В області почався тиждень підтримки грудного вигодовування

В області почався тиждень підтримки грудного вигодовування

З 1 по 7 серпня в області, як і в Україні і світі, проводиться тиждень підтримки грудного вигодовування. Цього року його девіз: «Підтримаємо грудне вигодовування разом», - звертає увагу на необхідність підтримки матерів-годувальниць членами родини та медичним персоналом.

Тематика тижня підтримки грудного вигодовування співзвучна із принципами, які  пропагуються Розширеною Ініціативою ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини».В жовтні 2016 року було 25-річчя існування цієї Ініціативи в світі.

Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» щороку активно приймає участь у Тижні  підтримки грудного вигодовування.  Цього року  в рамках проведення Тижня планується прес-конференція з питань підтримки грудного вигодовування, виступи провідних фахівців Центру в ЗМІ на теми: «25 років Всесвітнього тижня грудного вигодовування – спільна праця для загального блага», «Грудне вигодовування – здоровий початок життя, як запорука піклування про світ, в якому ми живемо».

- У 2003 році першим в Тернопільській області та одним з перших в Україні статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» отримав Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина», - зазначила заступник головного лікаря з лікувальної роботи Валентина Якимчук.  – Впродовж 14 наступних років тричі підтверджували відповідність ТОКПЦ цьому статусу. В  липні минулого року медичні працівники та матері закладу успішно пройшли моніторинговий візит національного експерта МОЗ України з грудного вигодовування. Цей статус означає, що в закладі проводять політику на підтримку 12 принципів грудного вигодовування. Пропагують сучасні технології ведення лактації та годування малюків грудним молоком, створили наближені до домашніх умови для спільного перебування матері та дитини, заохочують партнерські пологи і участь родини в догляді за новонародженою дитиною та породіллею, навчають вагітних у Школі материнства і відповідального батьківства, систематично навчають медичний персонал. В пологових залах здійснюють раннє прикладання немовлят до грудей матері, в першу хвилину після народження – в 97% випадків. 92% новонароджених в перинатальному центрі перебувають виключно на грудному вигодовуванні.

Відео дня

При  Школі відповідального батьківства діє Група підтримки матерів. Її створили із жінок з позитивним досвідом грудного вигодовування, які пройшли відповідне навчання та можуть надати найпростішу консультацію або підтримати маму, яка зіткнулася з труднощами при годуванні малюка грудьми. Група підтримки об’єднує мам для того, щоб вони ділились одна з одною сучасними знаннями про грудне вигодовування, своїм особистим досвідом, спілкувались.

В перинатальному центрі постійно оновлюються інформаційно-просвітницькі матеріали для населення з грудного вигодовування: стенди, буклети, пам’ятки. При виписці після пологів кожній матері надають друковану пам’ятку з корисними порадами та контактними телефонами післяпологового відділення ТОКПЦ, лікарів-консультантів неонатологів та акушерів-гінекологів, Групи підтримки матерів, розповідає завідуюча відділенням спільного перебування матері та дитини Ірина Тепцова.

- Грудне молоко є найкращою природною їжею для дитини. Воно завжди стерильне  і має оптимальну температуру. Важливо, що вигодовування грудним молоком забезпечує тісний емоційний та психологічний контакт малюка з матір’ю. На даний час відкрито велику кількість компонентів грудного молока, які забезпечують його захисні властивості: імуноглобуліни, лактоферин, фактори росту, - зазначила завідуюча відділенням новонароджених, які перебувають спільно з матерями, Світлана Васьковець. - Ці компоненти обумовлюють унікальність грудного молока, тому що ввести їх до складу дитячих молочних сумішей неможливо. Грудне молоко містить понад 300 речовин, більшість з яких є унікальні та незамінні, а молочні суміші – лише 30 компонентів. Тривале годування материнським молоком – одна з найголовніших умов, що забезпечує розвиток і здоров’я малюка не тільки протягом періоду годування грудьми, але й у наступні періоди життя.

Таким чином, грудне вигодовування – це ключовий момент, який зумовлює благополучний початок життя, закладає основи здоров’я та розумових здібностей, є важливою складовою турботи про світ, в якому ми всі живемо.

 

Довідка

Всесвітній тиждень грудного вигодовування  проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щороку з 1 по 7 серпня в більш, ніж 120 країнах світу. Приводом для його запровадження стало прийняття у серпні 1990 року Інночетійської Декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Щороку кампанія традиційно проводиться протягом 40-го тижня року і символізує закінчення 40 тижнів вагітності жінки до народження дитини.

В Україні першу галузеву програму підтримки грудного вигодовування затвердили в 1995 році. З 2001 року розпочали сертифікацію закладів охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up