У 2020 році Нацслужба здоров'я оплатить лікування гострого інсульту за підвищеним тарифом

У 2020 році Нацслужба здоров'я оплатить лікування гострого інсульту за підвищеним тарифом

Із квітня 2020 року, у рамках програми медичних гарантій, лікування гострого мозкового інсульту оплачуватиметься державою за підвищеним тарифом - 19 500 гривень. За умови, якщо послуга відповідатиме вимогам НСЗУ.

Інсульти займають перше місце серед причин смертності українців. Тому лікування гострого мозкового інсульту визначено пріоритетним напрямком у програмі медичних гарантій. З квітня 2020 року, у рамках програми медичних гарантій, лікування гострого мозкового інсульту оплачуватиметься за підвищеним тарифом - 19 500 гривень. За умови, якщо послуга відповідатиме вимогам НСЗУ, повідомляє Національна служба здоров'я України.

У 2020 році пацієнт має отримати від держави гарантований перелік медичних послуг. За нього з податків громадян заплатить НСЗУ. У цьому загальному переліку лікування гострого мозкового інсульту визначено як пріоритетну послугу. 

«Проблема інсультів є надактуальною для України. Щороку від інсультів помирають понад 40 тисяч людей, це – офіційна статистика. Інсульти є лідером у структурі смертності серед українців”, - сказав доктор медичних наук член-кореспондент АМНУ, лікар-нейрохірург, президент ГО «Українська асоціація боротьби з інсультом», професор Микола Поліщук.

За його словами, питання лікування гострого мозкового інсульту вимагає особливої уваги.

«Інсультні хворі у нашій державі лікуються у загально-неврологічних відділеннях. Однак світовий досвід свідчить, що значно зменшити смертність та інвалідизацію через інсульти можна лише тоді, коли рятувати такого пацієнта у спеціалізованих відділеннях, медичних центрах. Наша асоціація провела моніторинг щодо 500 відділень українських лікарень у які приймають пацієнтів з інсультами. Виявилося, що 300 з них не мають належних методів для нейровізуалізації та лікування таких хворих. Невчасно поставлений діагноз призводить до фатального лікування, внаслідок якого пацієнт з інсультом гине», - наголосив професор Поліщук.

«Програма медичних гарантій з 2020 року запрацює у повному обсязі. До гарантованого пакету увійдуть послуги на всіх рівнях медичної допомоги.  Лікування гострого мозкового інсульту є одним з чотирьох пріоритетів, якому приділятиметься особлива увага», - сказала заступниця голови Національної служби здоров'я Оксана Мовчан.

За її словами, лікарня, у якій лікують інсульти, має бути оснащена відповідним  медичним обладнанням для встановлення правильного діагнозу.

«Для успішного лікування пацієнту з інсультом лікарня має вчасно діагностувати інсульт – це неможливо без засобів нейровізувалізації (КТ, МРТ), а також розпочати лікування у межах терапевтичного вікна. Тариф за пролікований випадок інсульту становитиме 19 500 гривень. У межах тарифу покривається підтвердження діагнозу, безпосереднє лікування, включно з ліками із Національного переліку, крім тих, які закуповуються за окремою програмою МОЗ, та реабілітація у гострому стані. Цей тариф практично втричі вищий, ніж був середньозважений тариф на лікування інсульту за рахунок медичної субвенції», - зазначила Мовчан.

Вона підкреслила, що НСЗУ також контролюватиме процес лікування гострого мозкового інсульту у лікарнях, яким будуть оплачуватися такі послуги.

«Ми вживатимемо заходів у разі недобросовісної поведінки лікарні. Зокрема, якщо обсяг надання медичної допомоги не відповідатиме вимогам, що зазначені у контракті, або лікарня вимагатиме кошти від пацієнта. Ця послуга буде абсолютно безоплатна для пацієнта», - наголосила Мовчан.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up