Тернополяни скаржаться на алергію до антибіотиків, вітамінів, протизапальних і знеболювальних препаратів

Є люди, які не люблять весну. Це ті, у кого поліноз — алергія на пилок. Причому кількість алергіків рік від року збільшується

 Алергія — це хвороба цивілізації, стверджують медики. У кожного другого хоч раз у житті з’являвся алергічний синдром або захворювання. Окрім згаданої реакції на пилок рослин, чимало людей мають алергію на домашній пил або мікроорганізми у вовні тварин чи пір’ї птахів. Буває алергія на яйця та медикаменти.
 Лікарі помітили, що у більшості людей є генетична схильність до алергії. Однак проявляється вона не у всіх. Інколи для цього потрібні додаткові “стимули” — часте вживання антибіотиків, хронічні недуги, робота на небезпечному підприємстві. За останні 15 років українці за проявами алергії наздогнали жителів Західної Європи.

 Декілька років тернополянка Оксана лікувала алергію. Хвороба не відступала, а навпаки, проявлялася новими симптомами. У жінки був цілий комплекс алергічних реакцій — набряки шкіри й астматичні напади.
 Пані Оксана побувала навіть у дорогих київських клініках, але ніхто не міг їй зарадити.
 — Я детально розпитав цю жінку і з’ясував, що алергічні симптоми в неї з’явилися після великого стресу, — розповідає керівник обласного центру клінічної імунології й алергології Ігор Господарський. —  Усі ті реакції припинилися лише після лікування транквілізаторами й антидепресантами.
 Це, за словами лікаря, є класичним проявом псевдоалергії. Понад 70% алергічних реакцій — це симптоми інших недуг. Приміром, гельмінтозу, дисбактеріозу, різноманітних інтоксикацій і навіть злоякісних пухлин. До речі, у тернополян частіше спостерігається саме псевдоалергія.
 — Важливо насамперед виявити, що то за хвороба, — каже пан Ігор. — Алергія діагностується і лікується. Тому я не раджу одразу бігти в аптеку, купувати супрастин і чекати полегшення — це може закінчитися плачевно.
 Визначити “на око”, чи є у вас алергія, неможливо. Зате це під силу фахівцям-алергологам обласної поліклініки і консультативно-лікувального центру, що на вул. Чехова, каже співрозмовник. Для цього роблять проби — вводять алерген, який, на думку лікаря чи пацієнта, спричиняє алергію. А потім беруть кров і шукають “фактори ризику” — алерген-специфічні реагіни. Така діагностика коштує 187 грн.
 — Чи є порушення імунітету, допоможе зрозуміти імунограма, — розповідає завідувач лабораторії Олександр Лазарчук. — Нещодавно ми придбали новий апарат, за допомогою якого оцінюємо показники клітинного імунітету. Результати аналізів комп’ютер видруковує у вигляді таблиць і діаграм.

 Навесні кількість пацієнтів біля кабінетів алергологів різко збільшується. Як зауважують у лабораторії на Чехова, у квітні вони роблять аналізів удвічі більше, ніж протягом року. У багатьох — реакція на пилок, іншими словами, сезонна алергія, або поліноз. Це алергічний риніт, що супроводжується сильним свербінням у носі, почервонінням шкіри навколо очей і сльозами.
 — Саме поліноз і належить до справжньої алергії, — зауважує пан Господарський. — І самолікуванням тут займатися не варто.
 Різні рослини можуть спричиняти різні алергічні реакції. Це і незначне закладання носа (риніт) чи свербіння очей (кон’юнктивіт). Рідше підвищується температура і “сідає” голос.
 — Небезпечніші реакції — це набряки, напади ядухи й астми, — пояснює алерголог. — Тоді людина може навіть померти, якщо вчасно не допомогти їй.
 Лікарі помітили: якщо алергію не лікувати, то вона з кожним роком ускладнюється новими симптомами. Починається ураження очей, потім шкіри, риніт чи астма. Утім, у багатьох випадках алергія “мучить” тільки один орган. Це залежить від генетичного типу людини.
 — Городяни сезонні алергії переносять значно важче, ніж сільські жителі, — розповідає лікар. — Бо пилок, що сам по собі часто спричиняє алергію, вбирає ще й вихлопні гази, викиди з фабрик і заводів та пил.

