У хворих, які отруїлися в ресторані, виявили сальмонелу. Що спричинило інфекцію?

У хворих, які отруїлися в ресторані, виявили сальмонелу. Що спричинило інфекцію?

Попередньо спеціалісти озвучили причину інфекційного спалаху серед осіб, які постраждали після візиту в ресторан. Це – сальмонела. Збудник інфекції знайшли в матеріалі, що брали від хворих .

Нагадаємо, 29 вересня люди відпочивали в ресторані "Аляска", що на вул. В.Великого. А наступного дня вони почали звертатися до медиків із симптомами гострої кишкової інфекції. В усіх людей - температура 38-40 градусів, діарея та блювота. Досі стан потерпілих – середньої важкості. В інфекційне відділення Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги поступають нові хворі. Якщо вчора, за словами завідувачки відділення їх було десять, то сьогодні, 3 жовтня – 11.

Частина людей перебувають на амбулаторному лікування. Загалом 29 вересня в ресторані «Аляска» на святкуваннях були п’ять компаній. Найбільше постраждала одна родина, яка зібралася на хрестини.

«Це може бути сире м'ясо птиці»

Як розповіла журналістці потерпіла Марія Шегда, із 30 захворіли аж 24 особи. 13 з них – у лікарнях, серед них є діти та вагітна. Решту – на амбулаторному лікуванні, але стан їх незадовільний. Серед потерпілих є і люди з інших компаній.

Відео дня

Що стало причиною масового отруєння людей, встановлюють спеціалісти.

Фахівці ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України" провели епідеміологічне розслідування, організували необхідний комплекс протиепідемічних заходів щодо локалізації та ліквідації вогнища інфекційного захворювання.

- З метою встановлення джерела передачі інфекції ми здійснили відбір матеріалу для лабораторного дослідження. Організували відбір залишків харчових продуктів у домашніх вогнищах за місцем проживання потерпілих та контактних осіб, - пояснює завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва. – Наразі є результати обстеження лише декількох хворих. У відібраному матеріалі виявили причину спалаху - сальмонела.

Однак наразі це лише попередні результати. Експерти припускають, що фактором передачі є харчові продукти.

- Масштаби спалаху, кількість постраждалих, важкість клінічного перебігу підтверджують наявність масивної інфікуючої дози збудника, що дає підстави вважати причиною забруднення готових страв – сировину. Найбільш ймовірно що це – сире м'ясо курей. Але точно ми зможемо сказати лише після того, як отримаємо результати перевірки відібраних продуктів харчування, - продовжує пані Павельєва.

«Зволікати не можна, будуть ускладнення»

Лабораторні дослідження відібраних взірців тривають. 4 жовтня обіцяють озвучити остаточні результати.

Тим часом, спеціаліст наголошує, що ті особи, які лікуються вдома і досі не зверталися до лікаря, повинні усвідомити, що хвороба може спричинити важкі ускладнення для здоров’я.

- Це інфекційне захворювання, яке не минає без наслідків. Потрібний медичний нагляд, ряд інтоксикаційних заходів, тим паче, якщо серед потерпілих є діти, - наголошує вона. Бо можуть бути ускладнення, - говорить вона. – Наразі у нас є дані лише про стаціонарних хворих, ми також передали інформацію в Центр первинної медико-санітарної допомоги. Однак ніякої інформації від них не надходило. Додам, що під контролем лікарів пацієнти мають бути і після виписки з медичного закладу.

У поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до статті 325 частина 1 ККУ - порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. Триває розслідування.

А власниця ресторану «Аляска» пані Анжела сподівається, що причиною отруєння не є страви їхнього виробництва. За словами жінки, усі продукти в закладі проходять термічну обробку, тож є безпечними.

- Ми дуже надіємося, що все ж таки причиною отруєння стали не наші страви. Люди так тиснуть на психіку, неможливо витримати. Дзвонять, змушують вибачатися. Але ми їх просимо почекати, поки будуть відомі результати дослідження, щоб точно знати, у чому причина масового захворювання. Але вони кричать, сваряться, погрожують. Ми хочемо допомогти, бо розуміємо, що це неприємна ситуація, - говорить вона.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Val Val

    *А власниця ресторану «Аляска» пані Анжела сподівається, що поліція візьме її хабар і замне справу* fixed
  • Анонім

    Що спричинило ,то це в першу чергу яйця які особливо не миють ну і руки не помили після яєць .

    Адвокат reply Анонім

    Так як Кива після засідання ВР?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up