50 гривень на обід. Чим годують у шкільних їдальнях – перевірили «20 хвилин»

50 гривень на обід. Чим годують у шкільних їдальнях – перевірили «20 хвилин»
  • У тернопільських школах збільшили розмір компенсації за одноразове харчування пільговиків до 50 гривень. 
  • Та чи достатньо цих коштів, аби наїстися? Та що пропонують нашим дітям у шкільній їдальні – перевірили «20 хвилин». 

У тернопільських школах навчаються 4 679 учнів пільгової категорії, розповіла «20 хвилин» заступниця начальника управління освіти і науки Ірина Сум. Ці діти мають право на одноразове безоплатне харчування.

Журналісти «20 хвилин» вирішили перевірити, що на 50 гривень пропонують учням. Чи входить в ту суму перша та друга страви, напої. Для цього ми відвідали навчально-виховний комплекс «Школа-ліцей №6 імені Н.Яремчука» та загальноосвітню школу №24.

Відео дня

Про кожен заклад розповідаємо окремо.

Тернопільська загальноосвітня школа №24

Наразі в школі навчаються орієнтовно 200 дітей-пільговиків. Кожен з них може один раз безоплатно поїсти у шкільній їдальні, а розраховуються соціальною карткою тернополянина.

Директор школи Ігор Каразія розповідає, для всіх дітей кухарі готують за затвердженим меню, до якого входить і перша, і друга страви, салати та напій.

— Підвищення компенсації пов’язане зі зростанням цін. Як на мене, що 45, що 50 гривень – не така і велика сума для повноцінного обіду, але вкладаємось, годуємо дітей. Меню розписали на кожен день різне, складали його з п’яти-шести позицій. Щодо порцій, то орієнтовно перша страва має бути 250 г, хліба – 25 г, салати – 50 г та інше. Від порції вже залежить вартість. Тобто, під час складання меню все враховується, — каже Ігор Каразія.

Меню школи №24

Під час нашого візиту у мармітах (прилад для тривалого підігріву їжі – ред.) кухарі вже виставили макарони, картопляне пюре, відбивні та котлети. На перше – класичний борщ. Зі слів завідувачки їдальні Ірини Магдюк, ще у процесі приготування гречана каша.

— У кожної дитини свої смакові вподобання. І це нормально, якщо в меню є гречка, а вона попросить насипати макарони. Ми просто даємо фіксовану порцію і все. Звичайно, не всім учням-пільговикам вистачає тієї фіксованої порції, що прописана в меню. У такому випадку вони докуповують булочку чи налисники, м’ясні страви за власні кошти, — каже Ірина Магдюк.

Обід на 50 гривень у школі №24

Щодо меню, то 26 лютого в меню на 50 гривень були такі страви: капуста тушкована, юшка гречана, шніцель курячий, макарони відварні з маслом, напій фруктовий та хліб. А ось 27 лютого кухарі готували для них салат з бурячка, суп овочевий, плов, напій фруктовий та хліб.

— Учні, які не мають пільгової категорії можуть харчуватися за меню, а можуть і обирати інші страви, коригувати собі розмір порції. Наприклад, брати не одну, а дві-три котлети, відмовлятися від юшки, супу. Бо вони самостійно сплачують за це. А витрати за пільговиків компенсує Тернопільська міська рада, — додає Ігор Каразія.

Тернопільський навчально-виховний комплекс «Школа-ліцей №6 імені Н.Яремчука»

Під час нашого візиту кухарі годували учнів. Для себе діти могли обрати картопляне пюре, макарони з маслом, суп, борщ, відбивні та котлети різних видів. Як на десерт – оладки з повидлом, печиво та сік або чай.

Зі слів шеф-кухарки Марії Музики, загалом діти обирають страви за власними вподобаннями, а ось для пільгових категорій розраховане щоденне меню з кількістю страв та об’ємом порцій. Бо за правилами мають вкластися у 50 гривень, які компенсує міськрада.

— Ми для всіх готуємо однаково. Їжа має бути свіжою, смачною та збалансованою. Наприклад, у понеділок пропонуємо каші, у вівторок – макарони, плов, у четвер – вареники та інше. 50 гривень вистачає для того, щоб учень пообідав, — каже Марія Музика. — 28 лютого за меню на 50 гривень пропонуємо: 150 г супу, 200 г картоплі, 40 г котлети, 200 г чаю, 100 г салату та пачка печива.