Відео дня
> Алергія до медикаментів — ще один поширений вид скарг від тернополян. Причиною часто є те, що люди неконтрольовано вживають ліки. Купують їх за порадою аптекаря або сусідки, якій “це допомогло”.
 — Навіть тоді, коли препарат прописав лікар, від себе ще щось добавить фармацевт, а ще щось — сусідка, — пояснює Ігор Господарський. —  А це призводить до того, що частішають прояви побічних ефектів ліків, в тому числі медикаментозна алергія.
 Найчастіше її викликають антибіотики, знеболювальні і протизапальні препарати й вітаміни.
 — До тяжких алергічних реакцій нерідко призводять анестезуючі засоби, що їх використовують стоматологи, — продовжує пан Ігор. — Тому в хороших стоматологічних клініках не тільки розпитують пацієнта, чи були в нього раніше алергічні реакції, а й при потребі роблять проби
 Алергія на ліки проявляється протягом кількох годин чи навіть двох діб. Найчастіше це висипання на шкірі, що дуже свербить. Рідше — набряки і задишка, зниження артеріального тиску. У такому випадку пацієнта часто доводиться реанімувати.
 — Зауважте, що першу допомогу при медикаментозній алергії самому надавати не можна, — наголошує співрозмовник. — Слід звернутися до лікаря, бо самолікування може закінчитися реанімацією чи навіть смертю.
 А ось алергік “зі стажем”, перебуваючи, приміром, за містом на природі, напад алергічного риніту може “зняти” самотужки. Та згодом усе ж варто звернутися до свого лікаря.
 — Лікувати самостійно алергічні реакції — справа невдячна, — підсумовує Ігор Господарський. — А особливо, повторю, медикаментозну алергію — зазвичай її перебіг важчий, ніж у алергії, спричиненої  мийними засобами чи якимось із продуктів.

 Тернополянка Світлана вперше захворіла на холодову алергію в Португалії. Коли там починався сезон дощів, жінка дуже замерзала. Не могла зігрітися навіть після гарячого душу. На обличчі, руках і ногах з’являлася кропив’янка. Перед висипанням шкіра дуже свербіла. На холоді жінка відчувала біль і печію. Потім з’явилися червоні плями на руках і ногах.
 — Кропивниця може виникнути і від холодної води чи після вживання холодних напоїв, — додає пан Господарський. — У цьому випадку набрякають і сверблять губи. Може підвищитися температура тіла, з’явитися біль у суглобах, діарея, лихоманка та загальне нездужання. Висипання на шкірі тримаються до 48 годин.
 Найчастіше на холодову алергію, за словами фахівця, страждають люди із системними захворюваннями. Причиною холодової алергії також може стати... карієс, тонзиліти, глистяні інвазії.
Допомагає миття і провітрювання
 Ще один ворог алергіків — домашній пил, що осідає на підлозі, меблях, а особливо килимах. До речі, модні нині євроремонти теж сприяють розвитку алергії.
 — Педіатри й алергологи помітили, що мами часто приводять до них своїх дітей саме після зробленого євроремонту, — зауважує Ігор Господарський. 
 Домашній пил на 50% складається зі злущених часточок шкіри. Саме в них і живуть мікрокліщі, які є сильними алергенами.
— Тому в будинку, де мешкає алергік, завжди має бути чисто, — наголошує співрозмовник. — Приміщення треба частіше провітрювати, щоб не допускати накопичення пилу, особливо на килимах. Слід відмовитися від утримання домашніх тварин і позбутися вазонів, які цвітуть.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Колись читала статті про те,що причина теперішніх масових алергій якраз у надмірній чистоті нашого життя.Тобто коли раніше діти вростали у болоті,алергіків було менше.І дійсно,щось не зустрічала алергіків серед циганів.То може і справді ,потрібно простіше ставитись до життя,не вимивати все добіла,а їздити часом на відпочинок з палаткою і т.д.?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up