Як не отруїтися свіжими овочами: поради фахівців

Як не отруїтися свіжими овочами: поради фахівців
  • Нітрати є у всіх ранніх овочах і навіть у тих, які вирощені на власному городі. Адже нітрати – це не тільки мінеральні (азотні), але і органічні добрива (гній, торф, перегній) які додають у грунт для підвищення врожайності, прискорення процесу дозрівання плодів. Це, в принципі, азот, який овочі поглинають з будь-якого грунту.
  • Як зменшити їх кількість, радять фахівці

Найбільше вбирають в себе нітрати редиска, салат, шпинат, молода капуста та кріп. Менше - кабачки, морква, огірки, цвітна капуста, броколлі.

В огірків, кабачків та молодих бурячках нітрати найбільше нагромаджуються біля плодоніжки та у шкірці, тому їм треба шкірку зрізати.

У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перця, баклажана та помідора – біля плодоніжки.

Відео дня

Молода картопля найбільше нагромаджує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому, саме ці частинки у ранніх овочах та зелені потрібно зрізати.

Дуже важливо і те, коли був зібраний урожай. В салаті, щавлі, багаторічних видах цибулі кількість нітратів найбільша в ранішній час, а ось до полудня вона істотно знижується, досягаючи мінімуму до 17 години, увечері вміст їх в листових овочах на 30-40% менше, ніж вранці.

Вміст нітратів залежить також від погодніх умов і збільшується при недостатньому освітленні, низьких температурах, недостатній вологості.

Абсолютних ознак, за якими можна визначити підвищений вміст нітратів за зовнішнім виглядом немає, повідомляють фахівці Тернопільського лабораторного центру.

На зовнішні ознаки плодів, їх розміри можуть впливати склад ґрунту, природні, кліматичні умови, де вирощуються овочі, технології їх вирощування тощо. Єдиним методом оцінити безпечність ранніх овочів, зокрема, за вмістом нітратів у них, є проведення лабораторних досліджень атестованою лабораторією.

Для того, аби ранні овочі не принесли шкоди, слід дотримуватись певних правил, а саме:

- купувати плоди цілком зрілі середнього розміру і без ознак гнилі;

- обов’язково зберігати їх у холодильнику;

- ретельно мити кожен овоч, ягоди, фрукти під проточною водою. Замочуючи овочі перед споживанням у холодній воді: в двох водах по 15 хвилин можна зменшити концентрацію нітратів. Цей метод особливо ефективний для листових. Коренеплоди та капусту перед замочуванням краще нарізати невеликими шматочками;

- в жодному разі не можна зберігати свіжоприготовані салати та плодоовочеві соки, навіть у холодильнику, більше доби;

- найдієвіший метод нейтралізації нітратів - кулінарна обробка. При варінні овочів відвар зливають ще гарячим, оскільки при охолодженні частина нітратів може повернутися в овочі. Під час готування кладуть очищені овочі у киплячу воду без солі так, щоб рідина їх покривала. Солити ж краще наприкінці варіння.

Основний спосіб вберегтися від отруєння нітратами - вживати свіжі овочі невеликими порціями, а не їсти їх кілограмами. Найбільш чутливі до надлишку нітратів новонароджені та діти молодшого віку. До групи ризику потрапляють люди, особливо діти, зі зниженою кислотністю шлункового соку та хворі на гастрит з пониженою кислотністю. Також у групі ризику перебувають люди похилого віку, ті, які мають захворювання дихальної та серцево-судинної систем. Особливо небезпечні нітрати для майбутніх мам, оскільки можуть бути причиною зриву вагітності та появи вроджених вад у немовлят.

Реальний вміст нітратів в ранніх овочах, ягодах, зелені можна визначити в територіальних міжрайонних відділах та ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» для проведення лабораторних досліджень.

 

Довідка

За нормами ВООЗ допустимою добовою дозою нітратів для людини вважається 5 мг на кожен кілограм ваги. Отже, якщо вага середньостатистичної людини – 70 кг, виходить, допустима доза нітратів за день – 350 мг.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ная

    Переходимо на голодомор,там все смачне було...
  • Валера Матів

    Капц тексту багато!!! Якяк,,,,,мити або не їсти. Не їсти це гівно шо зараз продають КРАЩЕ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up