Навіть найстійкіші прихильники здорового способу життя не проведуть Новорічну ніч без новорічних страв та напоїв.
Їсти-пити опівночі і ще плюс пів ночі -- це непросте випробування для тіла. Тому, поки ще в запасі є декілька днів до "часу Х", можна ефективно до нього підготуватися, щоб печінка була "готовою" працювати в посиленому режимі, радить відома лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Отже, правила наступні.
1. #Вода -- випивайте склянку ледве теплої води, можна з декількома краплями соку лимона перед кожним прийомом їжі.
2. #Прийомів #їжі в ці дні має бути 2-3, ніяк не більше. Кожен додатковий перекус заставляє печінку виробляти ферменти-детоксиканти і сприяє росту інсуліну, що не лише стимулює голод і переїдання, але стимулює розвиток запальних процесів. Дво-разовий прийом їжі дає відпочинок підшлунковій залозі.
P.S. Рекомендації не стосуються ослаблених, післяопераційних та інших людей, зокрема із загостренням запалень органів травлення.
3. З кожним прийомом їжі вживаємо продукти з трьох груп: #білкові, #рослинні та #жирові: не всі відразу, а по декілька.
Наприклад,
#СНІДАНОК: Варене яйце + бобові (ложка-дві) + зелень/овочі + горіхи (1-4 шт) + мандаринка + йогурт. Кава.
#ОБІД: Суп овочевий +запечена курка + свіжі овочі + квашена капуста + ложка оливкової олії + пів яблука. Настій шипшини.
#ВЕЧЕРЯ: Парова риба + овочі свіжі та парові + 1/4 авокадо + насіння льону/чіа (кавова чашечка) + ягоди (1-2 столові ложки). Напій з цикорію.
4. Термічна обробка: виключно #варіння, рідше -- запікання в скляному або керамічному посуді (не в "рукаві" і не в фользі).
5. Виключаємо ВСІ можливі #солодощі (цукерки, тістечка, тортики, шоколадки і солодкі напої, включно із фруктовими натуральними соками), включно із сухофруктами (родзинки, фініки, інжир і тд), і медом.
І хліб.
Каші можна -- лише 1--2 столові ложки (гречка, вівсянка та нешліфований рис), але не обов'язково, якщо прагнете скинути зайве до опівночі 31 грудня:)
6. Протягом дня п'ємо лише воду, неміцний свіжозаварений зелений #чай, #каву -- лише одну чашечку вранці.
.
Від такого раціону "впаде" живіт, за день-два легко зійдуться спідниця та штани на таліїі:) і, що найприємніше, пропаде відчуття голоду. Гарантую:)
З усіх цих груп продуктів можна готувати надзвичайно смачні страви та напої: комбінувати, готувати різні соуси до риби та птиці, воду пити, настояну на розім'ятих ягодах та порізаних дрібно фруктах, радить Оксана Скиталінська.
.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 38 від 18 вересня 2024
Читати номер