Як доглядати за новонародженим малюком: корисні поради матусям від тернопільської лікарки

Як доглядати за новонародженим малюком: корисні поради матусям від тернопільської лікарки
  • У перші дні життя малюки потребують максимальної уваги та турботи з боку батьків. І поряд зі щасливими відчуттями від повернення додому з пологового будинку, молоді матусі часто відчувають розгубленість, не знаючи, як правильно піклуватись про дитину.
  • Про особливості догляду за новонародженими – розповідаємо.

Для батьків усі вікові періоди у дитинстві їхньої донечки або сина є важливими, адже кожен із них характерний певними змінами у фізичному та емоційному розвитку дитини. Однак, особливим є період новонародженості, коли малюк від внутрішньоутробного розвитку переходить у зовнішнє середовище. Цей період триває від моменту перетискання пуповини і до 28-го дня життя дитини.

Він є адаптаційним не тільки для немовляти, але й для його сім’ї – матусі й тата, родичів, які знаходяться поруч. Перші кілька тижнів життя малюка дуже значущі. Звісно, батьки завжди завчасно готуються до виписки з пологового будинку, адже має значення і підготовка кімнати для дитини, й облаштування ліжечка та пеленального столика, і купівля одягу та інших необхідних предметів для. Тим не менш, уваги потребує й догляд за новонародженою дитинкою, яка є вразливою до навколишнього середовища.

На поширені запитання від молодих матусь відповіла лікар-педіатр педіатричного відділення №4 Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Галина Калина.

Відео дня

Слідкуйте за гігієною малюка

— Яким повинен бути щоденний догляд за новонародженою дитиною?

– Для малюка щодня необхідний гігієнічний догляд. Він має свої особливості, адже у дитинки, яка тільки з’явилася на світ, особливо ніжна шкіра, яка легко подразнюється. І також треба бути готовим до періоду, коли у дітей з’являються фізіологічні перехідні стани. Зокрема, вони є і з боку шкірного покриву: це і еритема новонароджених (доброякісний неінфекційний процес, який проявляється у вигляді висипання – червоних плям від 0,1 до 2 сантиметрів  у діаметрі, які з’являються здебільшого через 48-72 години після народження), і міліуми (або «просянка», як кажуть у народі – крихітні білі «крупинки» на шкірі без запалення), і акне новонароджених. Часто батьки не розуміють, чи це нормальний фізіологічний стан, чи якесь захворювання. Допоможе розібратися консультація у лікаря.

— Як правильно доглядати за гігієною новонародженого малюка?

– Щоранку обов’язково потрібно провести гігієнічний туалет дитини. Він полягає у тому, що малюка необхідно обмити кип’яченою водичкою зверху і донизу. Робимо це кип’яченою тепленькою водою, використовуючи або котоновий спонжик, або ватні диски, які доволі зручні для таких процедур. Починаємо з обличчя – спершу промиваємо очі від зовнішнього кутика до внутрішнього. На кожне око раджу брати окремий спонжик або ватний диск. Далі обробляємо носик дитини. Для цього, дорогі матусі, у жодному разі не користуйтесь вушними паличками! Навіть дорослим лікарі їх не рекомендують. Краще візьміть той же самий спонжик чи ватний диск, щільно скрутіть його, намочіть у воді та очистіть носик. Якщо всередині є кірочки або слиз, це потребує додаткових маніпуляцій. Далі слід омити вушка – вушну раковину і зовнішню поверхню вух, де може збиратися бруд, ворсинки, якісь виділення. Не заглиблюйтесь у слуховий прохід новонародженого, це категорично заборонено!

— Після того, як доглянули за личком дитинки, беремося за тулуб?

– Так, правильно. Опісля обтираємо шийні складки, де може накопичуватись бруд, залишки молока, якщо наприклад дитина зригнула. Тоді легенько промиваємо пахвинні ділянки. Загалом, усі складочки на тілі протираємо спонжиком чи ватними дисками, змоченими у кип’яченій воді. Цього достатньо для елементарної гігієни. Запам’ятайте, що особливого догляду потребує пупкова ранка. Як правило, після виписки з пологового будинку у дитини ще залишається пуповинний залишок. Він завжди має бути відкритим, не накривайте його ані підгузником, ані одягом. На повітрі цей залишок швидше підсихає і, відповідно, швидше відпаде. Не рекомендується також використовувати різні спиртові розчини при обробці пупкової рани. Шкіра і слизові новонародженого малюка «заселені» мікрофлорою від матері і сім’ї, яка оточує дитину, а спирт всі корисні мікроорганізми просто знищить.

До чергового педіатра у центральній поліклініці батьки можуть звернутися й у святкові дні та неділю

— Чи можна обробляти пупкову ранку у новонародженого зеленкою?

– Ні, лікарі не рекомендують цього робити. Але якщо є зміни пупка навколо пупочної ділянки, то необхідно звернутись до педіатра.

