У Тернополі через грип та ГРВІ відмінили масові заходи в приміщеннях. Коли закриватимуть школи

У Тернополі через грип та ГРВІ відмінили масові заходи в приміщеннях. Коли закриватимуть школи

У зв’язку із ситуацією захворюваності на грип та ГРВІ в місті Тернополі
14 січня 2020 року провели термінове засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді, у місті сформовали оперативний штаб.

Штабу, до якого увійшли керівники медицини Тернополя, представники управління освіти міської ради, інфекціоністи, доручено:
- у трьохденний термін вивчити потенційну загрозу поширення захворювань на пневмонію з важким перебігом. У разі виявленої небезпечної для здоров’я тернополян динаміки, штаб підготує рекомендацію про запровадження карантину у навчальних закладах та установах міста.
- Заплановані кошти в комплексній програмі «Здоров’я громади на 2019-2021 роки» на лабораторне обстеження при випадках підозри на дифтерію пере направити на проведення обстежень хворих з важкими та ускладненими формами грипу та ГРВІ в сумі 30 тис.грн.
- Забезпечити проведення широкого інформування населення про необхідність звертання до лікарів на ранніх стадіях хвороби поширення профілактичної інформації.
- Звітувати про свою роботу шляхом проведення пресових конференцій та виступів у засобах масової інформації до моменту припинення роботи оперативного штабу.
Телефони зв’язку з оперативним штабом – 52-56-96, електронна пошта - [email protected].

Медики Тернополя про вірусну пневмонію

Зважаючи на актуальність проблеми та повідомлення у ЗМІ, у міській раді доводять до відома громади всю інформацію про ситуацію з пневмонією з важким перебігом у Тернополі, реакцією медиків та рекомендації для уникнення захворювання.

Станом на сьогодні захворюваності на ГРВІ та грип нижче порогових показників. Проте, починаючи з середини грудня спостерігається зростання кількості хворих на пневмонію з важким перебігом.

Відео дня

Лікарні цілком готові до загострення ситуації та укомплектовані необхідним набором ресурсів та засобів. Обстеження та лікування пацієнтів проводиться на належному рівні.

За останній місяць в лікарні лікувалось 30 хворих. Варто зауважити, що всі хворі поступили в пізні стадії захворювання, коли на догоспітальному етапі отримували неповноцінне лікування або переважно займалися самолікуванням. Для прикладу, хворі потрапляли у стаціонар на 5-7, а іноді на 10 добу після початку захворювання вже з ускладненнями.

Ситуація щодо захворюваності на ГРВІ та грип напружена

Серед населення м. Тернополя станом на 10.01.2020р (з розрахунку на 100 тис. населення, за ІІ -й тиждень 2020р. (з 03.01.20р. по 09.01.2020р.) ситуація із захворюваності на грип та ГРВІ розцінюється як напружена, не зважаючи на низький рівень реєстрації захворюваності на ГРВІ та грип, відмічається високий показник госпіталізації. За останні три тижні показник госпіталізації зріс.

Починаючи з 13.01.2020р. по місту запроваджена щоденна звітність відсутніх по ЗОШ з приводу захворюваності учнів на грип та ГРВІ. При відсутності дітей 20% у класі дирекцією шкіл закриваються окремі класи та школи. Станом на 13.01.20р. зареєстровано 35 випадків грипу серед населення міста у 11 випадках діагноз підтверджений лабораторно - грип А.

Масові заходи відмінили

Місцевою комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській з 15 січня 2020 року припинено проведення масових заходів в закритих приміщеннях.

