Що таке «м’ясо майбутнього» та коли його скуштують тернополяни

Що таке «м’ясо майбутнього» та коли його скуштують тернополяни
  • У тернопільских супермаркетах поступово з’являються продукти для веганів та вегетаріанців, які імітують м’ясо. На запах, смак та зовнішній вигляд вони не відрізняються від звичайного м’яса, однак складаються лише з рослин.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, що таке «рослинне м’ясо» та що про нього думають дієтологи, вегани та звичайні люди, а також знайшов альтернативу дорогим замінникам.

«Рослинне м’ясо» - саме так свій продукт називають американські стартапери, які розробили незвичний продукт. Так зване м’ясо рослинного походження має таку ж структуру, запах, вигляд та смак, як і звичайне м'ясо. Цей продукт став досить популярним в США та країнах Європи. Дісталось «рослинне м’ясо» і України. Його можна скуштувати у веганських ресторанах чи навіть замовити додому упаковку таких котлет чи ковбасок онлайн. Як розповідають постачальники – це альтернатива м’ясу, яка має всі необхідні речовини, щоб поступово відмовитися від тваринного м’яса. Однак ціни такі диво-котлети чи ковбаски добряче вдарять по кишені. Упаковка таких котлет для бургерів коштує близько 270 гривень. Там дві котлети по 113 грамів. 

Що можна придбати у супермаркетах?

Ми поспілкувалися з PR-менеджером компанії, яка постачає «рослинне м'ясо» в Україну. Нам пояснили, що наразі компанія веде переговори з великими мережами супермаркетів NOVUS, АТБ та Сільпо про реалізацію продукції, тому цілком можливо, що тернополяни зможуть уже найближчим часом побачити такі котлети на полицях супермаркетів.

- Наразі ми плануємо співпрацювати з мережами супермаркетів, але говорити точно, ми ще не можемо, - розповідає PR-менеджерка підрозділу компанії в Україні Дарія Чепинога. – Орієнтовна вартість двох бургерних котлет з «рослинного м’яса» становить 270 гривень. Також в Україні продають сосиски з «рослинного м’яса». Це повністю веганська їжа. Ця продукція пройшла всі перевірки, тому її можуть постачати і реалізовувати в Україні. Продукція має і сертифікат Європейської комісії вегетаріанства. Додатково в Україні продукція перевіряється в лабораторіях.

Відео дня

Таке «м’ясо», як каже Дарія, можна придбати у веганських ресторанах та деяких магазинах. Однак покупців попереджають, що такий замінник м’яса краще не давати маленьким дітям, оскільки в його склад входить горох. Також варто радитися з лікарем та дієтологом, перш ніж замінювати справжнє м’ясо на рослинне.    

У тернопільських супермаркетах журналісту «20 хвилин» не вдалось знайти розділів чи хоча б полиць товарів «для вегетаріанців». Однак такі товари все ж є. Це соєві сосиски за 40-60 грн/кг, десерти на рослинному молоці та навіть сир тофу із сої, який коштує близько 90 гривень за кілограм.

Ми також звернулися за коментарем до трьох найбільших мереж супермаркетів АТБ, Сільпо та NOVUS, магазини яких є у місті. Нам пояснили, що наразі у супермаркетах можна придбати товари для різних категорій населення. Це їжа для вегетаріанців та веганів, продукти без глютену, спортивне харчування, продукти для людей, які хворі на діабет, тощо. Також, компанії співпрацюють з зарубіжними виробниками, щоб урізноманітнювати асортимент товарів та кожен покупець міг знайти підходящий для себе товар.  

Як без шкоди собі відмовитися від м'яса

Ми поспілкувалися з дієтологинею Мар'яною Лебідь, як саме можна перейти на рослинну їжу та не нашкодити собі, адже будь яка різка зміна наших харчових звичок може негативно відобразитись на здоров’ю. Ми також закликаємо вас відповідально ставитися до відмови від м’яса та обов’язково радитися з лікарем. 

- Для того щоб стати вегетаріанцем або веганом, в першу чергу потрібно не поспішати, - каже дієтологиня. – Цей перехідний період може зайняти до одного року. Якщо ми переходимо на спеціальний підхід до їжі, чи то веганство, чи то вегетаріанство, то це потрібно робити поступово, щоб не нашкодити своєму організму. Для початку, якщо ви вирішили вести такий спосіб життя, потрібно вилучити з раціону червоне м'ясо. Через 2 – 3 місяці можна відмовитися від білого м'яса. І вже згодом, якщо ви хочете стати веганом, можна поступово відмовитися від риби, молочних продуктів, яєць, тощо.

Як пояснює дієтологиня, плавний перехід допоможе організму адаптуватися. Однак не варто вважати, що ставши веганом чи вегетаріанцем ви зможете харчуватися лише рослинними продуктами. Потрібно добре стежити за своїм самопочуттям та додавати до свого раціону певні групи вітамінів, які ви не зможете отримати з рослинної їжі.

