Як вберегтися від укусів кліщів і чим вони небезпечні: розповіла тернопільська лікарка

Як вберегтися від укусів кліщів і чим вони небезпечні: розповіла тернопільська лікарка
  • Літо у розпалі, і це період найбільшої активності кліщів. Зустріти цих непроханих «гостей» можна у лісі, в парку, на галявинах, де росте висока трава. Це улюблені місця для прогулянок батьків з дітьми.
  • Що робити, якщо вас вкусив кліщ та які наслідки можуть бути – розповідаємо у матеріалі. 

З приходом теплих літніх днів з’являються хвороби, які характерні для цього сезону. Це не тільки кишкові інфекції, але й захворювання, пов’язані з укусами кліщів. Насамперед – хвороба Лайма.

В останні роки, через суттєву зміну кліматичних умов, період активності кліщів триває від березня по листопад. Найбільш небезпечними ці комахи є у стадії німфи (ще не досягли статевої зрілості). Саме вони у більшості випадків переносять борелії – збудники хвороби. Такі кліщі надто маленькі, їх погано видно і не відразу можна помітити на місці укусу.

Тернопільщина знаходиться в ендемічній зоні, тож через це у нас багато кліщів, чимало з яких – інфіковані. Дослідженнями їхньої популяції займається обласний лабораторний центр, однак у нас із року в рік ситуація не покращується. 

Відео дня

Як уникнути укусу, які ризики він у собі несе та як діяти, якщо кліщ все-таки вчепився до тіла, розповідає завідувачка інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Ольга Дивоняк.

Відчути укус неможливо

Розкажіть, як вберегти себе та дитину від укусу кліща?

– Насамперед, варто пам’ятати, що кліщі живуть у траві, на кущах і фактично не живуть на деревах. Тому при прогулянці лісом, чи на галявинах, де є висока трава та чагарник, є можливість підхопити кліща. Найбільш вразливими зонами для його укусів у дітей є вушна раковина і шкіра за вушною раковиною, ділянка шиї, місця під колінами тощо. У дорослих – це пахові і пахвинні ділянки, тобто там, де шкіра найтонша, найніжніша та за температурним режимом – найтепліша.

Для того, аби вберегтися від укусів кліщів, існують певні моменти захисту. Насамперед, це репеленти, які дозволені для використання в дитячому віці (звичайні спреї, які відлякують комах). Але не кожному вони підійдуть, препарати мають своєрідний запах і можуть викликати місцеву алергію. Тим не менш, рекомендую перед прогулянкою їх використати, нанести на шкіру та на одяг.

Чи одразу можна відчути укус кліща? Чи пізніше, коли він вже «нап’ється» крові?

– На жаль, відчути укус кліща неможливо, бо він безболісний. Кліщ кусає зубами, але одразу зі слини виділяється певна рідина, яка знеболює місце укусу і людина не відчує болю. Далі комаха присмоктується до кровоносних судин хоботком і починає харчуватися кров’ю. Якщо процес присмоктування триває 10-15 хвилин, то пити кров кліщ може від декількох годин і навіть до 12 діб, якщо ми не побачили. Коли він насмокчеться крові вдосталь, то відпадає сам.

А якщо кліщ не відпав – що робити?

– Потрібно якомога швидше його зняти. Від цього залежить, чи буде дитина або дорослий отримувати профілактичну антибіотикотерапію, щоб запобігти хворобі Лайма.

Як запобігти захворюванням від укусів кліща?

– Якщо кліщ знаходиться на тілі до 36 годин, то ця терапія не потрібна. Але якщо комаха була там понад 1,5 доби, то профілактичну антибіотикотерапію слід обов’язково провести. Антибіотики треба почати приймати людині до 72 годин з моменту укусу, аби був хороший ефект. Але й 100% результату лікарі не зможуть пообіцяти, адже траплялись пацієнти, які попри профілактичний прийом препаратів, захворіли на бореліоз.

Чим загрожує укус комахи

Якщо ми побачили, що у дитини є кліщ – чи можемо самі його витягувати? Чи можна займатися самолікуванням, чи краще їхати в лікарню?

– Найважче завжди зняти кліща на стадії німфи – тоді він дуже маленький. Можна спробувати самому знімати комаху – пінцетом з тоненьким кінчиком, аби захопити її тулуб та голівку. Не викручуйте кліща, а тягніть на себе. Також не можна розчавлювати кліща, бо якщо ви травмуєте його тулуб, а тим більше голівку – це сприятиме потраплянню інфікованої слини в місце присмоктування.

