«Рослинне м’ясо» - саме так свій продукт називають американські стартапери, які розробили незвичний продукт. Так зване м’ясо рослинного походження має таку ж структуру, запах, вигляд та смак, як і звичайне м'ясо. Цей продукт став досить популярним в США та країнах Європи. Дісталось «рослинне м’ясо» і України. Його можна скуштувати у веганських ресторанах чи навіть замовити додому упаковку таких котлет чи ковбасок онлайн. Як розповідають постачальники – це альтернатива м’ясу, яка має всі необхідні речовини, щоб поступово відмовитися від тваринного м’яса. Однак ціни такі диво-котлети чи ковбаски добряче вдарять по кишені. Упаковка таких котлет для бургерів коштує близько 270 гривень. Там дві котлети по 113 грамів.
Ми поспілкувалися з PR-менеджером компанії, яка постачає «рослинне м'ясо» в Україну. Нам пояснили, що наразі компанія веде переговори з великими мережами супермаркетів NOVUS, АТБ та Сільпо про реалізацію продукції, тому цілком можливо, що тернополяни зможуть уже найближчим часом побачити такі котлети на полицях супермаркетів.
- Наразі ми плануємо співпрацювати з мережами супермаркетів, але говорити точно, ми ще не можемо, - розповідає PR-менеджерка підрозділу компанії в Україні Дарія Чепинога. – Орієнтовна вартість двох бургерних котлет з «рослинного м’яса» становить 270 гривень. Також в Україні продають сосиски з «рослинного м’яса». Це повністю веганська їжа. Ця продукція пройшла всі перевірки, тому її можуть постачати і реалізовувати в Україні. Продукція має і сертифікат Європейської комісії вегетаріанства. Додатково в Україні продукція перевіряється в лабораторіях.
Таке «м’ясо», як каже Дарія, можна придбати у веганських ресторанах та деяких магазинах. Однак покупців попереджають, що такий замінник м’яса краще не давати маленьким дітям, оскільки в його склад входить горох. Також варто радитися з лікарем та дієтологом, перш ніж замінювати справжнє м’ясо на рослинне.
У тернопільських супермаркетах журналісту «20 хвилин» не вдалось знайти розділів чи хоча б полиць товарів «для вегетаріанців». Однак такі товари все ж є. Це соєві сосиски за 40-60 грн/кг, десерти на рослинному молоці та навіть сир тофу із сої, який коштує близько 90 гривень за кілограм.
Ми також звернулися за коментарем до трьох найбільших мереж супермаркетів АТБ, Сільпо та NOVUS, магазини яких є у місті. Нам пояснили, що наразі у супермаркетах можна придбати товари для різних категорій населення. Це їжа для вегетаріанців та веганів, продукти без глютену, спортивне харчування, продукти для людей, які хворі на діабет, тощо. Також, компанії співпрацюють з зарубіжними виробниками, щоб урізноманітнювати асортимент товарів та кожен покупець міг знайти підходящий для себе товар.
Ми поспілкувалися з дієтологинею Мар'яною Лебідь, як саме можна перейти на рослинну їжу та не нашкодити собі, адже будь яка різка зміна наших харчових звичок може негативно відобразитись на здоров’ю. Ми також закликаємо вас відповідально ставитися до відмови від м’яса та обов’язково радитися з лікарем.
- Для того щоб стати вегетаріанцем або веганом, в першу чергу потрібно не поспішати, - каже дієтологиня. – Цей перехідний період може зайняти до одного року. Якщо ми переходимо на спеціальний підхід до їжі, чи то веганство, чи то вегетаріанство, то це потрібно робити поступово, щоб не нашкодити своєму організму. Для початку, якщо ви вирішили вести такий спосіб життя, потрібно вилучити з раціону червоне м'ясо. Через 2 – 3 місяці можна відмовитися від білого м'яса. І вже згодом, якщо ви хочете стати веганом, можна поступово відмовитися від риби, молочних продуктів, яєць, тощо.
Як пояснює дієтологиня, плавний перехід допоможе організму адаптуватися. Однак не варто вважати, що ставши веганом чи вегетаріанцем ви зможете харчуватися лише рослинними продуктами. Потрібно добре стежити за своїм самопочуттям та додавати до свого раціону певні групи вітамінів, які ви не зможете отримати з рослинної їжі.
