В Україні виявили новий вид штаму «Омікрон»: чи ефективні вакцини

В Україні виявили новий вид штаму «Омікрон»: чи ефективні вакцини

Фахівці не виключають, що підтип «Омікрон» вже є не лише в одній області України.

Різновид «Омікрон», який називають типом «ВА.5», виявили у Чернівецькій області.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Наразі знайшли 7 випадків. В МОЗ зазначають, що не виключено, що підтип «Омікрон» вже є в інших регіонах. Дослідження зразків триває. 

Відео дня

Що це означає?

По-перше, що COVID-19 все нікуди не зник. Ба більше, вірус мутує і намагається ухилитись від імунної відповіді.

По-друге, Україна мало чим відрізняється від європейських країн, де цей підтип активно поширюється.

Наразі доволі небагато досліджень, які б могли дати відповідь на запитання, чи призводить цей підтип до більшої кількості важких випадків та смертей. Проте, за даними ВООЗ, в Європі їх кількість дійсно зростає. Поки прямих доказів зв’язку між цими двома подіями немає, адже дослідження тривають.

Головне питання: чи діє вакцина на цей різновид?

Наявна інформація (https://bit.ly/3Jcxwyq) свідчить, що отримання бустерної дози значно підвищує рівень утворення нейтралізувальних антитіл навіть проти цього підтипу вірусу.

Також дослідження клітинного імунітету вказують, що Т-клітини утворені в тілі людини після трьох доз мРНК вакцини, зберігають свою ефективність проти штаму «Омікрон». Саме клітинний імунітет пов’язують із захистом проти тяжкого перебігу інфекції, госпіталізації та смерті.

На зображенні може бути: текст

Нагадаємо, новий штам коронавірусу Омікрон виявили на Тернопільщині в січні 2022 року. Тоді повідомляли, що серед хворих було і тримісячне немовля.

Варто додати, що на Тернопільщині зростає кількість хворих на ковід. Цього тижня в області найбільше хворих було зафіксовано за добу 26 липня — 51.

Медики закликають не нехтувати протиепідемічними заходами — регулярно провітрювати приміщення, мити руки, користуватися дезінфекторами, уникати контакту з хворим, дотримуватися дистанції. І наголошують, що найкращим захистом є вакцинація.

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up