Українці їдять мало натуральної їжі і забагато некорисної: результати дослідження

Українці їдять мало натуральної їжі і забагато некорисної: результати дослідження

Дієтологи вивчили уподобання українців, їх стиль та звички харчуватися в повсякденному житті.

Результати національного дослідження актуальної структури харчування українців, офіційно презентували 16 жовтня, повідомляє на своєму сайті Асоціації дієтологів України.

Експерти зазначають, що результати масштабного національного дослідження актуального харчування українців представили вперше в Україні.

У дослідженні взяли участь 1232 особи віком від 1 до 60 років. Вибірка — репрезентативна міському населенню України за критеріями: вік, стать, тип населеного пункту, регіону. 

Відео дня

Учасники дослідження не лише заповнювали щоденники харчування, але й протягом 7 днів фіксували на фото фактично спожиті страви для верифікації фактичних даних. В рамках дослідження вперше створили перелік з понад 800 продуктів та страв, які найчастіше споживаються українцями. Кожна з цих страв пройшла нутрієнтну оцінку, що дає змогу говорити не лише про відповідність українській «Здоровій Тарілці», але й аналізувати наслідки таких дій для здоров’я населення в цілому.

Методологія дослідження розроблялась та узгоджувалась за участі локальних та глобальних експертів у сфері харчування. Експертизу дослідження забезпечувала Асоціація дієтологів України. Дане дослідження проводилось міжнародною дослідницькою компанією за ініціативи приватної компанії.

Дієтологи вивчили уподобання українських громадян, їх стиль та звички харчуватися в повсякденному житті.

- Завдяки дослідженню, вперше вдалося визначити об’єктивний рівень вживання солі, який значно перевищує рекомендований, починаючи з раннього дитячого віку, - зазначив президент Асоціації дієтологів України Олег Швець. - Це обумовлює прихильність до солоних страв протягом життя. Дорослі чоловіки споживають більше ніж вдвічі, а жінки майже вдвічі більше рекомендованих 5 грамів, що зумовлює збільшення кров’яного тиску та ризику пов’язаних з ним інфарктів та інсультів.

За результатами дослідження, був встановлений низький рівень споживання натуральних харчових продуктів, які мають доведену користь для здоров’я – овочів, фруктів та ягід, бобових, горіхів, риби та молочних продуктів. Як наслідок, це зумовлює дефіцити важливих вітамінів та мінералів. Наприклад, діти дошкільного віку отримують на 11% менше рекомендованої кількості кальцію, а підлітки недоотримують 21% добової норми цього мінералу. У дорослих спостерігається низький рівень надходження магнію та вітамінів А, С, Е. Нестача цих важливих харчових речовин погіршує стан здоров’я та якість життя українців.

Збільшується з віком і споживання найбільш некорисного джерела калорій – вільного цукру. Діти усіх вікових груп споживають забагато цукру: в середньому діти молодшого віку (1-3 роки) споживають 47 грамів цукру на день; діти дошкільного віку – 56 грамів, школярі та підлітки – 67 грамів вільного цукру на день. Нагадаємо, що згідно рекомендацій щодо здорового харчування дорослих, максимально допустимою кількістю споживання вільного цукру для дорослої людини є 50 грамів на добу.

Окрім цукру, діти різних вікових груп та дорослі вживають забагато борошняних виробів, картоплі, насичених жирів, що сприяє набору зайвої ваги із зростанням ризику небезпечних хронічних захворювань – цукрового діабету, атеросклеротичних уражень серцево-судинної системи та раку.

В той же час, українські діти споживають невелику кількість молочних продуктів – у середньому 185 мл на добу. Особливо низьким виявився рівень вживання таких продуктів у підлітків – лише 155 мл щодня. Це становить менше 1 порції на день порівняно з загально рекомендованими 2-3. Не є прикладом для наслідування і дорослі українці, споживаючи неналежно мало молочних продуктів усіх категорій (в середньому 140 грамів на день) порівняно з рекомендованими.

Експерт наголосив: «Харчування є головним постійним фактором впливу на здоров’я дітей та дорослих. Збалансоване здорове харчування утримує ризик захворювань на мінімально можливому рівні. Вже сьогодні ефективні інформаційні, освітні та законодавчі програми та інтервенції мають бути створені та реалізовані для усунення недоліків у харчуванні українців різного віку».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up