Унікальні операції на оці проводять в Тернопільській Університетській лікарні

Унікальні операції на оці проводять в Тернопільській Університетській лікарні

У 2019-ому в Центрі мікрохірургії ока Університетської лікарні провели близько двох тисяч різних операцій і така динаміка спостерігається постійно.

Існує стереотип, що державні клініки не можуть мати належного сучасного обладнання, не можуть забезпечувати пацієнтів комфортними умовами перебування та належним доглядом. Утім, цей стереотип відразу руйнується, коли відчиняються двері Центру мікрохірургії ока Тернопільської університетської лікарні.

Власне, у Центрі мікрохірургії ока завжди людно. Адже це одне із відділень лікарні, де в рік проводиться найбільше оперативних втручань. Зокрема, у 2019-ому тут провели близько двох тисяч різних операцій і така динаміка спостерігається постійно, повідомляє пресслужба Університетської лікарні. Крім того, на базі відділення функціонує цілодобовий травматологічний центр. Саме сюди доставляють усіх пацієнтів, які отримали пошкодження очей, або у випадках складних судинних процесів.

Чому так багато операцій, з якими проблемами найчастіше звертаються до Центру та які нові техніки тут використовуються, розповідає завідуюча відділенням, кандидат медичних наук, лікар-офтальмолог Інна Гребеник.

Відео дня

- Нам довіряють, бо ми забезпечуємо комфорт та якісне лікування. Працюємо із найсучаснішим обладнанням, відповідаємо за фаховість та професіоналізм наших лікарів, які пройшли стажування у закордонних клініках Польщі, Німеччини, Іспанії. І щонайважливіше – це добрий результат, – розповідає Інна Гребеник. – Щороку, крім того, що ми проводимо близько двох тисяч оперативних втручань, до нас звертаються за допомогою понад десять тисяч пацієнтів. Водночас, ми одна із клінік у західному регіоні, яка володіє факомашинами нового покоління. На сьогодні операції з приводу катаракти проводяться маленькими розрізами 1,2 мм без накладання швів. Видалення катаракти проходить за допомогою ультразвукових машин.

- З якими проблемами звертаються найчастіше?

- Це катаракта, глаукома, захворювання сітківки. Ми також проводимо інтровентуальні ін’єкції, які дуже гарно справляються з макулярною патологією сітківки, де є набряки. Цей вид ін’єкції часто застосовуємо при цукровому діабеті у пацієнтів. Проводимо всі види лазерної хірургії, хірургія глаукоми, лазерна хірургія сітківки. Охоплюємо офтальмопластичну хірургію, з лікувальною, косметичною метою. З косметичною метою колемо ботокс при патологіях, при блефарозпазмі.

- Знаємо, що у Центрі проводять вітреоретинальні операції, що є унікальним, адже в нашій області їх проводять лише тут…

- Так. Вітреоретинальна хірургія ока – це хірургія заднього відрізка ока. Проводиться в тому випадку, коли є проблеми із склистим тілом, гемофтальми, різні фібрози, і коли є проблеми сітківки, її відшарування чи розриви, чи крововиливи. Це складна хірургія і говорити про 100-відсоткове відновлення зору не можна, однак навіть відсоток зору, що вдається повернути людині, має велике значення. Такі операції вважаються операціями найвищої складності. Раніше пацієнтам, щоб отримати такого виду медичну допомогу, слід було їхати до Києва чи Одеси. А тепер й у нас є найсучасніше якісне обладнання від провідних світових офтальмологічних виробників, яке потрібне для проведення таких оперативних втручань.

- Якщо говорити про застосування сучасних технологій у лікуванні, то чи можливо повернути зір стовідсотково і яких випадках це можливо?

- Ми застосовуємо рефракційну заміну кришталика. На сьогодні імплантуємо кришталики різних модифікацій: звичайні моноблочні лінзи, торичні лінзи, які вираховують індивідуальну будову ока, мультифокальні лінзи, які забезпечують людині ясний зір на близькій, проміжній та далекій відстанях. При відсутності патологій це забезпечує отримання високої гостроти зору і швидку реабілітацію пацієнта.
Також для подолання пресбіопії (старечої далекозорості) проводиться імплантація мультифокальних або псевдоакомодуючих кришталиків. Такий кришталик забезпечує можливість високого зору на різних фокусних відстанях без окулярів, а саме: здалеку, зблизька та при роботі з комп’ютером.

- А наскільки зараз, у зв’язку із масовістю гаджетів, поширена короткозорість?

- Ця патологія була завжди, але сьогодні вона однозначно набрала більших обертів. Діток лікують і різними лінзами, інколи не потрібно лінзи, лише окулярна контактна або безконтактна корекція зору. Зараз багато клінік проводять також лазерну корекцію рогівки, що дозволяє не носити лінзи чи окуляри. Утім, кожен випадок індивідуальний, тому потрібні огляд та консультація фахівців, а тоді уже шукати способи вирішення проблеми. Проте, є універсальна порада для всіх – перевіряйте зір для того, аби в майбутньому уникнути серйозніших проблем.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Василь

    На короткозорість робите? скільки коштує?
  • Костянтин Данчук

    клінічна 1
  • Tamara Datskiv

    Tak. Mı robılı. Dyakuyemo.
  • Nastya Khrebtak

    номер телефона?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up