Три смерті в Тернополі – від пневмонії, в одному випадку підтвердили грип. Як вберегти себе та рідних

Три смерті в Тернополі – від пневмонії, в одному випадку підтвердили грип. Як вберегти себе та рідних
  • На початку року у Тернополі зафіксували три смерті від пневмонії. В одному випадку підтвердиши штам грпу А1.
  • Експерти кажуть, що до епідпорогу ще далеко, але лікарняні палати уже переповнені хворими. Масові заходи в закритих приміщеннях у Тернополі призупинили.

"Ситуація контрольована і стабільна", - запевняють медики. Однак задуматися про свій захист усе ж варто. Підвищену циркуляцію грипу та ГРВІ в області зафіксували ще наприкінці 2019-го.

За два тижні січня у Тернополі зафіксували ще три смерті від пневмонії, йдеться в офіційних джерелах. Усі троє померлих були працездатного віку. 

У відділі охорони здоров’я Тернопільської міської ради повідомляють, що  станом на 13 січня зареєстрували 35 випадків грипу серед населення міста, у 11 випадках діагноз підтверджений лабораторно - грип А. 

Відео дня

Перебіг захворювань важкий

Люди налякані.  

- Що робити? У мене троє дітей. Як захистити їх і себе? – стурбовано пишуть у соцмережах тернополяни.

Однак медики заспокоюють і кажуть – панікувати не варто. За даними обласного лабораторного центру, у перший тиждень року захворюваність знизилась. Проте зростає кількість людей, у яких фіксують важкий перебіг хвороби, тож вони потребують перебування у стаціонарі. 

- Хворі потрапляють у стаціонар на 5-7, а іноді - на 10-ту добу після початку захворювання, уже з ускладненнями, - йдеться у повідомленні відділу охорони здоров’я. - Ситуація напружена, незважаючи на низький рівень реєстрації захворюваності на ГРВІ та грип, відмічається високий показник госпіталізації. За останні три тижні він виріс.

На прес-конференції, що відбулася 14 січня, начальник відділу охорони здоров’я Василь Даньчак та керівники медичних закладів заспокоювали – панікувати не варто.

- Ситуація стабільна та контрольована, зважаючи на зимовий період, - каже начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак. - Показник захворюваності на ГРВІ становить лише 64,6% (440 випадків на 100 тис. нас.) від орієнтовного розрахункового показника визначення низького рівня початку епідемії (він становить 681 випадок).

За прогнозами ВООЗ, у даному сезоні виявили циркуляції двох штамів вірусів грипу А: “Канзас” та “Брісбен”, повідомляють у лабораторному центрі. 

“Канзас” несе небезпеку для людей, віком від 65 років та старше, а “Брісбен” – для дітей, людей працездатного віку з хронічними захворюваннями (діабетом, бронхіальною астмою, ожирінням, іншими патологіями) та вагітних.

Хворі – в одній лікарні

Усіх хворих у Тернополі відправляють у другу міську. Із 2019-го року саме цей заклад надає медичні послуги із лікування пневмонії.

У стаціонарі закладу перебували 30 хворих, у яких виявили пневмонію.

- Наша лікарня є спеціалізованою. Маємо відповідні ліжка, весь ресурс, пристосований до лікування таких хворих. Швидка везе хворих до нас, їх кількість зростає, - каже директор КП “Тернопільська міська комунальна лікарня №2” Ростислав Левчук.

Журналісти “RIA плюс” побували у терапевтичному відділенні міської лікарні №2. Завідувачка Олександра Хайко каже, що зараз ситуація така ж, як  і кожного року в цей період. 

Один із пацієнтів пан Андрій пневмонію тут лікує вже п’ять днів. Каже, що зараз він почуває себе значно краще, ніж на початку недуги.

- Усе почалося з високої температури - 39,7. Її неможливо було збити, - каже чоловік. - Спочатку лікувався вдома, потім звернувся до сімейного лікаря. Далі майже тиждень лікували бронхіт. 

 Як запідозрити хворобу

Які симптоми недуги, як можна її розпізнати, ми запитали у експертів.

- Коли вірусна інфекція перебігає важко, з високою температурою, інтоксикацією, слід запідозрити грип, - розповідає терапевт Василь Олійник.-  Вірусні інфекції, особливо грип, можуть ускладнюватися запаленням легенів як вірусного походження, так і за рахунок приєднання бактеріальної флори. 