- У будь-якому разі, якщо ви відмовляєтесь від м'яса або тваринної їжі, вам потрібно хоча б один раз на пів року проходити медогляд, - каже Мар’яна Лебідь. - Потрібно здавати аналіз крові. Це може бути або загальний аналіз крові, або розширений. Навіть у деяких великих приватних лабораторіях та клініках є спеціальні аналізи крові для веганів. Там в першу чергу звертають увагу на ті показники, які можуть змінюватися після відмови від тваринної їжі. Веганам також потрібно додатково вживати вітамін В12, бо ми його можемо отримувати лише від тваринної їжі. Вживати його потрібно не одразу, а через деякий час після відмови від м’яса. Коли саме – покаже аналіз крові. Оскільки ми живемо в Україні, в наших умовах навколишнього середовища в організмі людини, яка веде веганський спосіб життя, може бути недостатньо вітаміну D3. Вегани купують спеціальну добавку з цим вітаміном, яка добувається з лишайників.
Якщо ви вирішили змінити раціон харчування – обов’язково порадьтеся з лікарем та пройдіть медичне обстеження, щоб не нашкодити своєму організму!
Мар'яна Лебідь пояснює, що нові котлети з «рослинного м’яса» - давно не новинка. Існує багато замінників ковбас і котлет, які імітують смак звичайного м'яса. Вони користуються попитом серед людей, яким важко відмовитися від звичного смаку сосисок, котлет та ковбас.
- Для більш плавного переходу вегани мають у своєму раціоні так звані замінники у вигляді ковбас, котлет та інших продуктів, які імітують м'ясо. Наприклад, веганську ковбасу виготовляють з пшеничного білка. Також є соєві ковбаси. Вони є корисними, оскільки вони не мають шкідливих домішок, мають рослинний склад, а для смаку використовують різні спеції. Якщо скуштувати веганську ковбасу, то ви дійсно її не зможете відрізнити від звичайної.
Ми порівняли ціни на різні вегетаріанські та веганські товари. Зазвичай їх можна придбати лише в інтернеті. На полицях магазинів їх зайти важко. Найдешевше, що можна придбати – звичайну сою. Кілограм можна купити за 70 – 90 гривень. Ціни на веганські товари "кусаються":
Назва товару |
Ціна за кілограм |
Соєвий сир Тофу |
78 грн |
Соєвий протеїн |
340 грн |
Соя |
74 грн |
Бобова паста |
220 грн |
Веганське «молоко» |
117 грн |
Ковбаса соєва |
200 грн |
Котлети для бургерів |
1190 грн |
Сосиски рослинні дієтичні |
270 грн |
Ковбаса рослинна копчена салямі |
250 грн |
Рослинний стейк |
400 грн |
В інтернеті ми знайшли чимало рецептів домашніх соєвих котлет та навіть ковбасок. Робити їх самому буде дешевше, ніж замовляти готові.
Коментарі:
Я нейтрально ставлюсь до вегетаріанців та веганів. В чомусь я з ними згоден, а щось мені здається абсурдом. Звичайно, м’ясом зловживати не треба, але і відмовитися від нього зможе не кожен. Потрібно постійно консультуватися з лікарем, стежити за здоров’ям. Навіть покупка усіх замінників рослинного походження обійдеться дорого. Але я не розумію такі ідеї веганів, як повна відмова від їжі тваринного походження чи заборона випробувань ліків на тваринах. Часто «захисники» тварин пропонують і вимагають реалізувати не просто абсурдні, а і небезпечні ідеї. Тому якщо людина обрала життя без м’яса – це її право, але ніхто не може нав’язувати свої ідеї іншим без наукового підгрунтя, використовуючи лише маніпуляції, такі як «тваринам боляче» або «тварини наші друзі».
На мою думку це дуже добре, що з’являються замінники плоті. Але мені такий смак не потрібен. Я куштував таке «рослинне м’ясо», мені воно не сподобалось. Ті, хто вже довгий час ведуть веганський спосіб життя не потребують смаку м’яса. Це більше потрібно для перехідного періоду, ніж для постійного вживання. Я став веганом 5 років тому разом зі своєю дівчиною. До цього я був вегетаріанцем. Це було наше спільне рішення, бо ми хочемо, щоб тварини не страждали. Спершу було трохи важко. Харчові звички тримають і потрібна сила волі для цього. Але ще важче впоратися з реакцією оточуючих. Деякі знайомі нас підтримали, а от рідні вважали це чимось диким. Я себе почуваю абсолютно здоровою людиною, став менше хворіти і не маю ніяких скарг на самопочуття.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 38 від 20 вересня 2023
Читати номер
Петро Пестрак
Петро Гарпук
Зашкварне відео дня
https://www.youtube.com/watch?v=5iNt6VmnpVI&feature=youtu.be
ВолодяУкраїна!!!
тарас