Іноді бувають випадки, коли батьки самі витягають кліща і у рані залишаються якісь його частинки. Не варто їх самотужки «виколупувати». Через це може трапитись місцеве інфікування. Зверніться у найближчий травмпункт, і там вам професійно нададуть допомогу. Не відкладайте це, їдьте у медичний заклад терміново. Якщо немає можливості швидко дістатись у лікарню, робіть таку процедуру самі. Захопіть пінцетом залишки комахи, потягніть на себе, і вони мають вийти. Опісля  місце присмоктування кліща обробіть спиртом, або спиртовим розчином чи розчином для дезінфекції.

Якими можуть бути наслідки від укусу кліща?

– В першу чергу, це місцева реакція. Вона виникає впродовж 72 годин від моменту укусу, особливо, якщо ви проводили інтенсивне виймання цього кліща і травмували шкіру чи м’які тканини. Місцева реакція буде у вигляді червоної плями не більш ніж сантиметр у діаметрі. Вона сама швидко зійде.

Які симптоми хвороби Лайма і як вона пробігає?

– Також після укусу кліща може початись розвиток хвороби Лайма. Захворювання має три стадії. Інкубаційний період триває від 2 до 32 днів, тобто упродовж місяця вам треба спостерігати за місцем укусу. Найчастіше, перші ознаки хвороби з’являються через два тижні. Рання стадія проявляється виникненням еритеми навколо місця присмоктування кліща. Вона у вигляді кільця рожевого кольору. Інколи це може бути пляма. Вона в середньому має діаметр від 5 сантиметрів і більше. Якщо хворий не отримує належного лікування, то почервоніння збільшуватиметься у розмірах і мігрує. Варто додати, що не у всіх хворих є еритема. У 15% людей, яких вкусив кліщ, вона може не з’явитися.

Окрім цього, на ранній стадії захворювання спостерігаються загальні інтоксикаційні симптоми: слабкість, м’язові болі, біль голови, підвищення температури. Якщо ми на цій стадії діагностуємо хворобу Лайма і почнемо давати хворому антибіотики, то дуже швидко його стан покращиться. За 4-5 днів терапії пляма зблідне, а за 10 днів – взагалі зникне.

Якщо хворобу не лікувати, то вона переходить у вторинну стадію. Вона проявляється через 1,5-2 місяці від виникнення першої стадії. Найчастішим її проявом є поява декількох плям. Вони виникають на різних частинах тіла, і не обов’язково пов’язаних з первинним місцем укусу. Симптоми цієї стадії – ураження серця, нервової системи, лицевого нерва, прояви енцефаліту, м’язові болі тощо. Така стадія лікується більш тривалою антибіотикотерапією.

Завжди говорю батькам про те, що переривати вживання антибіотиків не варто. Цієї терапією ми не просто добиваємось покращення зовнішнього вигляду дитини і її стану, але й виведення збудника хвороби з організму і того, щоб вона з однієї стадії не перейшла в іншу.

Третя стадія проявляється ураженням суглобів. Найбільше страждають крупні суглоби, наприклад, колінні. Третя стадія виникає від 3-6 місяців, і аж до двох років від укусу кліща. Хворий вже може навіть не пам’ятати про це.

Розкажіть детальніше про профілактику захворювання

– Мусимо запам’ятати, що легше запобігти захворюванню, аніж лікувати його. Тому коли ми йдемо відпочивати у ліс чи у місцевість, де є висока трава, та високі шанси підхопити кліща, одягатись треба відповідно. Беріть одяг світлого кольору, аби було видно, що кліщ вчепився. Вбрання має повністю закривати кінцівки та тулуб. Не треба недооцінювати того, що комаха може залишись на одежі і з неї потрапити на тіло. Також не забувайте оглядати своїх домашніх улюбленців, бо кліщ може вчепитися до їхньої шкіри чи шерсті – найчастіше до собаки. Після прогулянки ретельно огляньте й своє тіло, а особливо ділянки з ніжною та чутливою шкірою.

У випадку ускладнень у дитини, звертайтесь до свого дільничного лікаря або до дитячого інфекціоніста. У випадку дорослого – до сімейного лікаря, або також до інфекціоніста. Спеціалісти визначать, чи хворий підлягає антибіотикотерапії. 

 

Читайте також: 

COVID нікуди не подівся, але трирічний карантин завершили

Як правильно провести літо? Поради тернопільської лікарки Ірини Палюх

Чи можна купити калію йодид у Тернополі та чому медики не радять його вживати просто так?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталі Романчук

    Але ж найгірше тут те ,що в Україні лайм лікується за старими протоколами !
  • Андрій Бистрицькиц

    Кропіть нищіть їх але навішо вони несуть гроші.аналіз платний лікуваня платне а спишуть гроші що кропили і всі в шоколаді
  • Людмила Корчевська

    А чому не кропити їх
  • Polina Daineha

    Так, з ними треба бути обережніше.

keyboard_arrow_up