Які ліки мають продавати за рецептами? Перелік

Які ліки мають продавати за рецептами? Перелік
  • Рецептурний препарат можна купити, пред’явивши в аптеці електронний чи паперовий рецепт.
  • «20 хвилин» дізнавались, яких саме ліків стосуються зміни.

 

Рецептурні ліки – медпрепарати, які підлягають відпуску лише за призначенням лікаря. Для цього використовуються спеціальні рецептурні бланки.

До речі, за інформацією Міністерства охорони здоров'я (МОЗ), рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Виписати е-рецепт зможе ваш сімейний лікар, лікар державної, комунальної чи приватної клініки.

Відео дня

На пільгові препарати, що відпускаються за кошти місцевих бюджетів або інших програм, як і раніше, продовжуватиме діяти паперовий рецепт.

Про це розповідають в МОЗ.

Які групи ліків належать до рецептурних?

  • антибіотики;
  • протисудомні;
  • гормональні (у тому числі й протизаплідні, навіть екстрені);
  • для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні;
  • деякі вітаміни;
  • кроворозріджувальні;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі знеболювальні, жарознижувальні, антигістамінні та протизастудні.

Щоб дізнатися, рецептурні ліки чи ні, можна подивитися в їхній інструкції – про це написано в кінці. Або ж перевірити онлайн Державний реєстр лікарських засобів – у ньому є список всіх зареєстрованих в Україні лікарських засобів та вказано, які відпускаються без рецепта, а які – тільки за рецептом. 

Конкретизуємо рецептурні препарати за назвами

1. Знеболюючі та жарознижуючі

Всі знеболюючі на основі парацетамолу та ібупрофену продаватимуться без рецепта.

Анальгін – можна буде купити без рецепта тільки упаковку на 10 таблеток, упаковка на 100 таблеток і анальгін в ампулах –тільки за рецептом.

Ношпа і Спазмалгон – таблетки без рецепта, ампули - за рецептом.

Німесил і його аналоги – за рецептом.

2. Ліки проти кашлю

Більшість сиропів і таблеток від кашлю – такі, як Мукалтин, ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща тощо - продаватимуться без рецепта.

Всі кодеїновмісні препарати і ліки на основі сальбутамолу (його використовують для інгаляцій) – за рецептом.

Більшість препаратів для інгаляцій, в тому числі Беродуал – за рецептом.

3. Ліки проти гіпертонії та серцево-судинних захворювань

Популярні засоби для зниження тиску – Каптоприл, Каптопрес, Бісопролол – тільки за рецептом.

Сечогінні препарати Фуросемід і діакарб –за рецептом.

Краплі Корвалол і Валокордин – без рецепта тільки в маленьких флаконах, флакони по 50 мл - за рецептом.

4. Препарати для розрідження крові – Магнікор, Кардіомагніл – без рецепта тільки маленькі упаковки, якщо упаковка на 100 таблеток – тільки за рецептом.

5. Гормональні препарати

Всі гормональні препарати – відпускаються тільки за рецептом. Це ж стосується і гормональних контрацептивів, в тому числі й препарату екстреної контрацепції Постинор. Рецепт також буде потрібен на деякі гормональні мазі і креми, наприклад, на Момедерм.

6. Антигістамінні (протиалергічні) препарати

Діазолін, Лоратадин, Супрастин і т. д. залишаються у вільному доступі, але Супрастин в ампулах буде тільки за рецептом.

Етиловий спирт може продаватися без рецепта в маленьких флаконах, 100 г спирту – тільки за рецептом.

У МОЗ зазначають, якщо пацієнт приймає ліки постійно, то лікар може виписувати електронний рецепт дистанційно – у цьому перевага е-рецепта над  паперовим. Але у випадку, коли немає можливості отримати електронний рецепт (наприклад, через відсутність світла) лікар випише паперовий – аптеки зобов’язані прийняти як один, так і інший.  Принаймні рецети у двох варіантах будуть діяти до кінця воєнного стану.

Про що говорить постанова Кабміну?

Однак, як ми бачимо у постанові Кабінету міністрів від 7 травня 2022 р. № 542, яку приймали на період дії воєнного стану, рецептурні лікарські засоби можуть продавати і без рецепта. Цитуємо:

– Відпуск рецептурних лікарських засобів можуть здійснювати і без рецепта (крім лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою № 3, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів), які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом, за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією.

Коментар очільника МОЗ Віктора Ляшка

Ліки, які були безрецептурними, і надалі відпускатимуть в аптеці без рецепта. Натомість з 1 квітня, для препаратів, які раніше відпускалися лише за паперовим рецептом, додається ще один зручний інструмент – е-рецепт. Про те, що таким нововведенням МОЗ не має на меті посилювати контроль за відпуском раніше безрецептурних препаратів, розповів Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Він стверджує, що електронний рецепт вводиться для того, щоб можна було відслідковувати дії лікарів, перевіряти їх кваліфікацію. Сподіваються також, що у такий спосіб зменшиться кількість випадків самолікування серед українців і сприйняття фармацевтів, як медиків, які тут і зараз можуть призначити пацієнту потрібне лікування. Докладніше коментар очільника МОЗ пропонуємо переглянути у відео.

 

Читайте також:

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up