Попередньо спеціалісти озвучили причину інфекційного спалаху серед осіб, які постраждали після візиту в ресторан. Це – сальмонела. Збудник інфекції знайшли в матеріалі, що брали від хворих .
Нагадаємо, 29 вересня люди відпочивали в ресторані "Аляска", що на вул. В.Великого. А наступного дня вони почали звертатися до медиків із симптомами гострої кишкової інфекції. В усіх людей - температура 38-40 градусів, діарея та блювота. Досі стан потерпілих – середньої важкості. В інфекційне відділення Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги поступають нові хворі. Якщо вчора, за словами завідувачки відділення їх було десять, то сьогодні, 3 жовтня – 11.
Як розповіла журналістці потерпіла Марія Шегда, із 30 захворіли аж 24 особи. 13 з них – у лікарнях, серед них є діти та вагітна. Решту – на амбулаторному лікуванні, але стан їх незадовільний. Серед потерпілих є і люди з інших компаній.
Що стало причиною масового отруєння людей, встановлюють спеціалісти.
Фахівці ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України" провели епідеміологічне розслідування, організували необхідний комплекс протиепідемічних заходів щодо локалізації та ліквідації вогнища інфекційного захворювання.
- З метою встановлення джерела передачі інфекції ми здійснили відбір матеріалу для лабораторного дослідження. Організували відбір залишків харчових продуктів у домашніх вогнищах за місцем проживання потерпілих та контактних осіб, - пояснює завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва. – Наразі є результати обстеження лише декількох хворих. У відібраному матеріалі виявили причину спалаху - сальмонела.
Однак наразі це лише попередні результати. Експерти припускають, що фактором передачі є харчові продукти.
- Масштаби спалаху, кількість постраждалих, важкість клінічного перебігу підтверджують наявність масивної інфікуючої дози збудника, що дає підстави вважати причиною забруднення готових страв – сировину. Найбільш ймовірно що це – сире м'ясо курей. Але точно ми зможемо сказати лише після того, як отримаємо результати перевірки відібраних продуктів харчування, - продовжує пані Павельєва.
Лабораторні дослідження відібраних взірців тривають. 4 жовтня обіцяють озвучити остаточні результати.
Тим часом, спеціаліст наголошує, що ті особи, які лікуються вдома і досі не зверталися до лікаря, повинні усвідомити, що хвороба може спричинити важкі ускладнення для здоров’я.
- Це інфекційне захворювання, яке не минає без наслідків. Потрібний медичний нагляд, ряд інтоксикаційних заходів, тим паче, якщо серед потерпілих є діти, - наголошує вона. Бо можуть бути ускладнення, - говорить вона. – Наразі у нас є дані лише про стаціонарних хворих, ми також передали інформацію в Центр первинної медико-санітарної допомоги. Однак ніякої інформації від них не надходило. Додам, що під контролем лікарів пацієнти мають бути і після виписки з медичного закладу.
У поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до статті 325 частина 1 ККУ - порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. Триває розслідування.
А власниця ресторану «Аляска» пані Анжела сподівається, що причиною отруєння не є страви їхнього виробництва. За словами жінки, усі продукти в закладі проходять термічну обробку, тож є безпечними.
- Ми дуже надіємося, що все ж таки причиною отруєння стали не наші страви. Люди так тиснуть на психіку, неможливо витримати. Дзвонять, змушують вибачатися. Але ми їх просимо почекати, поки будуть відомі результати дослідження, щоб точно знати, у чому причина масового захворювання. Але вони кричать, сваряться, погрожують. Ми хочемо допомогти, бо розуміємо, що це неприємна ситуація, - говорить вона.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер
Val Val
Анонім
Адвокат reply Анонім