Уляна Супрун розповіла, який здоровий подарунок варто зробити стареньким "під ялинку"

Уляна Супрун розповіла, який здоровий подарунок варто зробити стареньким "під ялинку"

"Якщо ви досі не вакцинувалися проти грипу — заплануйте найближчим часом візит до сімейного лікаря та зробіть щеплення. А також візьміть із собою своїх батьків, бабусю чи дідуся. Для них отримати захист від грипу та його ускладнень вкрай важливо", порадила Уляна Супрун.

Чому людям за 65 років потрібно обов’язково зробити щеплення проти грипу? Відповідь на це запитання екс-очільниця МОЗУ написала на своїй сторінці у facebook.

▪ У людей старшого віку грип може тривати довше, ніж у здорових людей — до двох тижнів (деякі симптоми, як-от кашель, може тривати ще кілька тижнів після одужання), та супроводжуватися ускладненнями, небезпечними для життя.

▪ Серед людей літнього віку найвищі показники госпіталізації та смерті, спричинені грипом, ніж у межах інших вікових груп: від 54% до 70% госпіталізацій, пов’язаних із грипом, і 71% до 85% випадків смерті через грип за сезон. 

Відео дня

▪ Люди віком за 65 років часто мають супутні хвороби, багато з яких під час грипу викликати ускладнення До них відносяться хронічні захворювання легенів, серцево-судинні захворювання (наприклад, серцева недостатність та ішемічна хвороба серця), ендокринні порушення (цукровий діабет), хвороби нирок і печінки, тимчасовий чи постійний імунодефіцит через хвороби або ліки, та ожиріння. 

▪ Серйозними ускладненнями грипу є бронхіт та пневмонія. Якщо не лікувати пневмонію, може виникнути сепсис чи відмова органів. Ця легенева інфекція може призвести до скупчення рідини в легенях чи абсцесу легень, та спричинити фатальні наслідки. 

▪ Пацієнти літнього віку рідше проявляють класичні симптоми грипу. Адже з віком слабне здатність імунітету (вродженого та адаптивного) боротися з вірусами та іншими патогенами. Наприклад, підвищення температури є класичною ознакою того, що імунітет протидіє вірусу. Однак, імунітет людини старшого віку менш “енергійний”, тому, як правило, симптоми боротьби проявляються менш виражено, особливо якщо йдеться про температуру. 

▪ За 2-4 тижні після хвороби на грип, люди літнього віку мають в 3-5 разів вищі ризики інфаркту та інсульту. Тому старшим людям, особливо з серцево-судинними хворобами, захворіти на грип — вкрай небезпечно, але вакцинація може зменшити ці ризики. 

Самолікування грипу чи застуди небезпечне для людей із неконтрольованим високим тиском та ризиком інфаркту чи інсульту. Справа в тому, що нестероїдні протизапальні препарати, які ми часто вживаємо при перших ознаках хвороби: ломота в тілі, головний біль, підвищення температури — у таких пацієнтів сильно підвищують тиск чи можуть викликати крововилив. 

▪ Навіть у разі грипу, щеплені люди старшого віку значно легше переносять хворобу та мають кращі шанси на одужання. В одному з досліджень виявлено, що люди за 65 років, які мали щеплення проти грипу, на 37% рідше потрапляють до відділення інтенсивної терапії, ніж нещеплені. Така тенденція стосується і тривалості перебування у стаціонарі та швидкості одужання. 

Дослідження людей старшого віку, що потрапили у відділення інтенсивної терапії, виявило, що вакциновані пацієнти рідше помирають та мають мозкові крововиливи. 

Як можна запобігти грипу

▪ Вакцинуйтеся. Хоча часто люди літнього віку розвивають слабку імунну реакцію на вакцини проти грипу, без вакцинації ризики для здоров’я та життя значно вищі. Вакциновані люди значно легше переносять хворобу, якщо вона, все таки, почалася.

▪ Зробіть щеплення від пневмококової інфекції, якщо є така можливість, аби захиститися від пневмонії. Перед рішенням вакцинуватися обов’язково консультуйтеся з лікарем. Попросіть дітей такий подарунок “під ялинку”.

▪ Часто та ретельно мийте руки. Найкраще це робити звичайними водою та милом. Спиртові дезінфектанти безсилі проти вірусів. 

▪ Збалансовано харчуйтеся (щоби мати достатньо енергії), повноцінно спіть та залишайтеся фізично активні — це також ефективна профілактика хвороб.

▪ Якщо ви помітили, що починається хвороба — негайно зверніться до свого сімейного лікаря та не займайтеся самолікуванням.

▪ Дуже часто люди літнього віку вважають, що їм не потрібно вакцинуватися від грипу, бо “вже пізно”, “вони ніде не бувають” чи вони “надто для цього старі”. Та їм вакцинуватися — життєво необхідно.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • тарас

    вже справді надоїла ця кенгура з своїми порадами
  • oleg-r

    якби не супрун,то ми би не знали  як жити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up