Обід на 50 гривень у школі №6

Діти-пільговики можуть отримати добавку, але треба доплатити власні кошти. Кожна страва в їдальні має свою вартість. Також щоденно в наявності дві перші страви, кілька гарнірів, м’ясних страв та салати. І якщо дитина не їсть рибу чи гречку, яка прописана на певний день в меню, то кухарі замінюють на інші приготовані страви.

Від керівництва закладу журналісти «20 хвилин» дізналися, що безплатні обіди щоденно отримують орієнтовно 180 учнів цієї школи. Як і в інших навчальних закладах все фіксують через соціальну картку тернополянина.

Що кажуть діти?

Також журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з учнями-пільговиками шкіл Тернополя і дізналися їхню думку щодо безкоштовного харчування у школі. Переселенка з Донеччини Софія розповіла, порції нормальні, а їжа смачна. 

— Я снідаю вдома, а обідаю завжди у шкільній їдальні. Наприклад, 28 лютого ми їли гречану кашу, котлету, борщ і ще щось там. Мені вистачило, щоб наїстися. І так, кишенькових грошей мені батьки не дають, — каже Софія. — Загалом у школі готують нормально. Інколи пропонують обрати: макарони чи картопляне пюре. Я обираю пюре, бо воно смачніше. Якщо не хочу рибу, то можуть дати котлету. 

Безкоштовно обідає у навчальному закладі і восьмикласниця Валерія, яка переїхала до Тернополя з Херсонщини. Зі слів дівчини, нарікань на шкільне харчування у неї немає, але їсть там не завжди.

– Не люблю в їдальні каші, а їм тільки картоплю чи макарони. Також мені не подобаються котлети з печінки чи риба. Якщо можна обирати, то це класно. Але не завжди є така можливість. У такому випадку про не їм те, що не люблю. А ще можу взяти бутерброди чи запіканку вдома. Для безкоштовного харчування нормальний рівень, — розповіла восьмикласниця. 

Хто харчується безплатно?

Нагадаємо, у бюджет Тернопільської міської ради заклали 32 мільйони гривень для відшкодування за харчування учнів пільгових категорій. Про це «20 хвилин» повідомляла речниця Мар’яна Зварич.

Також на сайті міської ради опублікували оновлений перелік школярів, які підпадають під пільгові категорії. Отож, на безплатне харчування у школах можуть розраховувати:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки;
  • дітям з родин, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • діти з сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, визначених у статті 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • дітям, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО (ООС), учасниками війни на території проведення АТО (ООС);
  • дітям, батьки яких загинули під час участі в АТО (ООС). А також загиблим (померлим) захисникам і захисницям України, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
  • дітям, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО (ООС) та під час безпосередньої участі у заходах спрямованих на захист України під час військової агресії Російської Федерації;
  • діти, які мають статус постраждалої дитини внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • діти, які мають довідки внутрішньо переміщених осіб;
  • діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.

Картки замість паперових талончиків

З восьмого січня у школах Тернополя працює автоматизована система обліку пільгового харчування. Це дозволяє дітям пільгових категорій отримувати безплатний обід за допомогою «Карти тернополянина».

Дитина повинна мати у школі цю картку щодня. Перед тим, як отримати свою порцію їжі, учень прикладає соцкартку до спецприладу. Інформація про те, що дитина пообідала у школі, буде доступна батькам в мобільному додатку «е-Тернопіль».

Як працює автоматизована система обліку пільгового харчування – журналісти «20 хвилин» перевіряли у Тернопільській спеціалізованій школі №7.

Читайте також:

Пільги на харчування у дитсадках і школах Тернополя: що нового буде з 8 січня

Бургери та соус болоньєзе: ми перевірили, чим годують дітей у шкільних їдальнях. А вам подобається?

Пільгове харчування дітей: які категорії будуть безоплатно харчуватися в закладах облради

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • @Olena Koval

    Пюре..як жижа...вдома теж таке їдять кухарі?!
  • Вадим

    Коштів достатньо для якісного харчування дитини. Для прикладу, зараз на харчування 1 військовослужбовця виділяється близько 120 грн.
  • ОляUA 🇰🇵

    Ага, і ні в чому собі не відмовляйте
  • N/G

    В 2 школі буде замало 50.

    N reply N/G

    2 школа по харчуванню це щось...порції маленькі,і дають вчорашню їжу.

keyboard_arrow_up