Грип відкриває доступ в організм бактеріям.  Починаються ускладнення. Від ускладнень грипу можуть бути смертельні наслідки. Одним з найпідступніших і небезпечних для життя є пневмонія

 - Часто думають, що можуть переходити грип на ногах, або зашвидко вважають, що вже одужали. От у мене нещодавно був пацієнт , в якого на 3-й день хвороби зменшилася температура, покращилося самопочуття і він пішов на роботу. На 5-й день йому знову стало гірше, підвищилася температура, з'явилася пітливість, загальна слабкість, посилився кашель. При обстеженні була виявлена пневмонія. Лікування забрало два тижні – з них тиждень пацієнт приймав два антибіотики. На роботу зміг вийти через 2-3 тижні. Грип часто дає ускладнення.  Погано на 3-ій день – до лікаря.  

Чи допоможе маска не підхопити вірус

Негайної необхідності одягати маски наразі немає, каже Марія Павельєва.

- Користування масками буде доцільним у місцях, де може бути багато хворих людей, - каже вона. - Якщо ви йдете у лікарню, або маєте спілкування з хворими на ГРВІ чи знаходитесь у закритому колективі. Але найчастіше захищатись мають ті, хто вже має якісь ознаки захворювання. Хоча у цьому випадку варто пам'ятати, що навіть на прийом до лікаря хворий пацієнт йти не може. 

В аптеках продають повсякденні і спеціалізовані маски. Найпростіші з них складаються з трьох шарів нетканого матеріалу. Саме їх лікарі рекомендують для носіння у громадських місцях у разі хвороби.

Міняти маски треба кожні 2-3 години. Якщо цього не робити - ефект буде протилежним

Ціна масок у міських аптеках - від 1.50 грн до 7 гривень.

Чи можна зараз зробити щеплення

Вакцинація - єдине, що допоможе вберегтись від грипу та його складних наслідків. Зробити щеплення можна навіть, якщо в області вже зафіксували грип. 

- Два піки підвищення захворюваності на грип та ГРВІ припадають на: кінець грудня та кінець січня-початок лютого, - каже директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Микола Медвідь . - Можна встигнути вакцинуватись ще до піку. Це буде виправдано для тих, хто зараз здоровий. Антитіла виробляються за 2-3 тижні, але захворіти буде підвищена вірогідність аж до квітня, згідно з прогнозами.

Лікарі наголошують, що дуже важливо при перших ознаках захворювання звертатись до сімейного лікаря, адже якщо лікуватись вдома - наслідки можуть бути катастрофічними. Особливу увагу варто звертати на стан здоров’я дітей, адже вони особливо-чутливі до всіх захворювань. 

Чи буде карантин у школах

Читайте більше у матеріалі "У Тернополі через грип та ГРВІ відмінили масові заходи в приміщеннях. Коли закриватимуть школи"

У Тернополі через грип та ГРВІ відмінили масові заходи в приміщеннях. Коли закриватимуть школи

14 січня у Тернополі створили   оперативний штаб, що має оперативно реагувати на усі випадки вірусної пневмонії в місті. Його очолив начальник відділу охорони здоров’я міської ради Володимир Даньчак. 

Штаб має відстежувати відвідуваність шкіл дітьми, у разі відсутності 20% дітей у класі дирекцією шкіл закриваються окремі класи та школи.

 15 січня припинено проведення масових заходів в закритих приміщеннях у Тернополі.

Як вберегтися від захворювання – важливі рекомендації

1). У разі захворювання якомога скоріше звернутися до лікаря. Не займатися самолікуванням. Це дуже небезпечно.

2). Регулярно вживати загальнозміцнюючі препарати та засоби для підсилення імунітету.

3). Забезпечити всім членам сім’ї повноцінне харчування з високим вмістом вітамінів у природному вигляді.

4). Крім того, в період зростання захворюваності на грип необхідно запровадити такі зміни в спосіб життя:

- уникайте контакту з особами, які мають симптоми грипу

- обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей;

- якомога частіше провітрюйте приміщення;

- намагайтеся не торкатися очей, носа, рота немитими руками;

- уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

- прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути;

- частіше мийте руки 

5). Відвідуйте лікарів, проводьте щоденний моніторинг рівня захворюваності по місці проживання.

Читайте також: Смертельний грип: як захиститися, міфи та правда про вакцину

ДОВІДКА

Телефони зв’язку з оперативним штабом – 52-56-96, електронна пошта - [email protected]

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Nataliya Wolyanska

    Робити дітям прививки.
  • Iryna Dudnik

    Превенар13 або Синфлорікс і Ваксігрип.
    Або часник на сніданок і хрестик на шию.
    Вибір за вами.
  • Галя Гладій

    Дуже важке лікування без лікарні не обходиться
  • Lyudmyla Kulyk

    Потрібно вчасно лікуватися. Помирають не від грипу, а від ускладнень.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up