Як дізнатись, чи дитина вакцинована від кору? Поради для батьків

Як дізнатись, чи дитина вакцинована від кору? Поради для батьків
  • Інколи буває так, що батьки не знають, чи має дитина щеплення проти кору. Або мають сумніви щодо цього. Це поширена ситуація, а особливо зараз, коли багато людей втратили медичні документи.
  • Розповідаємо, як перевірити, чи має дитина захист від хвороби.

Алгоритм дій написали на сторінці Департаменту охорони здоров'я Тернопільської ОДА.

Крок 1 – зверніться до сімейного лікаря чи педіатра, щоб перевірити, чи є запис про щеплення в медичних документах. Відомості про щеплення можуть бути в таких документах:

Відео дня
  • «Історія розвитку дитини» (форма No 112/о)
  • «Карта профілактичних щеплень» (форма No 063/о)
  • «Карта імунізації» (форма No 063-1/о)
  • «Медична карта амбулаторного хворого» (форма No 025/о)
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію
  • довідка про проведені щеплення

Вакцинацію також могли внести в Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). Перевірити ці записи може лікар.

Крок 2 – якщо ви не пам’ятаєте, чи робили вам або дитині щеплення, а записи про це в медичних документах відсутні — можна зробити аналіз на наявність антитіл до кору.

Перевірити, чи дитина захищена від кору, можна за допомогою аналізу на наявність антитіл до кору – імуноглобулін G до збудника. Якщо антитіла є, значить у дитини є захист від цієї інфекції. Вакцинація від кору не потрібна. Наявність антитіл може бути як і в результаті вакцинації, так і в результаті перенесеної хвороби.

Крок 3 – якщо відсутні записи у документах чи в ЕСОЗ про щеплення, відсутні антитіла до кору, або неможливо провести аналіз для їх визначення — необхідно почати вакцинацію спочатку.

Зверніться до лікаря, щоб скласти індивідуальний графік вакцинації дитини. Введення додаткових доз вакцини є безпечним для здоров’я. Це підтверджено результатами досліджень та рекомендовано ВООЗ та Європейським центром з профілактики та контролю захворюваності.

До слова, на Тернопільщині підтвердили один випадок кору, захворіла дитина. Про це 21 серпня, під час брифінгу розповіла директорка медичної клініки Ольга Дутчак. 

 

– Сьогодні зареєстровано один випадок кору, захворіла дитина, зараз знаходиться в інфекційному відділенні. Тому важливо вчасно робити щеплення дітям, щоб їх захистити, – додала вона.

 

Читайте також:

Як і хто може подати заяву на посмертне донорство у Тернополі? Ми дізналися всі деталі

Що робити, якщо отримали сонячні опіки та як себе уберегти: поради медиків

Як покращити концентрацію перед початком навчального року школярам та студентам

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up