Тернополяни обмінюють чи дарують ліки через соцмережу

Тернополяни обмінюють чи дарують ліки через соцмережу

Ліки не можна продавати, і вони не повинні бути протермінованими — такі головні правила групи

Обміняти чи подарувати ліки, які вам уже непотрібні, тепер можна через групу у фейсбуці  “Обміняю чи подарую ліки. Тернопіль”. Її започаткував тернополянин Ігор Качмарський.
— Щороку я переглядаю домашню аптечку і викидаю багато протермінованих ліків. Деколи цілі упаковки. Як правило, їх не можна повернути до аптеки. Все просто, — каже Ігор Качмарський. — подивився, що ліків багато залишається, та й зробив групу. Ідея моя, але реалізація спільна — усіх учасників групи. Якби не люди, які підтримали цю ініціативу, то нічого б не вийшло. Я не думав, що це піде. Думав, що тернополяни будуть комплексувати віддавати комусь уже непотрібне для себе. Коли наприклад, половину банки ліків чи блістера використали, а більше не треба. Але бачу, що група чимраз збільшується. Це добре і тим, у кого залишаються ліки, бо люди роблять добру справу, маючи можливість комусь допомогти. Добре і тим, хто шукає потрібне, бо зекономить кілька гривень. Це добре, бо люди не викидають речі, за які вони вже заплатили гроші. Це те саме, коли люди обмінюються чи віддають іграшки, одяг чи техніку. Те саме можна робити і з ліками. Я подібного не бачив в соцмережі, тому започаткував групу  і люди підтримали. Так склалося усе разом.

Правила для учасників такі: тільки безкоштовний подарунок ліків, ніяких продажів. Ліки, лише які відповідають термінам придатності. Зазначайте назву, дозування, якщо таке є, кількість таблеток, ампул і.т.д. Можна робити фото, — написав Ігор Качмарський в одному з повідомлень групи. — Група вільна. Можна додавати всіх френдів, хто живе в Тернополі. Давайте спробуємо, що з того вийде.

Пізніше додав і коротку інструкція, як користуватися пропозиціями в групі:
- знаходите серед оголошень те, що вам потрібно.
- пишете в коментарях або приват людині, яка пропонує ліки,
- домовляєтеся, як і де ви можете їх забрати.

Відео дня

Адміністратор групи наголошує, що важливо шанувати час тих, хто ділиться ліками. Варто підлаштовуватися під їх графік і маршрут.
— Я запустив групу, а далі пішло поширення, — каже Ігор Качмарський. — Кому це сподобалося, той цим користується. Люди самі домовляються про обмін. Чи були випадки зловживань довірою, важко сказати. Звичайно, це можливо, як і загалом в житті. Я —  адміністратор групи. Також залучив як адміністраторів кількох медиків, які можуть підтверджувати участь в групі. Якісь некоректні моменти можуть видалити, щоб цього не було

Від часу створення групи — а це із 6 січня цього року — до неї уже долучилися 1242 людини. Серед її учасників багато тернополян: журналісти, медики, депутати, письменники громадські активісти, волонтери, фотографи, відомі люди у місті.
Часто люди пишуть слова підтримки, що група потрібна. “Якщо комусь допоможу, стану щасливіша”, — пише Наталія Стельмащук.

В групі розмістили вже кілька десятків фото ліків. Чимало людей знаходять потрібне для себе, бо наприклад, не можуть знайти потрібного в аптеці. Обмінюють тут ліки для сердечників, антибіотики, жарознижуючі препарати, дитячі ліки при застуді, розчини для ін'єкцій, навіть є купон на знижку на обстеження в одну з лабораторій міста.

Також є оголошення від Логіcтичного центру допомоги воїнам АТО та Червоного Хреста.
“Друзі! Якщо хтось має ще придатні засоби для обробки ран і хоче зробити милосердний вчинок для безхатченків, може принести ліки в обласний Червоний Хрест за адресою: Гоголя 2, біля Політеху”, — написав Андрій Гвоздецький.
А волонтер Юрій Кулик пише, що Логістичний центр допомоги бійцям АТО м.Тернопіль може прийняти ліки в будь-якому об'ємі.

Проглядаючи фото ліків видно, що деякі ліки мають досить тривалий термін придатності 2018, 2019, навіть до 2021 року.

Як зазначив Ігор Качмарський, він задоволений, що люди можуть зробити таким чином більше добрих справ.
— Наша група розрослася, стала відомою і багато кому допомогла зробити добру справу або знайти потрібні ліки у добрих людей, - написав Ігор в одному з повідомлень групи. — Якщо не важко, витирайте або виправляйте ваші повідомлення, якщо ліків вже немає, щоб вас зайвий раз не турбували. Дякую.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Кицей Андрій

    АВТОР, ТИ ДЕБІЛ??? ЦЕ КРИМІНАЛ!!!! Ліками обмінюватись, тим більше у флаконі, в який можна насипати все що завгодно. В МЕНЕ НЕМАЄ СЛІВ!!!! ДУРІСТІКА!!

    Викторович Дмитрий reply Кицей Андрій

    Викторович Дмитрий reply Кицей Андрій

    Викторович Дмитрий reply Кицей Андрій

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up