На вулиці сильний мороз? Чи варто йти на прогулянку з дітьми

На вулиці сильний мороз? Чи варто йти на прогулянку з дітьми

Хтось гуляє з дітьми і в -20, а для когось і -5 за вікном — проблема. При якій температурі можна гуляти взимку і як правильно одягатися, розповідають мами і педіатр

Інеса Голояд, мама 1,5-річної Евелінки, каже, що гуляє з дитиною щодня при будь-якій температурі.
— Торік, як їй було півроку, вона могла при -5С по три години спати на дворі, — розповідає Інеса. — Не гуляємо тільки тоді, якщо температура -15C чи нижче і якщо сильний холодний вітер. А так хоча б півгодини стараємось провести на свіжому повітрі.

Коли на вулиці - 5, то гуляють 2-3 години, але за умови, що дитина весь час не сидить у візочку чи санках, а бігає-ходить і тепло та зручно одягнена.  
— Коли ж донька хвора, то я спостерігаю за її станом, — розповідає мама. — Якщо просто сопляє-кашляє і високої температури нема, при цьому активна і добре почувається, то я вважаю, що 30-40 хв. на свіжому повітрі їй тільки на користь. А якщо дитина ослаблена чи температура 38С і вище, то не гуляємо, але провітрюю кімнату кілька разів на день. Якщо на вулиці холодно, то стараюся, щоб Евелінка перед виходом надвір була добре нагодована і дуже тепло вдягнена. Не так, як капустинка, але гольф, теплий светр, теплий комбінезон із  капюшоном, шарф, шапка, рукавички мають бути. Я бачу, що їй холодно, насамперед по носі. Якщо ніс дуже червоний, отже, змерзла і пора додому.

Відео дня

Надворі -5 – не проблема
 

Старша донечка тернополянки Ольги Старик народилась у січні. Коли малечі виповнилося лише два тижні, мама гуляла з нею при -5С аж півтори години. Відтоді гуляли так щодня.


— Якщо на вулиці було менше десяти морозу, то прогулянка тривала до двох годин, якщо  ж мороз був сильнішим, то близько години, - розповідає мама двох донечок Ольга Старик. - У холодніші дні не виходили, але то швидше я холоду боялась, ніж доня. Вона тепленько вдягнена спала у візочку. Як мама, завжди керуюсь здоровим глуздом у питаннях здоров’я дитини.
Жінка вважає, чим довше дитина буває на вулиці, тим вона здоровіша. Не важливо, яка погода — дощ чи сніг, головне підібрати правильний одяг. Взимку діти гуляють раз на день, ближче до обіду, але якщо вечір не надто морозний, то іще раз можуть вийти покататись на санках хвилин 40.
— Кожна прогулянка у різну погоду по-своєму цікава і корисна. Як на мене, діти готові бути на вулиці хоч цілодобово, лише б весело проводити час. Пам'ятаю, як одна знайома запитала: «Як ти можеш гуляти з візочком по три години? Це ж так нудно! Я не витримую і години». Тоді моїй доньці було лише півроку, і на прогулянці вона здебільшого спала. А я в той час насолоджувалась! Перед декретом я годинами сиділа в офісі за комп’ютером і бачила зміну пір року під час швидких перебіжок між домом та роботою. Тепер я мала багато часу, аби насолодитись неспішною прогулянкою парком, могла посидіти на лавці і почитати книжку, головне - ногою возик заколисувати.
Аби і мамі, і дитині прогулянки були в радість, каже Ольга Старик, треба мати хорошу компанію.
— У місті не проблема познайомитися з такими ж мамами, узгодити графік прогулянок, знайти нові сквери, двори і гойдалки, було б бажання, — ділиться досвідом Ольга. — Мені пощастило: у нас велика компанія — до семи мам і ціла зграйка діток. Беремо якісь іграшки, перекус, гарний настрій — і вперед!
Коли дитина хворіє, у питанні прогулянок потрібні здоровий глузд і бажання.
— Зауважила, що на вулиці і нежить минає, і температура падає. Мої дівчатка частенько хворіють на застуду, особливо після того, як почали ходити до садочка. Але ми все одно намагаємось по максимуму бувати на вулиці. Звичайно, у вітряну погоду і при більше ніж -10 не виходимо. Якщо температура тіла у дитини вище за 37С, сидимо вдома. Але якщо застуда легка – проводимо на вулиці годинку-дві й одужуємо набагато швидше, ніж коли сидимо вдома.

Балкон завжди відчинений


11-річна Софія та 7-річний Юрчик Гафійчуки морозу не бояться. Не злякає їх і 20-градусний мороз. Як розповідає їхня мама Люба Вовк, діти змалку гуляють на вулиці в будь-яку погоду.


