З 1-го квітня рецептурні ліки в Тернополі мали б відпускати за призначенням лікаря

З 1-го квітня рецептурні ліки в Тернополі мали б відпускати за призначенням лікаря
  • Починаючи з 1 квітня 2023 року, рецептурні ліки можна буде придбати в аптеці за електронним рецептом.
  • Паралельно з е-рецептом продовжать діяти й паперові рецепти, щонайменше до закінчення дії воєнного стану.

Якщо розмірковувати логічно, то по великому рахунку, процедура відпуску рецептурних ліків з 1-го квітня значно не змінилась. Рецептурні ліки і раніше б мали продаватись в аптеках лише за призначенням лікаря. А те, що часто ця норма порушувалась, це факт, який тепер буде виправлений. З введенням рецептів на низку препаратів, вони повинні відпускатись виключно за призначенням лікаря.

Чи стосується це сам тих медикаментів, які цікавлять вас, можна перевірити самостійно двома способами:

Відео дня
  • це обов’язково вказано в інструкції до ліків;
  • онлайн (http://www.drlz.com.ua/ibp/ddsite.nsf/all/shlist?opendocument) через Державний реєстр лікарських засобів. Заходите за цим посиланням, вводите назву препарату і перевіряєте.

Тобто, як пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ), відпуск рецептурних препаратів і раніше відбувався згідно з призначенням лікаря: тепер же пацієнт задля своєї зручності зможе сам обрати, за яким рецептом він бажає придбати ліки – електронним або паперовим.

Е-рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти. 

При цьому МОЗ не розширює та не змінює перелік рецептурних ліків. Тобто всі ті ліки, що і раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, відтепер можна буде придбати і за е-рецептом. 

Хто може виписати рецепт?

Виписати рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. Завдяки доступу до медичної інформації в Електронній системі охорони здоров’я, лікар зможе переглянути історичні меддані кожного пацієнта, дізнатися про супутні захворювання та іншу інформацію, яка необхідна для призначення ефективного лікування. 

Під час огляду лікар сформує електронне призначення, вказавши діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з прийому ліків.

А у разі, якщо ви маєте гостре чи хронічне захворювання або потребуєте продовжити лікування чи профілактику, електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати дистанційно, звернувшись до свого сімейного лікаря доступним засобом звʼязку. Для цього в системі попередньо обовʼязково має бути зафіксований діагноз та призначення від лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні.

Водночас якщо ви чи ваші близькі не маєте мобільного телефону, лікар зможе зробити вам призначення на паперовому рецептурному бланку.

Як же отримати електронний рецепт на рецептурний препарат?

  1. Необхідно обовʼязково звернутися до лікаря на прийом.
  2. На прийомі ви можете обрати, за яким рецептом бажаєте придбати ліки в аптеці – електронним чи паперовим.
  3. Якщо ви обрали електронний рецепт, під час огляду лікар за потреби зареєструє вас в Електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) та сформує е-рецепт, вказавши діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з прийому ліків. 
  4. Після цього ви отримаєте СМС-повідомлення з номером електронного рецепта та унікальним кодом його погашення. 
  5. Знайти аптеку, яка відпускає ліки за електронним рецептом можна, скориставшись спеціальним дашбордом, який підкаже адресу найближчої для вас аптеки. Для цього достатньо ввести чи обрати з переліку в пошуковому рядку назву вашого населеного пункту.
  6. Ви можете придбати ліки за електронним рецептом в аптеці протягом 10 днів (якщо це наркотичні (психотропні ліки) або протягом 30 днів (для решти рецептурних препаратів)..
  7. Для того, щоб придбати ліки, достатньо повідомити фармацевту потрібні реквізити з СМС – номер рецепта та код погашення.
  8. Фармацевт запропонує вам наявні в аптеці лікарські засоби, які містять діючу речовину, що призначив вам лікар – так ви зможете обрати ліки відповідно до вашого бюджету. 

Відпуск лікарських засобів за е-рецептом здійснюється поетапно, включаючи й перехідний період з огляду на повномасштабну війну. 

Враховано ситуацію в регіонах, де ведуться бойові дії, – там для відпуску рецептурних препаратів рецепт не потрібен, окрім наркотичних (психотропних), сильнодіючих (отруйних речовин). 

Також військові адміністрації, підрозділи ЗСУ, залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу гуртово безпосередньо у дистриб’юторів і для цього рецепт теж не потрібен.

Як ми бачимо у постанові Кабінету міністрів від 7 травня 2022 р. № 542, яку приймали на період дії воєнного стану, рецептурні лікарські засоби можуть продавати і без рецепта. Цитуємо:

– Відпуск рецептурних лікарських засобів можуть здійснювати і без рецепта (крім лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою № 3, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів), які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом, за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, на які ліки з 1-го квітня потрібен буде рецепт. Також розповідали, як його отримати і скористатись під час придбання медикаментів в аптеці.

 

Читайте також:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Людмила Вовк

    Таке не зроблять, бо аптеки на таких "самолікуючих" заробляють шалені гроші, пенсіонери корвалмент купляють кілограмами,від тиску те саме..
  • Світлана Ізініцька

    Будуть ліки продаватися без рецепту до закінчення воєнного стану. Ті, що були за рецептом, то просто можна буде отримати в електронному вигляді для зручності(щоб не ходити туди-сюди до лікаря).
  • Oksana Vorobel

    Сьогодні була у аптеці.Ліки купляла як завжди,без рецепта.

    Vasyl Smoliak reply Oksana Vorobel

    Oksana  Vorobel просто усі ложили на їх постанови... Їх рівень корисності десь в Обухові виробляють, кожні 65 метрів постанов до "кабінету"

    Oksana Vorobel reply Oksana Vorobel

    Марія Боднар ,так

    Марія Боднар reply Oksana Vorobel

    Oksana  Vorobel значить, новий закон ще не діє, поки що

    Oksana Vorobel reply Oksana Vorobel

    Марія Боднар ,доброго дня.Ці таблетки тільки по рецепту повинні відпускатися.

    Марія Боднар reply Oksana Vorobel

    Oksana  Vorobel доброго дня.Можлиао, ці ліки які Ви купляли і будуть продаватися без рецепта.
  • Llavdia Kutrah

    Також і медичні книжки треба перевести на електронну  систему то менше будуть губиться мій син має псоріаз  але всі сторінки  зникли  і не можна доказати що він лікувався, а видно не одну групу  зробили на хворобі мого сина

    Іра Бурдяк reply Llavdia Kutrah

    Klavdia Kutran Вже давно все велектронному 🤫вже два рокиходжу без медкнижки🙂

keyboard_arrow_up