Обов’язкові регулярні ванні процедури

— Одне із ключових запитань, яке виникає у багатьох батьків – як часто слід змінювати підгузник новонародженому? За потреби чи щогодини?

– Звісно, змінити підгузник слід відразу, як у малюка відбулась дефекація. В інших випадках змінюйте через кожні 3-4 години. Після того, як підгузок зняли після випорожнення, треба обов’язково підмити дитину. Врахуйте особливості цього для дівчаток та хлопчиків. Дівчаток підмивають спереду назад, а у хлопчиків – спочатку статеві органи, а потім анальний отвір. Далі хоча б на кілька хвилин залишіть дитину без пелюшки, на свіжому повітрі, аби шкіра висохла. Для підмивання раджу використовувати звичайну воду, і у жодному разі – не гігієнічні вологі серветки. Вони містять речовини, які можуть викликати алергічну реакцію у новонародженого, і ними подразнюємо ніжний шар шкіри у дитини.

— Ще ми не згадали про нігті. Як їх правильно обрізати у малюка? Чи можна це робити ножицями?

– Нігтики у новонародженої дитини м’які та податливі, тому їх легко обрізати. Для цього є спеціальні атравматичні ножиці, які мають заокруглені кінці і не травмують нігтя. У малюка нігтики на руках відростають орієнтовно за тиждень, а на ногах – за трішки довше. Тому приблизно раз на тиждень нігті необхідно перпендикулярно підрізати, але не близько до шкіри, щоби не пошкодити пальчика.

— Як часто можна купати новонароджену дитину та скільки тримати у воді?

– Гігієнічні ванні процедури у першому півріччі життя малюка рекомендовані щоденно. Температура води не має перевищувати 36-37 градусів. А тривалість ванних процедур у періоді новонародженості мала – приблизно 3-5 хвилин, щоб не пересушити шкіру малюка. Вже місячну дитинку можна купати у воді довше. Після купання укутайте новонародженого малюка рушником, витирати не потрібно, лише промокнути. Якщо шкіра суха, використайте емоленти – спеціальні  зволожувальні засоби, які пом'якшують і заспокоюють. Якщо потреби у зволоженні немає, то й креми просто так не потрібні!

— І ще розкажіть, будь ласка, про прогулянки з малюком. Коли можна виходити з дитиною надвір?

– Як тільки є змога вийти після пологового будинку – відразу виходимо на прогулянку. У літній період немає ніяких обмежень. Однак, якщо надворі висока температура, бажано гуляти з новонародженим до 10:00 та після 18:00, тобто увечері, коли не так спекотно. Не можна, щоб дитина була під дією прямих сонячних променів, але й не робіть «термос» у візочку. Він не повинен бути щільно закритим.

Щомісяця потрібен огляд у лікаря

— Як часто порадите батькам звертатися до педіатра зі своїм новонародженим малюком?

– Здорова дитина, відповідно до задокументованих правил, потребує огляду в педіатра у перший-другий день після виписки з пологового будинку. Ще через день приходить медсестра. Повторний огляд у лікаря потрібен, коли малюку виповнюється 14 днів. А далі раджу звертатись до педіатра раз на місяць. Звичайно, при потребі, якщо у мами є запитання чи переживання, вона може звернутися до лікаря у телефонному режимі, або в будь-який час завітати на прийом у міську дитячу лікарню.

— У Тернопільській міській дитячій комунальній лікарні діє «Школа молодої мами», яка тісно співпрацює зі «Школою відповідального батьківства» при комунальній міській лікарні №2. Розкажіть, що цікавого під час занять можуть дізнатись майбутні матусі, які до вас приходять?

– Це надзвичайно корисний проєкт для батьків. Найперше, ще до народження дитини вони можуть познайомитися з лікарями-педіатрами і згодом укласти з ними декларації. Крім того, вагітним жінкам проводять практичні заняття і розповідають, скажімо, як правильно пеленати малюка, доглядати за шкірою, годувати грудьми тощо. Всі практичні навички майбутні матусі можуть відразу відпрацювати на муляжах. Також на заняття приходять лікарі різних профілів, як ось ортопеди, дерматологи тощо.

— І на завершення нашої розмови, пані Галино, що побажаєте діткам та їхнім батькам?

– Аби малюки були здорові, а батьки їх любили, оточували теплом, добротою й увагою…

Довідка

У Тернополі є шість педіатричних відділень, у які батьки можуть звернутися з новонародженим малюком за консультацією досвідчених лікарів-педіатрів. Їх адреси та контакти:

У неділю та у святкові дні ви можете звернутись до чергового педіатра у центральній поліклініці на вулиці Федьковича, 16 (прийом здійснюється згідно з графіком чергування лікарів з 09:00 по 15:00). 

 

Читайте також:

Тернопільські діти можуть безоплатно пройти діагностику. Як це зробити?

Як вберегтися від укусів кліщів і чим вони небезпечні: розповіла тернопільська лікарка

Які симптоми в організмі можуть свідчити про проблеми з серцем — пояснюють тернопільські сімейні лікарі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up