Як підписати декларацію з педіатром за 20 хвилин: перевірка журналіста

Як підписати декларацію з педіатром за 20 хвилин: перевірка журналіста

Із 17 квітня тернополяни почали підписувати угоди з педіатрами. Нині зареєстрована майже тисяча декларацій. Якщо не буде технічних збоїв, то на все-про все піде хвилин 15-20, але приходити потрібно в години прийому конкретного лікаря.

З 1 квітня в Україні стартувала національна компанія з вибору лікаря. Із 17 квітня тернополяни можуть вільно обирати педіатра для своїх дітей в будь-якому медичному закладі, незалежно від місця реєстрації.

Медична допомога має бути вільною від територіального принципу, корупції та інших негативних складових. На таких засадах базується реформа. Детальну інструкцію, як обрати сімейного лікаря, ви мали змогу отримати в останній публікації на сайті «20 хвилин» - «Обрати сімейного лікаря можна при першому зверненні. Не варто створювати ажіотаж». Ви також можете знайти увесь перелік сімейних лікарів з відгуками про них за посиланням: https://top20.ua/tr/krasotazdorove/simeyni-likari/.

На обліку – 50 000 дітей

Понад тисячу декларацій з педіатрами уже клали в Тернополі. Процес іде повним махом, зауважує керівник міської дитячої лікарні Андрій Артимович. 50 000 дітей обслуговуються в місті, серед них є і з навколишніх громад. За словами очільника, в усіх поліклінічних відділеннях ще рік тому почали готувати електронну базу даних маленьких пацієнтів.

Відео дня

- Ми забезпечили всі умови, аби процес реалізації національної компанії відбувався без проблем. Ще минулого року всі працівники пройшли відповідні навчання, - продовжує він. – Ми технічно забезпечили як первинну, такі вторинну ланку надання медичної допомоги. Усі відділення забезпечені атоматизованими робочии місцями – комп’ютери, доступ до мережі, ліцензоване комп’ютерне програмне забезпечення, програмне медичне забезпечення, яке має відповідний захист; подальше технічне обслуговування тощо.  

Витратили понад 2 млн грн

Для закупівлі всього необхідного обладнання з бюджету виділили понад 2 млн грн, зауважує пан Артимович. Він додає, що завдяки спеціальному медичному програмному забезпеченню, у Тернополі можна в онлайн-режимі записатися на прийом не тільки до педіатра, а й вузького спеціаліста – лікаря вторинної ланки. І черг, каже, там немає. Хоча, як показує практика, не все так ідеально, як нам розказують. Зовсім нещодавно «RIA» плюс писала про сутички під кабінетами між «живою» та «електронною» чергами. Мами в них ледь не б’ються.

У соцмережах тернопільські батьки подейкують, що не можуть підписати декларації через технічні проблеми в поліклінічних відділеннях. Андрій Артимович зізнається, що деколи такі нюанси виникають, технічні несправності неможливо спрогнозувати, але їх намагаються швидко ліквідувати. Крім того, зауважує, що відділення мають один з кращих у Тернополі інтернет-зв'язок.

Приходьте у години прийому

Журналіст «RIA плюс» вирішила на собі перевірити, як відбувається процес укладання декларації з педіатром. Разом зі своїм 6-річним сином відправилася у 4-те педіатричне відділення. У виборі лікаря та професійній компетентності, каже, не сумнівалася, адже ніхто краще не знає її дитину, ніж дільничний педіатр Ольга Гаврищак.

Якщо ви хочете швидко і без нервів підписати угоду з обраним лікарем, то потрібно приходити в години прийому спеціаліста. Адже, як показує практика, у кожному кабінеті, встановлений лише один комп’ютер. І якщо прийом вашого лікаря скінчився, то цілком ймовірно, що в інший час цей комп’ютер використовуватиме інший лікар.

Для підписання угоди з педіатром один із батьків чи опікунів повинен мати оригінал свого паспорта та ідентифікаційний код. Також треба свідоцтво про народження дитини та ідентифікаційний код (при наявності). Робити ксерокопії заздалегідь не потрібно, у поліклініках є сканери, де зроблять всі копії документів. Щоправда, у четвертому відділенні, приміром, встановлений тільки один такий пристрій, час від часу медичні працівники утворюють біля нього свою «живу чергу».

Основний спосіб заповнення декларації — електроний: уповноважена особа закладу (це може бути або реєстратор, або медсестра, або лікар) внесе ваші дані в систему. Старша медсестра Оксана Данилюк зробила це все хвилин за 15, за що їй окреме спасибі.

Далі лікар показала реєстр пацієнтів і те, що дитина вже є у переліку тих, з ким в неї укладена угода. Наприкінець мали би роздрукувати деклараію у двох примірниках. Один залишається у батьків, один – у закладі. Уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис працівника юридичної особи на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров’я». Отримати друкований варіант угоди на руки у журналіста не вийшло. Як пояснила завідувач 4-го педіатричного відділення Галина Дубровіна, саме в цей день техпрацівники мали забрати картриджи на заправку. Але при наступному візиті до лікаря можна буде отримати свою декларацію.

До слова, офіційний зразок декларації додаємо під фото. З особистих даних там вказують номер, серію паспорта, ким і коли виданий; місце реєстрації одного з батьків, ідентифікаційний номер, контактний номер телефону; серію свідоцтва про народження дитини, місце її проживання і реєстрації, ідентифікаційний номер. Посадовці наголошують, що база даних пацієнтів є надійно захищеною.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up