Показник захворюваності на ГРВІ за 2 тиждень склав 440,2 випадків на 100 тисяч населення, що становить 64,6 % від орієнтовного розрахункового показника визначення низького рівня початку епідемії (681,3).За 2-й тиждень 2020р. в порівнянні з аналогічним тижнем 2019 року має місце ріст показника захворюваності на 68,5% (показник аналогічного тижня 2019року – 261,1 вип. на 100тис. нас.).
За 2-й тиждень в порівнянні з 1 - тим тижнем має місце зниження інтенсивного показника на - 25,6% (440,2 випадки проти 592,16 випадків на 100 тис. нас.).
Серед дітей до 18 років за 2-й тиждень в порівнянні з минулим тижнем має місце зниження захворюваності на -23,8% (захворіло 849 дітей проти 981)
Серед дітей шкільного віку за 2-й тиждень відмічається зниження захворюваності на - 31,8% до минулого тижня (захворіло 187 школярів проти 274).
Серед дітей по вікових групах до минулого тижня:
0-1 р. – зниження – 9%;
1-4 р. – зниження на - 12,7%
5-9 р. – зниження на - 30,5 %
10-14 р. – зниження на - 33,7% ;
15 – 17р. зниження на 34,4%
Питома вага захворілих на ГРВІ дітей до 18 років від загальної кількості захворілих склала 67,6%.
Найбільша питома вага захворілих дітей серед всіх дітей припадає на вікові групи: 1-4р. – 48,6%; 5 -9р.- 34%.
За 2 тиждень госпіталізовано 84 особи ,із них 67 дітей до 18 років, проти 83 госпіталізованих за 1 тиждень ріст на -1,2%.

Є перші жертви грипу та ГРВІ

Зареєстровано один летальний випадок від грипу, лабораторно підтверджений, грип А.
З початку епідсезону проти грипу щеплено 1603 осіб (план 2427 по місту загалом), за кошти підприємств -598 , за власні кошти – 661, за кошти місцевого бюджету- 344 .

Швидкий перебіг хвороби та супутні патології спричинили смерть 3 пацієнтів. Лише в одному випадку верифіковано штам грипу А, в інших випадках - підтвердження вірусної етіології відсутнє. Станом на сьогодні в стаціонарі лікарні знаходиться на лікуванні 36 хворих з пневмоніями, 6 з них важкі. Тому рекомендуємо всім журналістам звертатися за коментарями до адміністрації лікарень.

Особливістю цьогорічної захворюваності є стрімкий некерований перебіг, тому критично важливо розпочати лікування як найскоріше. Лікуватися саме у медичних закладах. Закликаємо всіх не займатися самолікуванням, пройти вакцинацію. А сімейних лікарів - приходити додому до пацієнтів та обмежити консультації телефоном.

Як вберегтися від захворювання

Найкращим засобом, що забезпечує повноцінну та високоефективну профілактику грипу, є вакцинація. Щеплення від грипу рекомендується робити дітям у віці від 6-ти місяців, а також усім дорослим людям.

У разі захворювання якомога скоріше звернутися до лікаря. Не займатися самолікуванням. Це дуже небезпечно.

Регулярно вживати загальнозміцнюючі препарати та засоби для підсилення імунітету.

Забезпечити всім членам сім’ї повноцінне харчування з високим вмістом вітамінів у природному вигляді.

Крім того, в період зростання захворюваності на грип необхідно запровадити такі зміни в спосіб життя:
- уникайте контакту з особами, які мають симптоми грипу. Якщо така людина виникла у вашому оточенні, постарайтеся дотримуватися дистанції не менше 2 м;
- обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей;
- якомога частіше провітрюйте приміщення;
- намагайтеся не торкатися очей, носа, рота немитими руками;
- уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;
- прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути;
- частіше мийте руки (цього правила особливо важливо дотримуватися дітям, які дуже часто торкаються руками всього, що їх оточує).

Відвідуйте лікарів, проводьте щоденний моніторинг рівня захворюваності по місці проживання.

По місцю праці звертайтеся керівників щодо проведення вакцинації.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (33)
  • Раманджо

    Бурси хтось позакриває чи нє?
  • Олена Прохира

    Ще вчора ніхто не знав, що в Тернополі грип. Якби по ТСН не сказали, то досі ніхто не знав би...А так шухеру наробили

    Наталя Вець reply Олена Прохира

    Це відволікаючий маневр

    Наталя Вець reply Олена Прохира

    Олена Прохира а чому
    бо закон приймають про землю хіба не так?
  • Галина Глинська

    одного разу, коли закрили школи,  ( епідемія  грипу)це врятувало життя багатьом людям
  • Олеся Лт

    Діти хворіли масово ще до нового року. Ми потрапили в лікарню - було переповнено. Підозра на грип, але ніхто навіть платно не пропонував визначити вірус. Перехвріли всією сімєю, незнаємо чим. Нащастя без ускладнень
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up