біологічний матеріал

Все обладнання встановили у мережі медичних центрів «Клініка професора Стефана Хміля», що функціонує як у Тернополі, так і Львові. Загалом у цих дьюарах одночасно може зберігатися до 3500 зразків біоматеріалів.

Для збереження біологічного матеріалу застосовують рідкий азот

Дізнавшись про таку унікальну можливість, захисники звертаються в клініки, консультуються та ознайомлюються з усіма нюансами. Є такі, що вже здали свій біологічних матеріал і спокійно продовжують захищати нашу Україну.

— За період дії проєкту  у Львові та Тернополі до нас звернулося понад 300 родин військових, 120 з яких розпочали лікування або вже й закінчили програму екстракорпорального запліднення. Нові звернення продовжують надходити щодня. Кожен випадок унікальний та цінний для нас. Тому ми детально розповідаємо, проводимо обстеження і зберігаємо біоматеріал. Військовослужбовці розуміють, вони йдуть воювати і там можуть бути різні ситуації: переохолодження, травматичні ушкодження чи, не дай Бог, щось складніше. А так вони мають можливість прийти, здати свій біологічний матеріал, і він буде зберігатися у нашій клініці безкоштовно. Деколи пацієнти навіть хочуть платити, бо думають що так не буде якісно. Ми їм пояснюємо: ні, процес однаковий. Ті самі реактиви і все на вищому рівні виконується, — розповідають нам в клініці професора Стефана Хміля.

Натомість чіткої кількості звернень саме по Тернополю нас сказати не можуть. Переконують, проєкт розрахований на Львів та Тернопіль. Тож є спільна база. Також ми поцікавилися, що таке екстракорпоральне запліднення і в яких випадках цю технологію варто використовувати.

— Це є одним значних наукових досягнень ХХ століття, за допомогою якого вдалося практично повністю вирішити проблему безпліддя. Адже технологія дозволяє відтворювати умови для зачаття поза організмом людини. Вона включає: отримання зрілих статевих клітин, злиття яйцеклітин і сперматозоїдів, перші години і дні розвитку ембріонів, підготовка матки до їх імплантації. Головна відмінність стимульованого циклу в програмі ЕКЗ від природного полягає в тому, що під впливом гормонів дозріває кілька яйцеклітин, а не одна. Потім дозрілі яйцеклітини пунктують з яєчників, щоб запліднити поза організмом, — повідомляють на сайті клініки. — Не кожна яйцеклітина може бути запліднена, і не всі ембріони мають однакові шанси на імплантацію. Тому виникає необхідність отримання декількох яйцеклітин. З декількох ембріонів вибирають для переносу ті, у яких ймовірність імплантації найбільш висока. Щоб отримати максимальну кількість зрілих яйцеклітин, але при цьому уникнути ускладнень, гормональна терапія підбирається індивідуально.

Як стати учасником проєкту?

Учасниками проекту можуть бути громадяни України, які отримали повістку у вигляді мобілізаційного розпорядження чи проходять службу у Збройних силах України. Для того, щоб зберегти у лікарні свої біоматеріали, вам необхідно визначитися, куди ближче звернутися — у Тернополі чи у Львові. Обов’язково треба зателефонувати до медичного центру і записатися. Вам призначать дату та час.

— У програму входить індукція овуляції, пункція, забір яйцеклітин, ембріологічна вся частина, культивування ембріонів. І другий важливий момент – замороження сперматозоїдів, тобто кріоконсервація. Це сучасна процедура заморозки, що дозволяє зберігати біоматеріал, не змінюючи його властивостей, протягом тривалого періоду часу. Далі чоловіки дають добро тому, хто може користуватися тим матеріалом. Чи можуть вони користуватися, чи дружина, чи батьки, щоб залишити за собою здорове потомство. Часто на консультації приїжджають до нас жінки, а чоловік приїжджає вже коли необхідно проходити обстеження та здавати біоматеріал. Це займає один день, з військових частин їх відпускають. Обов’язково чоловік підписує договір, як дозвіл на використання його біоматеріалу. Далі ми працюємо з дружинами, а чоловіки чекають на результат, — каже Стефан Хміль.

УВАГА! Значну увагу приділяють саме етапу обстеження, адже біоматеріал має відповідати стандартам і в майбутньому бути придатним для використання запліднення. Також захисник не повинен мати такі хвороби, як гепатит, СНІД чи інші.

– Просто взяти матеріал і щось з ним зробити — так це не працює. У клініці кріоконсервують тільки якісні біоматеріали. Коли лікарі впевнені, що захисник здоровий і згодом його сперму зможуть використати для запліднення. Бо уявіть собі ситуацію, військовослужбовець залишив біоматеріал, прийшла його дружина, а чоловік виявився безплідним. Це для жінки черговий удар. Власне через це біоматеріал має відповідати стандартам. Бо ми хочемо робити родини, жінок щасливими, а не щоб це був просто соціальний проєкт, – каже Оксана Шевчук.

Додаткову консультацію щодо процедури можна отримати за номерами: +38 067 67 36 785 (Аліна Іванівна); +38 067 58 00 580 або (0352) 43 12 07.

 

 

 

Читайте також:

Тернопільський медичний університет безкоштовно лікує зуби: хто та як може отримати послугу

Повноцінне життя після травм та інсультів можливе: як у тернопільській лікарні рятують людей « з того світу»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Надя Олійник

    Дітям потрібен батько ...
  • Людмила Вовк

    Потрібні повноцінні сім'ї, дітям потрібен батько, а не біоматеріал ,який виросте сиротою, чому чиновники не здають свої біоматеріали...
  • Nataliya Diduch

    Це вкрай потрібний проект!
    Кожна бажана дитинка має народитись, назло московитам.
    Також потрібне чітке юридичне врегулювання.
  • Наталья Кондратюк

    Нехай ідуть воюють ті в яких є діти , а то ховаються за чужими спинами. А молоді хлопці гинуть.

    яна севастьянова reply Наталья Кондратюк

    Яка ви безтолкова,ви що реально думаєте що на війні не воюють ті в кого є діти? 🤦🏻‍♀️

    Anita Sholk reply Наталья Кондратюк

    А що воюють тільки ті що дітей не мають? Що ви несете?!!!!!

keyboard_arrow_up