Вбивчий вірус: в МОЗ дали рекомендації як захищатися від коронавірусу 2019-nCoV

Вбивчий вірус: в МОЗ дали рекомендації як захищатися від коронавірусу 2019-nCoV

Міністерство охорони здоров’я України закликає громадян та мандрівників дотримуватись звичайних заходів обережності.

Рекомендації пресслужба відомства опублікувала у себе на сайті.

Зазначимо, станом на 28 січня кількість померлих від коронавіруса в Китаї зросла до 106, повідомляє УНН. Вірус поширився на низку країн Азії, потрапив до Франції, США та Канади.

Відео дня

Міністр Зоряна Скалецька повідомила на зустрічі з Президентом Зеленським, що наразі в Україні не зафіксовано зараження цим вірусом. Виявлені випадки, про які повідомляли ЗМІ, були звичайним грипом, йдеться у повідомленні на офіційний сторінці Президента України.

За словами міністра охорони здоров’я, постійно працює оперативний штаб з узгодження необхідних медичних та міжвідомчих дій.

«Сьогодні для всіх очевидні процедури в разі виявлення, необхідності лікування та діагностування. Є готовність в лабораторіях і по тест-системах для виявлення та виключення підозрілих випадків щодо того, стосуються вони чи ні китайського коронавірусу. Взаємодія з міжнародними організаціями, які моніторять на глобальному, міждержавному рівні, щоденна», – наголосила Зоряна Скалецька.

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що налагоджена постійна оперативна комунікація з прикордонною службою, зокрема в аеропортах, підготовлено інструкцію, як реагувати й перевіряти пасажирів. 

МОЗ підготувало порядок реагування для лікарень і лікарів, служб, відповідальних за перетин кордону, та лабораторій. 

У МОЗ України пояснюють, що коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є гарячка та утруднене дихання.

У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та надати відомості про історію подорожей.

Випадок у Львові не підтвердився

У Львові госпіталізували студента, який прибув з Китаю: коронавірус не підтверджують.

Львів’янин, який навчається у Китаї, наразі госпіталізований у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні. Наразі лікарі не підтверджують випадок захворювання на коронавірус. Про це з посиланням на коментар головного епідеміолога Львівської області Наталії Тімко повідомляє "Гал-інфо", передає УНН.

За її словами, студент, який навчається у Китаї, приїхав до Львова із нежиттю, але як свідома людина він одразу звернувся до лікарів.

"Місце, де він був у Китаї, дуже далеко від міста Ухань, де зараз бушує коронавірус, але оскільки у нього є нежить та незначне покашлювання, його госпіталізували. Зараз він в окремому боксі і за ним спостерігають лікарі, але у нього не було підвищення температури тіла. Відомо, що усі випадки коронавірусу, про які повідомляють, перебігають із підвищенням температури тіла. У нього немає підозри на коронавірус", - сказала Наталія Тімко.

За її словами, у чоловіка гостре респіраторне захворювання.

"Враховуючи той момент, що він прибув з Китаю, він сам забажав госпіталізації, але небезпеки для його здоров’я немає", - запевнила Наталія Тімко.

Що рекомендує ВООЗ

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ:

  • часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  • під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Використану хустку варто негайно викинути та помити руки;
  • уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;
  • відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, уникайте контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;
  • не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Із сирим м'ясом, молоком тощо слід поводитися обережно.

Міністерство охорони здоров'я України та координаційний штаб щоденно надають актуальну інформацію про випадки захворювання, спричинених новим коронавірусом, повідомляє пресслужба МОЗ.

Міністерство охорони здоров’я України вживає всіх належних заходів для недопущення поширення в Україні вірусу 2019-nCoV, що був виявлений у Китаї. 

24 січня відбулася міжвідомча нарада оперативного координаційного штабу при МОЗ України, створеного за розпорядженням Уряду.  

До складу координаційного штабу також увійшли представники ДПСУ, МВС України, Держпродспоживслужби та ДМС України. На першому засіданні штабу був ухвалений чіткий план заходів та взаємодії між відповідними структурами. 

“Головне завдання — не допустити проникнення вірусу на територію країни. Тому важливо посилити контроль та вживати протиепідемічних заходів на пунктах в’їзду”, – зазначила Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

 

Так, співробітники ДПСУ при виявленні громадян, які за зовнішніми ознаками будуть мати стан захворювання на ГРВІ, радитимуть їм звернутися до лікарів. У разі необхідності особи з ознаками ГРВІ будуть негайно направлятися до фахівців. 

Туристам міряють температуру

З 26 січня в аеропорту Бориспіль запроваджений температурний скринінг пасажирів на прямих авіарейсах з Китаю. Фахівці санітарно-карантинного підрозділу вже підготовлені та укомплектовані інфрачервоними термометрами.

Тварини, що ввозяться в Україну, проходять спеціальний огляд ветеринарних служб. Випадків інфікування тварин зафіксовано не було. 

Представники координаційного штабу домовились оперативно обмінюватись всією необхідною інформацією, відслідковувати ситуацію і за необхідності приймати належні рішення для вчасного реагування. На сьогодні були розслідували три випадки підозри на коронавірусну інфекцію 2019-nCoV. Два випадки не підтвердились. Лабораторна діагностика показала, що це грип. По третьому випадку ще триває епідеміологічне розслідування.

Нагадуємо, що 23 січня відбулося засідання Комітету з надзвичайних ситуацій, скликане генеральним директором ВООЗ. Комітет не приймав  рішення про оголошення надзвичайної ситуації у сфері громадського здоров’я та не рекомендував глобальних обмежень щодо пересування людей та товарів. https://bit.ly/30TX6lF

МОЗ України наголошує, що для отримання достовірної інформації необхідно обирати лише офіційні джерела: це ВООЗ та координаційний штаб. Брифінги щодо ситуації розповсюдження нового короновірусу будуть проводиться щотижня.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу - 2019 nCoV. Вірус передається від людини до людини.

Інкубаційний період коронавірусу триває від 2 до 12 діб. Вірус поширився в низку країн Азії, потрапив до Франції, США та Канади.

26 січня міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька заявила, що в Україні наразі не зафіксовано зараження смертельно небезпечним коронавірусом 2019 nCoV.

До Китаю не возитимуть до 23 березня

До слова, український туроператор Join UP! призупиняє програму турів до Китаю через коронавірус, а також повертає своїх туристів з острова Хайнань.

Про це йдеться у коментарі туроператора, який є у розпорядженні Укрінформу.

"Від самого початку ми уважно стежимо за розвитком ситуації з коронавірусом, що спалахнув у Китаї. Незважаючи на те, що Всесвітня організація охорони здоров’я на даний момент не розцінює цей спалах як надзвичайну ситуацію світового масштабу, а Міністерство здоров’я України та Державіаслужба не рекомендують припиняти сполучення між країнами, ми ухвалили рішення призупинити польотну програму до Китаю на період з 3 лютого по 28 березня", - йдеться у коментарі.

Водночас зазначається, що туристи, які вже придбали та оплатили тури на острів Хайнань на найближчі тижні, мають право на повернення вартості туру та можуть обрати альтернативний варіант для мандрівки.

Читайте також Небезпечний коронавірус з Китаю: як з цією інфекцією в Україні і що робити, аби не захворіти (оновлюється)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up