Від сиріт до військовослужбовців. Як можна допомогти тим, хто того потребує?

Від сиріт до військовослужбовців. Як можна допомогти тим, хто того потребує?
  • Громадська організація «Братерство сиріт України» опікується чотирма дитячими будинками Тернопільщини, де проживають приблизно 400 вихованців. А також систематично підтримує тих, хто опинився у складних життєвих обставинах.
  • З початку повномасштабного вторгнення під опіку ініціативних тернополян потрапили і переселенці, військовослужбовці Збройних сил України. Тут вони можуть отримати як базові продуктові набори, так і допомогу в придбанні автівки у зону бойових дій.

Працюємо задля майбутнього

Молода організація з великою історією – саме так голова Ігор Українець відгукується про «Братерство сиріт України». За плечима команди понад 20 років роботи з молоддю, дітьми сиротами та у різних соціальних проєктах. З нами ділиться емоціями, таким чином намагаються допомогти молоді обрати вірний шлях у майбутнє.

–  Ми завжди за комплексну роботу. Тому, крім матеріальної допомоги, створюємо проєкти, що мають розважальні, рекреаційні, навчальні моменти. Найуспішніший – «Лагідна українізація», у рамках якого влаштовували на базі дитячих будинків дискотеки та надавали смаколики. На заходах лунала лише українська музика. Таким чином ми хотіли знизити рівень русифікації у наших дітей. Але через війну проєкт тимчасово на паузі, адже більшу частину вихованців відправили в родини, – каже він.

Відео дня

Попри війну і складну ситуацію в Україні, команда волонтерів не зупинила роботу, а навпаки розширила свою діяльність. Відтепер вони допомагають не лише дітям-сиротам, які проживають у дитячих будинках Бережан, Заліщиків, Гримайлова і Нового Села, а й родинам, що опинились у складних життєвих обставинах. І все це у рамках нового проєкту «Не чужі діти».

– Найчастіше діти перебувають у дитячих будинках не через сирітство, а неспроможність батьків забезпечити їх гідними умовами життя, харчуванням. Через повномасштабне вторгнення малечу все ж повернули у родини. Складна ситуація у сім’ях спостерігалась і у звичайні дні, а тут під час війни біда повна. То ми вже гуртуємося, збираємо кошти, їжу і на бусі все відвозимо за переліком, – розповідає пан Ігор.

Допомога під час війни

Не забуває команда волонтерів «Братерство сиріт України» і про внутрішньо переміщених осіб та військовослужбовців. Наразі вже надали гуманітарну допомогу понад 30 людям, які через війну переїхали до Тернопільщини. Переселенці переважно потребують продуктів харчування, засобів гігієни та базових речей для дітей – каші, підгузки.

– Ми допомагаємо лише тим переселенцям, які самостійно звертаються до нас в організацію. Інколи люди пишуть у соціальних мережах, інколи знайомі розповідають нам про них, і ми збираємо все те, що маємо та відвозимо. Це не обов’язково пенсіонери, багатодітні чи малозабезпечені переселенці. Ми допомагаємо всім. Розуміємо, що без нашої допомоги людям складно, адже більшість з них приїхали просто з однією валізою. Тому намагаємось працювати і робити добрі справи, залучаючи до них місцевих жителів, – говорить команда волонтерів.

Один з центрів переселенців, яким опікується громадська організація, розташований у смт Золотий Потік, що в Чортківському районі. Тут є люди з Києва, Слов’янська, Харкова. Вони живуть у дитячому відділені місцевої лікарні.

 –  Живуть не в найкращих умовах, але вже як є. Багато чого потребують, бо там не лише дорослі, а й діти. Наші волонтери вже неодноразово приїздили до них і привезли продукти харчування. Вдалося дістати і консервацію, каші, консерви, макарони, цукор. Завезли трохи солодощів для дітей. Проте матері просять підгузки, каші, інші речі для малечі. Ми вже отримували від партнерів дитяче харчування, то теж завозили. Ось так спільними зусиллями потрохи, – каже Ігор Українець.

Щодо військовослужбовців, то на базі громадської організації діє проєкт під назвою «Допоможи солдату». Волонтери забезпечують військових продуктами харчування та іншими необхідними речами.

 – Нещодавно отримали від хлопців запит на автомобіль. Завдяки командній роботі, підтримки, зв’язків з іншими організаціями вдалося знайти авто. Наші знайомі перевірили його, полагодили і вже хлопці поїхали захищати нашу Україну на колесах. Були нам вдячні. Тож так і працюємо, – каже голова організації.

ДОВІДКА

Наразі команда знову збирає гуманітарну допомогу для військових. Вже наприкінці цього тижня все мають відправити разом із хлопцями у гарячі точки. Тож, якщо ви бажаєте допомогти або ж самі потребуєте підтримки, то звертайтесь на офіційну сторінку ГО «Братерство сиріт України» у Фейсбук.

Читайте також:

Чи продадуть антибіотики без рецепта в Тернополі? Перевірили журналісти «20 хвилин»

Як вижити без пластикових пакетів? Експеримент від журналістів «20 хвилин»

З ліжками, проте без каналізації та вентиляції. Ми перевірили, які укриття у дитсадках Тернополя​​​​​​​

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up