Тернополян попередили, доки кліщі залишаються небезпечними для здоров'я

Тернополян попередили, доки кліщі залишаються небезпечними для здоров'я
  • Сезон активності кліщів триває до третьої декади листопада, що зумовлює збільшення чисельності кліщів та, як наслідок, велику кількість нападів на людей.
  • Найбільша кількість нападів на людей реєструється в травні-червні та вересні-жовтні.

На Тернопільщині збільшилася популяція кліщів і ризики щодо хвороби Лайм-бореліозу зростають, зазначає лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України" Надія Годована.

Тернопільщина розміщена в зоні з родючими ґрунтами і достатнім зволоженням, оптимальною температурою, різноманітністю рослинного і тваринного світу сприяє масовому поширенню кліщів та створює сприятливі умови для циркуляції збудників іксодових кліщових бореліозів.

Протягом останніх років вихід іксодових кліщів із зимової паузи приходиться на більш ранні терміни, а сезон активності триває до третьої декади листопада, що зумовлює збільшення чисельності кліщів та, як наслідок, велику кількість нападів на людей.

Відео дня

З кожним роком збільшується кількість звернень за медичною допомогою з приводу присмоктування кліщів: з 10 випадків у 2006 році до 797 – у 2012 році, 1544 – у 2018 році.

Відповідно зростає захворюваність на хворобу Лайма серед населення області: з 7 випадків (0,63 вип. на 100тис. населення) у 2006 році до 59 (5,46 вип. на 100тис. населення) – у 2012 році, 184 (17,54 вип. на 100 тис. населення)–у 2018 році.

Епідемічна ситуація з хвороби Лайма в області розцінюється як нестійка. Рівень захворюваності населення є стабільно високим і перевищує середні державні показники.


Річна динаміка захворюваності характеризується вираженою сезонністю, пов’язаною з періодом активності переносників. Найбільша кількість нападів на людей реєструється в травні-червні та вересні-жовтні.


Щорічно з’являються нові території, як за місцем зараження людини (присмоктування кліща, укус комахи), так і за результатами досліджень кліщів (позитивні знахідки). Природні осередки Лайм-бореліозу є в усіх районах області та в м.Тернополі. Станом на початок 2019р. зареєстровано 292 населених пункти.

Ризик інфікування людей залежить від кількості заражених кліщів в даному регіоні і частоти контакту з ними.

Фахівці ДУ «ТОЛЦ МОЗУ» щорічно проводяться акарологічніобстеження лісових масивів, лісопаркових зон, парків тощо для визначення чисельності кліщів. Такожздійснюються дослідження кліщів (з довкілля, знятих з людей) на зараженість бореліямиметодом темнопольної мікроскопіїй полімеразно-ланцюгової реакції.
Результати проведених досліджень свідчать про те, що в області сформувався стійкий осередок Лайм-бореліозу. Тому організація та проведення профілактичних заходів залишаються актуальними.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up