- У будь-якому разі, якщо ви відмовляєтесь від м'яса або тваринної їжі, вам потрібно хоча б один раз на пів року проходити медогляд, - каже Мар’яна Лебідь. - Потрібно здавати аналіз крові. Це може бути або загальний аналіз крові, або розширений. Навіть у деяких великих приватних лабораторіях та клініках є спеціальні аналізи крові для веганів. Там в першу чергу звертають увагу на ті показники, які можуть змінюватися після відмови від тваринної їжі. Веганам також потрібно додатково вживати вітамін В12, бо ми його можемо отримувати лише від тваринної їжі. Вживати його потрібно не одразу, а через деякий час після відмови від м’яса. Коли саме – покаже аналіз крові. Оскільки ми живемо в Україні, в наших умовах навколишнього середовища в організмі людини, яка веде веганський спосіб життя, може бути недостатньо вітаміну D3. Вегани купують спеціальну добавку з цим вітаміном, яка добувається з лишайників.    

Якщо ви вирішили змінити раціон харчування – обов’язково порадьтеся з лікарем та пройдіть медичне обстеження, щоб не нашкодити своєму організму!

Яка є альтернатива м’ясу

Мар'яна Лебідь пояснює, що нові котлети з «рослинного м’яса» - давно не новинка. Існує багато замінників ковбас і котлет, які імітують смак звичайного м'яса. Вони користуються попитом серед людей, яким важко відмовитися від звичного смаку сосисок, котлет та ковбас. 

- Для більш плавного переходу вегани мають у своєму раціоні так звані замінники у вигляді ковбас, котлет та інших продуктів, які імітують м'ясо. Наприклад, веганську ковбасу виготовляють з пшеничного білка. Також є соєві ковбаси. Вони є корисними, оскільки вони не мають шкідливих домішок, мають рослинний склад, а для смаку використовують різні спеції. Якщо скуштувати веганську ковбасу, то ви дійсно її не зможете відрізнити від звичайної.

Ми порівняли ціни на різні вегетаріанські та веганські товари. Зазвичай їх можна придбати лише в інтернеті. На полицях магазинів їх зайти важко. Найдешевше, що можна придбати – звичайну сою. Кілограм можна купити за 70 – 90 гривень. Ціни на веганські товари "кусаються":

Назва товару

Ціна за кілограм

Соєвий сир Тофу

78 грн

Соєвий протеїн

340 грн

Соя

74 грн

Бобова паста

220 грн

Веганське «молоко»

117 грн

Ковбаса соєва

200 грн

Котлети для бургерів

1190 грн

Сосиски рослинні дієтичні

270 грн

Ковбаса рослинна копчена салямі

250 грн

Рослинний стейк

400 грн

В інтернеті ми знайшли чимало рецептів домашніх соєвих котлет та навіть ковбасок. Робити їх самому буде дешевше, ніж замовляти готові.

Коментарі:

Юрій Гаврилюк, м’ясоїд:

Я нейтрально ставлюсь до вегетаріанців та веганів. В чомусь я з ними згоден, а щось мені здається абсурдом. Звичайно, м’ясом зловживати не треба, але і відмовитися від нього зможе не кожен. Потрібно постійно консультуватися з лікарем, стежити за здоров’ям. Навіть покупка усіх замінників рослинного походження обійдеться дорого. Але я не розумію такі ідеї веганів, як повна відмова від їжі тваринного походження чи заборона випробувань ліків на тваринах. Часто «захисники» тварин пропонують і вимагають реалізувати не просто абсурдні, а і небезпечні ідеї. Тому якщо людина обрала життя без м’яса – це її право, але ніхто не може нав’язувати свої ідеї іншим без наукового підгрунтя, використовуючи лише маніпуляції, такі як «тваринам боляче» або «тварини наші друзі».   

Зоравар Марват, веган:

На мою думку це дуже добре, що з’являються замінники плоті. Але мені такий смак не потрібен. Я куштував таке «рослинне м’ясо», мені воно не сподобалось. Ті, хто вже довгий час ведуть веганський спосіб життя не потребують смаку м’яса. Це більше потрібно для перехідного періоду, ніж для постійного вживання. Я став веганом 5 років тому разом зі своєю дівчиною. До цього я був вегетаріанцем. Це було наше спільне рішення, бо ми хочемо, щоб тварини не страждали. Спершу було трохи важко. Харчові звички тримають і потрібна сила волі для цього. Але ще важче впоратися з реакцією оточуючих. Деякі знайомі нас підтримали, а от рідні вважали це чимось диким. Я себе почуваю абсолютно здоровою людиною, став менше хворіти і не маю ніяких скарг на самопочуття.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Петро Пестрак

    Рис майбутнього пластік їкоштували
  • Петро Гарпук

  • ВолодяУкраїна!!!

    Класно в Америці вже повним ходом продають таке м`ясо що до Європи не знаю я теж з великим бажанням скуштував такий продукт я думаю це дуже смачно та безпечно хоча теж люблю себе побавити вегатаріанством на мою думку ці продукти те що потрібно в майбутньому і тварини цілі і люди задоволені.
  • тарас

    імітують мясо дієтолгиня все це якось по-дибільному
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up