Як переселенцям отримати медичну допомогу у Тернополі? Ми зробили детальну інструкцію

Як переселенцям отримати медичну допомогу у Тернополі? Ми зробили детальну інструкцію
  • Переселенці мають право на безкоштовну медичну допомогу навіть після переїзду в іншу область внаслідок російської агресії. Незалежно від того, де укладена декларацію.
  • Так, від початку повномасштабного вторгнення до медичних установ Тернополя вже звернулись 2134 переселенця з метою отримати фахову допомогу лікарів, повідомляє директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Микола Медвідь.

Куди звертатись і як отримати

Аби переселенцям отримати фахову медичну допомогу у Тернополі чи області, варто звернутись до поліклініки або амбулаторії, що знаходиться поряд з тимчасовим місцем проживання. Єдина умова – наявність у медзакладі договору з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Зі слів завідувачки Амбулаторії загальної практики-сімейної медицини №9 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Ольги Сковронської, одразу треба підходити до реєстратури і сказати, що ви переселенець та потребуєте допомоги, консультації сімейного лікаря.

Відео дня

–    Неважливо, потрібно вам потрапити до хірурга, ортопеда чи лора – у першу чергу, ви повинні звернутись до реєстратури медичного закладу. Реєстратори, як правило, без проблем направляють до лікаря, за наявності у нього вільного місця в графіку або записують на інший зручний день. Ми ще не чули історій, щоб у Тернополі чи області переселенцям відмовили у записі чи проведені огляду, – каже пані Ольга.

Якщо у внутрішньо переміщених осіб вже укладена декларація з сімейним лікарем на території, де йдуть бойові дії або тимчасова окупація, то переукладати її не обов’язково. Головне, щоб людина була зареєстрована в електронній системі охорони здоров’я. А якщо декларації взагалі немає, тоді це можна виправити.

–  Під час звернення до поліклініки чи лікарні, переселенці мають мати при собі паспорт, аби засвідчити особу. Ніяких довідок про статус ВПО, декларацій у паперовому варіанті, ідентифікаційних номерів не потрібно. У нас є електронна система, тож якщо людина загубила декларацію з лікарем під час переїзду, нічого страшного. За допомогою паспортних даних ми знайдемо пацієнта у системі, ідентифікуємо її і направимо до сімейного лікаря, – розповідає Ольга Сковронська.

Потрапивши до сімейного лікаря, внутрішньо переміщені особи можуть отримати консультацію, електронне або паперове направлення до вузькопрофільного спеціаліста, рецепт на купівлю медикаментів, зокрема антибіотиків.

–   Серед переселенців є ті, хто погодився заключити декларацію з нашими тернопільськими лікарями. Це зазвичай ті люди, які або втратили зв’язок зі своїм сімейним лікарем, або планують залишитись у Тернополі на довготривалий термін. Проте точну кількість таких осіб вам не скажу, бо всі вони приходять у різні поліклініки, а потім інформація передається до Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Та через воєнний стан у країні НСЗУ закрили дашборди, – запевняє директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Микола Медвідь.

На прийом до лікаря у кілька кліків

Також переселенці можуть самостійно записатися до лікаря за допомогою електронної системи, що доступна на сайті КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Крок 1: Треба зайти на сайт. І натиснути на позначку «Кабінет пацієнта». Після чого вас перекине на сторінку авторизації або реєстрації.

Крок 2: Після заповнення полів базовою інформацією про себе, ви отримаєте доступ до особистого кабінету пацієнта.

Крок 3: Натискаєте на позначку «Пацієнтам-список лікарів центру». Так ви отримаєте перелік всіх лікарів Центр первинної медико-санітарної допомоги та можете записатись на прийом в один клік.

Крок 4: Обирайте необхідну дату, час і отримаєте підтвердження про успішний запис.

 

Натомість пані Ольга запевняє, такий варіант є більш практичний для тернополян або переселенців, які вже знайомі із сімейний лікарем.

–   Звичайно краще записуватись онлайн і вже точно знати, на який час спеціаліст готовий прийняти вас або вашу дитину. Але в цій системі ж варто вказати лікаря до якого хочете потрапити. То тут і виникають питання у переселенців. Це добре, якщо їм хтось вже порекомендував фахівця і вони хочуть саме до нього. У такому випадку можна обрати вільний день, час і прийти на прийом, – додає вона.

Електронні та паперові направлення

На момент воєнного стану в Україні на рівні з електронними направленнями лікаря діють і паперові. Як повідомляють у КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги», це направлення дає можливість звернутись до вузькопрофільного лікаря будь-якого закладу охорони здоров’я. Єдина умова – заклад повинен мати договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на відповідний пакет послуг.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, наразі без направлення можна звернутись до таких фахівців, як: гінеколог, психіатр, нарколог, стоматолог, фтизіатр та до лікарів, у яких під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями.

Знайти потрібного спеціаліста в новому місці можна, зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

–  Якщо відсутня можливість укласти декларацію з лікарем у найближчому медзакладі ПМД, оператор підкаже інші. Крім того, звертаємо увагу, що існує можливість укладати декларації з лікарями, які працюють у приватних медичних закладах та лікарями-ФОП. Про них також може поінформувати оператор контакт-центру, – йдеться у повідомленні МОЗ України.

Як з медиками у Тернополі?

Наразі кадрового голоду у лікарнях Тернополя не спостерігається. Зі слів Ольги Сковронської, всі ставки в амбулаторії заповнені і проблем з кадрами немає, адже під час повномасштабного вторгнення лікарі з медустанов не звільнялись. Тому переселенці можуть вільно звертатись за допомогою.

–  Рекомендована кількість для лікаря – 1800 пацієнтів. На період воєнного стану він теоретично  може взяти більше, бо обмежувальні критерії не діють. Але є десь 10-12 лікарів, які ще не набрали до 1800. Тому ми просимо, щоб укладали декларації з ними. Якщо щось не подобається, то можна знайти нового лікаря, переукласти декларацію. Якщо під час звернення переселенців вільним буде той лікар, який вже набрав 1800 пацієнтів, він все одно огляне ВПО і надасть необхідні рекомендації, – додає пані Ольга.  

Також у КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» працює call-центр, де можна отримати інформацію про графік роботи всіх лікарів Центру, як записатися на прийом до сімейного лікаря, про вакцинацію від COVID-19 та інше.

Для зручності громадян організовані нові багатоканальні телефонні лінії:

абоненти мобільного зв’язку можуть телефонувати за номером +38 (067) 444-86-88;

абоненти фіксованого зв’язку – (0352) 51-98-08.       

Читайте також:

Перший «Татоhub» відкрили на Тернопільщині: для кого підходить та як долучитись

Малює вночі, аби допомогти військовим. Як волонтерять переселенці у Тернополі

Від сиріт до військовослужбовців. Як можна допомогти тим, хто того потребує?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up