Весняний авітаміноз. В яких продуктах шукати порятунок?

Весняний авітаміноз. В яких продуктах шукати порятунок?
  • Швидка втомлюваність, млявість, поганий настрій, сонливість, суха шкіра і крихкі нігті – ці проблеми випливають у багатьох людей саме навесні.
  • Тоді ми починаємо шукати на полицях аптек лікарські засоби, які можуть зарадити нашим проблемам.
  • Але відповідь не в медпрепаратах, а у нашому щоденному раціоні харчування, який навесні має бути особливо збалансованим.

Отже, які запаси вітамінів варто заповнити для цілковитого поглинання весни кожною клітиною?

1. Вітамін Д

Без оптимального рівня цього жиророзчинного вітаміну весну з відкритою душею і 100% зарядження не зустрінеш.

Відео дня

Сухість шкіри, тяга до вершкового масла, стомлюваність, зниження імунної функції – це ті підказки, які ваше тіло подає для перевірки цього показника.

Перебування на сонці не гарантує отримання необхідної добової дози, як і надходження разом з продуктами харчування (жовток з яєць, печінка тріски, дикий лосось).

Рекомендується стежити за рівнем вітаміну Д у формі 25-гідроксі в крові для розуміння, чи потрібна вам підмога у вигляді додаткової таблетованої  дози, яку має підібрати лікар.

2. Вітамін С

Ви здивуєтесь, але вміст цього смачного вітаміну з кислинкою у лимоні, апельсині й аскорбінці – мінімальний.

А максимум цього необхідного для нашого організму складника у шипшині (426 мг), чорній смородині (181 г) та ківі (93 мг) з розрахунку на 100 г продукту. В 100 г кислого лимону вітаміну С всього 77 мг.

Добова потреба вітаміну С для дорослої людини – 90 мг.

3. Вітаміни групи В

Ця водорозчинна команда покращує якість життя з усіх боків, безпосередньо впливаючи на роботу нашого мозку, проведення нервово-м'язових імпульсів, метаболізм клітин.

Мурашки по шкірі, неспокійний сон, збліднення – не завжди про почуття закоханості. Додайте до цих симптомів потріскані губи, «заїди» в куточках рота, слабкість – це прямий показник дефіциту вітаміну В.

Субпродукти (печінка, нирки), яйця, біле м'ясо (курка, індичка), червоне м'ясо (яловичина), риба (скумбрія, лосось), молюски, темна листова зелень (особливо шпинат), бобові, цільні злаки, харчові дріжджі — вживання цих продуктів допоможе вам насититись вітаміном В.

Не забудемо згадати джерела й інших жиророзчинних вітамінів, таких як:

– вітамін А міститься у яловичій печінці, риб'ячому жирі та вершковому маслі. Як відомо його баланс в організмі допомагає тримати зір у нормі.

– вітамін Е, який покликаний приховувати наш біологічний вік, міститься в олії зародків пшениці, мигдалю і мигдальному маслі, авокадо, кедрових горіхах);

– вітамін К відповідає за нормальну густоту крові і міститься у петрушці, кейлі, шпинаті, соєвих продуктах, яєчному жовтку, печінці та вершковому маслі.

Як бачимо, для того, щоб наситити наш організм необхідними вітамінами, треба навчитись його чути. Він сам нам демонструє, чого йому не вистачає саме в цей момент. Допоможіть собі збалансувати власний весняний раціон і повноцінно насолоджуйтесь теплою порою. Нагадаємо, раніше ми розповідали, що краще з’їсти, аби міцно заснути. Також писали про те, які продукти допоможуть підняти ваш настрій.

 

Читайте також:

Снодійні страви. Що з’їсти, якщо не можеш заснути?

Хочете підняти настрій – вживайте «продукти щастя»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up