Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб

Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб

Більшість неінфекційних захворювань, які призводять до летальних випадків та інвалідності, спричинені чотирма факторами: це тютюн, алкоголь, нездорове харчування і низька фізична активність.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на форумі «Демографічне майбутнє України: Стратегія стійкості та відновлення», нагадав про основні фактори, які негативно впливають на здоров'я людини, повідомляє Укрінформ.

Зокрема, міністр наголосив, що якщо говорити про людський капітал і демографію України, то система охорони здоров'я є одним із ключових факторів, на який люди орієнтуються, коли вирішують або повернутися в Україну, або переїхати в іншу країну, а також коли приймають рішення про народження дітей.

«І сьогодні, навіть під час війни, ми повинні говорити про те, що інвестувати в систему охорони здоров'я, інвестувати в медичних працівників, заклади охорони здоров'я не тільки треба, а й про це треба думати і весь час над цим працювати», – підкреслив Ляшко.

Відео дня

Він зауважив, що пріоритет Міністерства охорони здоров'я – вибудувати доступну, якісну і безоплатну медичну допомогу в нашій країні, проте звернув увагу і на важливість профілактики, зокрема – шкідливих звичок.

«Сьогодні, якщо ми копнемо... в те, що відбувається із показниками здоров'я, то 80% неінфекційних захворювань, які призводять потім до летальних випадків і до появи осіб із інвалідністю, складають чотири фактори: тютюн, алкоголь, нездорове харчування і низька фізична активність. Тобто на це треба робити пріоритети. І саме всі ці наші всеукраїнські програми, які запущені (це і всеукраїнська програма ментального здоров'я, і реформа шкільного харчування, і роботи по забороні трансжирів, і розмова, яка вже ведеться зараз і обговорюється про додаткові оподаткування солодких газованих напоїв, антитютюнова політика, яка проводиться на рівні держави, постійна робота по збільшенню акцизу на алкоголь), – це все ті речі, які формує держава для того, щоб зменшити вплив шкідливих факторів на здоров'я людини», — розповів Ляшко.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, чим годують у шкільних їдальнях Тернополя.

 

Читайте також:

Топ-5 порад здорового харчування від дієтолога

50 гривень на обід. Чим годують у шкільних їдальнях – перевірили «20 хвилин»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up