— Взимку, якими б мокрими не прийшли з санчат, через це не хворіють, — каже співрозмовниця. — Звичайно, якщо десь підхоплять вірус, то грип нашу хату не омине. Але мороз - зовсім не причина хвороби. Коли приходжу по них на гірку - волосся стає дибки: шалики розхристані, шиї голі, вуха відкриті, бо шапки "набакир", спини голі, бо светри задираються... А їм хоч би що - бігають розпашілі, сміються. Пригадую своє дитинство і катання взимку: в будь-який холод нам було спекотно, бо ми багато рухалися. Тому я й не хвилююся за дітей. Зараз дуже багато інформації про те, що не мороз - причина хвороб, а віруси, бактерії, слабкий імунітет. Звичайно, якщо дитинка змерзне в ніжки, а перед тим сиділа в квартирі без провітрювання, де в сухому теплому повітрі множаться віруси, то і ймовірність захворіти у неї велика. Мої діти не можуть спати у задусі. В усі пори року балкон в їхній кімнаті не закриваємо. Навіть узимку двері на засклений балкон відчинені для провітрювання. Так було ще з пеленок.

Дітям - до -15


Дітям різного віку, навіть немовлятам, можна гуляти при температурі до -15 С, зазначає педіатр Світлана Козак. Але для кожного віку передбачений свій час перебування на вулиці. Якщо перша прогулянка новонародженого триває 10-15 хв., то для дітей до року бути надворі достатньо не більше години. При бажанні можна гуляти двічі на день.

Дошкільнята молодших груп можуть гуляти 3,5-4 години на день, малюки старших груп — 2,5-3 години. Молодшим школярам варто бути на повітрі 2-2,5 години, старшим - годину-півтори.
Загалом фахівці рекомендують дитині гуляти при температурі влітку не вищій ніж +30С, а взимку - не нижчій ніж -15. Якщо дуже холодно, балкон вдома можна відчинити, добре провітрити кімнату, але на сильний мороз дитину вести не варто.
- Гігієністи рекомендують чергувати розумову активність із фізичним навантаженням, особливо на свіжому повітрі, - наголошує педіатр. – Тоді дитина менше втомлюється плюс профілактика гіподинамії, а насичення киснем сприяє кращій розумовій активності.

Важливо не пропускати щоденні прогулянки, наголошує педіатр Світлана Козак.
- Це відпочинок для мами, і дитині допомагає рости і розвиватися. Адже прогулянки — це насамперед тренування адаптаційних можливостей і фізичне загартовування. Дитина звикає до перепадів температур, вологості, вітру, бронхи очищуються від домашнього пилу, «настроюється» механізм терморегуляції. Дитина отримує ультрафіолет, необхідний для розвитку і засвоєння вітаміну Д, покращується обмінні процеси. А з віком прогулянка має не лише оздоровче значення, а стає ще й елементом соціалізації — дитя вчиться ділитися іграшками з іншими дітками, спілкуватися, гратися, боронити своє, пізнавати світ і оточуючих.

Коли дитина хвора


Чи гуляти, коли дитина хвора, варто вирішувати, зважаючи на рекомендації вашого педіатра і самопочуття дитини.

— Коли в дитини підвищена температура, утруднене носове дихання, їй не варто гуляти, — каже лікар. — Загалом температура до 37,5 не є протипоказом для прогулянки. Є діти, які нормально переносять таку температуру. Якщо це лише температура, нема катаральних явищ, нежитю, дитина вільно дихає носом, то чому б ні? Але якщо ніс закладений, то варто подумати, чи варто дитину вести на вулицю, щоб ще більше її застудити. Загалом треба дивитися на стан дитини. Тобто якщо є ГРВІ з легким перебігом і дитина дихає носом, то можна гуляти. Якщо є інфекційне захворювання, наприклад ангіна, виходити на вулицю не варто.

Для кожного інфекційного захворювання є свій період заразності, про це треба питати у свого педіатра. Якщо дитину не допускають відвідувати групу чи клас, то як вона може гуляти з іншими дітьми на вулиці? Коли дитина може відвідувати школу чи садок, тоді і можна йти надвір.
— Часто запитують, чи можна гуляти, коли вітрянка, - розповідає педіатр. – Часто це захворювання проходить у легкій формі. Але це контагіозне захворювання, і небезпека від прогулянки є не для хворої дитини, а для оточуючих, бо захворювання передається повітряним-крапельним шляхом. Варто думати не лише про себе, а й про оточуючих діток. Це єдине застереження. Тобто з хворою дитиною гуляти можна, але не при інфекційному захворюванні, хіба десь в ізольованому місці. Наприклад, на власному подвір'ї.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up