"Вакцину купила, а щеплення зробити не можу": чи дозволена в Тернополі вакцинація під час карантину

"Вакцину купила, а щеплення зробити не можу": чи дозволена в Тернополі вакцинація під час карантину
  • Тернополянка розповідає, що ще кілька місяців тому вона придбала вакцину та звернулась до педіатра за місцем прописки, щоб вакцинувати дітей. 
  • Проте у лікарні сказали, що через карантин цього зробити не можна у цій поліклініці. А куди звертатись - не порадили. 
  • Чи дозволені щеплення в Тернополі в період карантину, читайте у матеріалі. 

- У мене двоє діток. Ми постійно робимо щеплення. Вирішили вакцинуватись і цього року, - каже тернополянка Ірина. - Купили вакцину ще в березні. Уже в липні її термін закінчується. Весь цей час нам радили відкласти щеплення, мовляв, карантин. 

Ще кілька днів тому жінка зверталась до поліклінічного відділення №5, у якому працює її педіатр, але там знову щеплення робити не погодились. 

- Я вже пробувала різні варіанти: дзвонити в цетральне відділення, думала і робити в приватній клініці, але там досить дорого, - продовжує жінка. - потрібно пройти обстеження - це 300 гривень, за вакцинацію - ще 180. У мене двоє дітей. Зараз такі гроші виділяти на те, що має робити наш лікар, я не можу. 

Відео дня

"У відділенні - спалах коронавірусу"

Як розповідає заступник головного лікаря з поліклінічної роботи міської дитячої поліклініки Володимир Кучма, у відділенні №5 на вулиці Злуки справді обмежили проведення вакцинацій, але невдовзі процедури мають відновити. 

- Відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", карантин не є перешкодою проведення вакцинації, - говорить лікар. - Проте, у поліклінічному дитячому відділені №5 і справді були обмеження. Це пов'язано з тим, що там підтвердили три випадки коронавірусу. Це розцінюється як спалах захворювання. А отже, тут діють обмеження. Проте карантин вже закінчується і, ймовірно, до кінця тижня відділення повністю відновить свою роботу.

Читайте також: "У Тернополі в працівника дитячої поліклініки підтвердили коронавірус. Чи приймають там відвідувачів?"

За словами Володимира Кучми, профілактичні щеплення проводять у будь-якій іншій поліклініці міста. Якщо ви вже купили вакцину і не маєте можливості почекати до п'ятниці - повідомте дільничного педіатра. Він має вам дати направлення в іншу поліклініку.

Чи варто вакцинуватися в карантин?

Про те, що таке вакцинація і як бути з нею в карантин, розповідає заступниця генерального директора КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» Марія Павельєва.

- Вакцинація – це єдиний метод, який дійсно може вплинути на імунітет та навчити клітини безпечно сприймати бактерії і віруси. Бо тоді наш організм буде мати про них якусь інформацію, - каже Марія Павельєва. - І коли дитячий організм «зіштовхнеться» з вірусом, то він зможе швидко виробити антитіла. Так, можливо, хвороба все-таки з’явиться, але вона пройде у легшій формі або організм одразу переможе інфекційне захворювання.

В умовах пандемічного поширення COVID-19 особливо потрібно забезпечити захист від інфекцій. Адже будь-яке порушення рутинної імунізації призведе до спалахів або зростання кількості випадків вакцинокерованих інфекцій. До того ж, за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, будь-які переривання  планової імунізації, навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації.

 Що рекомендують лікарі:

-  Новонароджених у пологових будинках необхідно вакцинувати згідно із національним календарем профілактичних щеплень.

- Продовжується імунізація рекомендованими вакцинами, серед осіб з груп ризику (вакцинація за станом здоров’я, зокрема від сезонного грипу). Ця імунізація не належить до рутинної за віком та вакцини не закуповують коштом державного бюджету. Тому слід використовувати доступні в регіоні вакцини чи закуповувати вакцини коштом місцевих бюджетів або інших джерел, не заборонених законодавством.

- На період карантинних обмежень вакцинацію дорослих і дітей з ознаками ГРВІ не здійснювати до моменту одужання.

- Рутинну вакцинацію людей, що перебували на самоізоляції через COVID-19, і контактних осіб треба здійснювати після закінчення періоду самоізоляції у разі відсутності симптомів респіраторної інфекції.

Інфекції, які можна попередити вакцинаціями:

кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит В, гемофільна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція, ротавірусна інфекція, вітряна віспа, гепатит А, папіломавірусна інфекція та інші.

 

А ви вакцинуєтесь? Пишіть відповідь в коментарях. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Саша Крест

    А що, так тяжко самому вколоти, якщо є вакцина? Елементарно... Це не є вища математика... Треба виходити із становища і дбати за своїх дітей...

    Галка reply Саша Крест

    Що ти мелеш?!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up