Як найкраще позбутися кліща і що з ним робити

Як найкраще позбутися кліща і що з ним робити

Чим небезпечний укус кліща, як його правильно позбутися і що категорично не
можна робити, коли вкусив кліщ, дізнавалася «RIA плюс»

Випадки нападу (присмоктування) кліщів практично щодня реєструють фахівці ДУ "Тернопільський ОЛЦ МОЗ України". 12 травня цього року таких випадків було аж 8.

Із настанням тепла і початку сезону шашликів, коли все більше тернополян відпочиває на природі, таких випадків традиційно більшає, кажуть медики. Підхопити кліща можна не тільки в лісах і парках, а і на звичайному міському газоні, де росте висока трава. Тварини активні аж до жовтня. 
 

Кліщ кусає, де тонша шкіра

Зазвичай кліщ кусає людину на волосяній частині потилиці, шиї, в паху, на грудях, в промежині, на животі, між пальцями, під лопатками. Тобто шукає місця, де тонша шкіра, розповідає ентомолог обласного лабораторного центру Світлана Величко. При цьому присмоктування до тіла в більшості випадків залишається непоміченим. А якщо кліщ насмоктується крові, то сам відпадає. Процес насичення кров’ю може продовжуватися від кількох годин до кількох днів. Часто люди помічають кліщів через 2-3 дні, в місці укусу з'являється припухлість, свербіння, почервоніння.
Тернополянка Марія розповідає, що якось кліщ змусив її добряче похвилюватися, адже це трапилося під час відпочинку не в рідному місті, а крім того, жінка була вагітна.

Відео дня

- Це було навесні, коли я відпочивала в санаторії на Закарпатті, -  пригадує жінка. – Біля корпусу був великий парк, неподалік річка, навколо багато красивих кущів та дерев. Ми багато гуляли, після процедур другу половину дня проводили на вулиці. Старалася на вулиці носити більш закритий одяг, довгі штани, сорочки з довгим рукавом. Але кліщ все рівно знайшов вразливе місце, де шкіра була тонша. Я й не відчула, коли він мене вкусив на руці між безіменним пальцем і мізинцем. Я тоді неабияк перелякалася, адже наслухалася про різні інфекції. А в моєму стані ні про які ліки не могло бути й мови.

Спочатку жінка намагалася вийняли кліща сама.

- Пішла в їдальню, попросила півсклянки олії, - розповідає жінка. - Колись дуже популярною була теорія, що позбутися кліща можна, якщо його затопити олією. Мовляв, якщо кліщ кусав десь на рівнішій поверхні шкіри, треба було «обгородити» його обручкою і залити всередину олії. Кліщу мало не вистачати повітря і він мав вийти. Але ж ніхто не хоче задуматися, що голова кліща вже всередині, і особливо коли починається паніка, про це мало думаєш. Десь з півгодини я тримала руку в олії, звісно кліщ з руки не виліз, і тоді я пішла в медпункт – добре що там завжди був черговий медик. Вона вийняла мені того кліща пінцетом і продезінфікувала місце укусу. Мені дуже пощастило, що обійшлося без наслідків.

 

Хвороба може проявитися через роки

- Укуси кліщів загрожують такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка, - розповідає ентомолог обласного лабораторного центру Світлана Величко. - Актуальною проблемою для Тернопільської області є хвороба Лайма. Це розповсюджене інфекційне захворювання, що передається людині через укус інфікованих кліщів. Підступність хвороби Лайма-бореліозу полягає у тому, що наслідки хвороби можуть проявитися через місяці, а то й роки після інфікування.

До ранніх проявів хвороби відносяться гарячка, головний біль, слабкість та характерна висипка у вигляді почервоніння навколо місця укусу, яке з часом збільшується. Якщо хворобу не лікувати, то в патологічний процес можуть бути задіяні суглоби, серце, а також нервова система. Несвоєчасне звернення за медичною допомогою може призвести до переходу хвороби в хронічний стан, коли хвороба важко піддається лікуванню і може стати причиною інвалідності. Тому дуже важливо для постановки правильного діагнозу вказати на укус кліща.

Виявлена на ранніх стадіях недуга повністю виліковується за допомогою антибіотиків. Запущена — має невтішний фінал. Приблизно за два місяці може виникнути парез лицьового нерва, запалення суглобів, радикуліт. А вже через півроку розвивається хронічний артрит, атрофія шкіри і кінцівок. Погіршується пам’ять і увага, у дітей можлива затримка інтелекту. Деякі вчені припускають, що в Україні хворобою Лайма щорічно уражаються щонайменше 500 осіб. А у Західній Європі кожного року реєструють п’ять-шість тисяч недужих і 200 смертей.

 

Витягують марлею, ниткою чи пінцетом

 Якщо кліщ все-таки вкусив, його необхідно витягнути зі шкіри. Робити це потрібно максимально обережно. У будь-якому разі не можна його давити нігтями або пінцетом, розчісувати і намагатися висмикнути силою, наголошує Світлана Величко. У таких випадках з'являється небезпека внесення інфекції.

- Найкраще звернутися у травмпункт для отримання фахової допомоги, а після -  обов’язково піти до лікаря-інфекціоніста, - радить ентомолог. - Якщо такої можливості немає - спробувати витягнути кліща з тіла самостійно, взятися за нього пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, і, не поспішаючи, спробувати витягнути його з шкірного покриву. Можна взяти кліща пінцетом або накинути на нього петлю з нитки, намагаючись зачепитися біля самого місця контакту, і обертовими рухами спробувати його дістати.                 

Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3%-им розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

  • У жодному разі не можна викидати кліщів, - наголошує ентомолог Світлана Величко, - адже після кровосмоктання самка кліща зможе дати покоління (до 2000 екземплярів) на тій території, де її викинули. Кліща, якого зняли з потерпілого (бажано, щоб тварина була живою), необхідно доставити до лабораторії особливо-небезпечних інфекцій Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» що на вул. Федьковича, 13, для дослідження на інфікованість збудниками хвороби Лайма (бореліями). Покладіть його в банку і так принесіть в лабораторію.

Протягом найближчого часу після зняття кліща, необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста для консультації чи лікування. Якщо кліщ побув на тілі людини недовго, то імовірність інфікування є малою, але якщо пробув кілька днів, то така вірогідність є, каже ентомолог.

Також кліща на наявність збудників чи сироватку для дослідження на бореліоз перевіряють в лабораторії Центру дослідження бореліозу, який майже три роки діє в Тернопільському національному медуніверситеті.

Як захиститися від кліщів

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:

- одягатися в світлий, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити кліщів, які повзуть, адже рухаються вони повільно;

- носити головний убір;

- проводити само- та взаємоогляди. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, вкриті волоссям;

- місце для привалів, нічного сну на природі необхідно вибирати вільне від сухої трави, гілок, хмизу; 

- вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів; 

- також необхідно обстежити своїх домашніх тварин на предмет кліщів. Собака або кішка не можуть заразити вас на хворобу Лайма, але можуть занести в будинок заражених кліщів, які, в свою чергу, можуть вкусити людей;

- для особистого захисту від кліщів ефективно використовувати дозволені репеленти (препарати, що відлякують кліщів), які реалізуються через торгівельну мережу.

- кліщів відлякує запах чорнобривців, лаванди, м'яти. Можна використовувати ефірні олії розмарину, чайного дерева. Вони теж відлякують кліщів, але треба зважати, чи не маєте алергії. 
 

*За інформацією ентомолога Світлани Величко

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up