Рання вагітність: хто винен і що робити

Рання вагітність: хто винен і що робити

Про плюси і мінуси ранньої вагітності та як не боятись розповісти батькам про цікаве положення, ми поговорили із тернопільською гінекологинею. “RIA плюс” продовжує цикл публікацій про статеве виховання

 

Про ще одну тему про яку більшість соромиться обговорювати журналістці “RIA плюс” розповіла лікарка акушер- гінеколог Лілія Левенець, яка має стаж  роботи 15 років.

- «Чим би дитя не тішилося, лиш би в подолі не принесло» - напевно всі чули подібний вислів ще від наших бабусь, - каже Лілія Левенець. - І чомусь завжди ранні вагітності викликали різко негативне ставлення оточуючих. 

Офіційно рання вагітність - це вагітність, що настала у дівчини, що не досягла 18 років. Тому ранню вагітність дуже часто називають підлітковою, продовжує лікарка. 

Відео дня

- Однак проблема полягає зовсім не в тому, що дівчина завагітніла, а в тому, як це сприймають оточуючі, - каже пані Лілія. - Давайте спробуємо розібратися, чому ж виникають ранні вагітності. 

“Погана компанія” чи гіперопіка батьків

- Деякі думають, що набагато частіше інших дівчата вагітніють, пов`язані з так званими «поганими компаніями», - розповідає гінекологиня. - Так-то воно так, але чи замислювалися ви, чому дитина потрапляє в цю саму компанію? Найчастіше - це відбувається в тому випадку, якщо батьки весь свій час присвячують роботі і до проблем дитини їм просто немає часу. 

А ще це може статися і в цілком благополучній сім`ї, де батьки тримають дочку в «їжакових рукавицях», каже пані Левенець. 

- Зайва строгість відносно дитини це погано, якщо батьки навіть не намагаються зрозуміти свою дитину, - каже Лілія Левенець. - І в підсумку дівчина відправиться шукати розуміння на вулицю, а потрапити у погану компанію - це просто справа часу.

Потрібно розмовляти із підлітками 

Але найбільша проблема, як каже гінекологиня, відсутність знань.

- Яким би дивним це не здалося, але дуже часто підліткові вагітності є прямим наслідком браку у дівчат елементарних знань, - каже жінка. - Незважаючи на те, що вся інформація є у вільному доступі, особливо в інтернеті, чомусь багато дівчат абсолютно безграмотні в статевих питаннях. І близько 90% дівчат не в змозі правильно перечислити засоби контрацепції. Говоріть з дітьми, питайте, пояснюйте та радьте. 

Лікарка вважає, що дуже добре, що по телевізору кожного дня йде реклама презервативів. 

І каже, що в мама дівчинки повинна розповідати про прості істини статевого життя. 

- Якщо у дівчини з`явилися підозри, що вона вагітна, ні в якому разі не варто тягнути час і сподіватися на диво - саме «не розсмокчеться», - каже Лілія Левенець. - Вона повинна якомога швидше звернутися до лікаря-гінеколога. Обов`язково поставте до відома батька майбутньої дитини. Вагітність передбачає участь двох сторін. А значить і спільну відповідальність.

Як поговорити із батьками 

- Якою би страшною ця розмова не здавалась, уникнути її все одно не вдасться, пояснює Лілія Левенець. - Тому не варто занадто сильно затягувати - розкажіть все батькам. Звичайно ж, не слід очікувати, що вас погладять по голівці. Але, швидше за все, буря емоцій скоро вщухне і батьки в підсумку зрозуміють, пробачать і підтримають вас. 

Зрозуміло, дівчина, яка потрапила в подібну ситуацію, буде чути безліч самих різних порад - від лікарів, подруг, батьків, продовжує співрозмовниця. 

- Дуже важливо ретельно все зважити і прийняти своє власне рішення, яке не залежить ні від кого, - каже гінекологиня. - Пам`ятайте - це тільки ваш і ваша дитина. І саме на вас ляже відповідальність за її життя і благополуччя. Як би зараз це не звучало, можливо хтось має іншу думку, але абсолютно кожна сім’я може потрапити у таку ситуацію. Ніхто ніколи ні від чого не застрахований. 

Головна порада батькам від лікарки - підтримати своїх дітей. 

- Зараз ми живемо в такий час, що чесно кажучи, я радію всім вагітностям, адже краще рання вагітність і дитина, ніж ранній аборт і непліддя в майбутньому, - каже Лілія Левенець. - Тут особливо хочу наголосити: ніколи і нікому не раджу переривати першу вагітність. Звичайно, це вибір кожного особистий, свідомий та вільний. Я за життя завжди, як би не було страшно і важко, все рівно, це найкраще в житті кожної жінки.

 Як сприйняти ранню вагітність доньки 

- Практично ні одна мати не сприйме звістку про вагітність своєї юної доньки з радістю, - каже лікар-гінеколог. - Як правило, в більшості випадків перша реакція - агресія і численні звинувачення на адресу дочки і всього навколишнього світу в цілому. Однак мамі варто задуматися - а кого слід звинувачувати насправді?

Звичайно ж, якщо ви хочете знайти винного - ви можете його шукати. Але вирішити проблему це вам не допоможе, продовжує лікарка. 

Потрібно звернутись до гінеколога

У будь-якому випадку вам доведеться прийняти рішення, для початку необхідно відвідати лікаря-гінеколога, каже Лілія Левенець. 

- Лікар призначить необхідне обстеження і дасть свої рекомендації. Тому вашим найкращим порадником на найближчі дев’ять місяців має стати лікар-гінеколог, - каже жінка. 

Як пояснює лікарка, вагітність у підлітків має цілий ряд своїх особливостей, тому повинна проходити під суворим контролем лікаря. І чим раніше ви звернетеся до нього, тим краще для вагітної і майбутнього малюка. 

- Сама рання вагітність стане радісною і хвилюючою подією в житті молодої матусі, якщо вона протікає в спокійній психологічній обстановці, при підтримці близьких людей, - пояснює пані Лілія. - Адже всі життєві труднощі, так само як і малолітній вік, явище тимчасове, а малюк стане радістю на все життя. 

Будьте розумні, розважливі та щасливі, приймайте лише правильні рішення, каже Лілія Левенець. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Nadiya Kotsyuba

    Та ДЕЖ  нормальна жінка, яка  чекає стати матір'ю  оголиться, НЕВЖЕ  НЕ ВСТИДУ НІ БОЯЗНІ БОГА. СПИТАЙТЕ  СВОЇХ  МАТЕРІВ, ЧИ ВОНИ ТАК РОБИЛИ, АЛЕ  ПОРОДИЛИСЯ ВИ І МИ. НА ЩО МИ СПОДІВАЄМОСЯ ?, НА ЛАСКУ  ВІД БОГА?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up