Як постити та не бути голодним: поради дієтолога

Як постити та не бути голодним: поради дієтолога

Піст має супроводжуватися не тільки обмеженням в їжі, але і серйозною духовної підготовкою, говорить лікар-дієтолог Наталія Суслова.

- У цей час потрібно, перша за все, очистити себе від гріхів, - продовжує вона. - Адже одна із заповідей, яку християни повинні виконувати під час посту, – це відпустити гнів. Якщо людина буде сприймати виключення певних продуктів харчування як примус, то, зрештою, це викликатиме тільки роздратування.

З іншого боку, піст – чудова можливість розвантажити свій організм. Адже, за словами лікаря, надлишкове вживання продуктів тваринного походження, негативно позначається на роботі печінки. Натомість крупи дуже багаті вітаміном В та різноманітними сорбентами, котрі покращують роботу як шлунково-кишкового тракту, так і організму в цілому.

- При дотриманні суворого посту необхідно відмовитися від м’ясних страв, яєць, молочних продуктів, солодощів і навіть риби, - каже фахівець. – Аби поповнити організм необхідними мікроелементами, потрібно вживати достатню кількість овочів, фруктів, бобових культур. До речі, останні є повноцінним джерелом білка, який так необхідний для нашої життєдіяльності.

Відео дня

Церква дозволяє не дотримуватися обмежень у їжі вагітним жінкам та матерям, які годують дітей груддю. Від посту звільняються особи, котрим не виповнилося 18 років. Адже, на переконання пані Суслової, їхній організм росте та потребує постійного надходження всіх важливих мікроелементів. Послаблення в харчуванні також є для людей, котрі мають певні хронічні захворювання і тих, котрі тяжко фізично працюють.

- Якщо людина має певні проблеми зі здоров’ям, приміром, захворювання травної системи, відмова від звичного харчування може спровокувати загострення недуги, - акцентує пані Наталія. – Якщо ж чоловік чи жінка на даний момент почуваються добре, вони можуть спробувати постити, але для цього краще заздалегідь проконсультуватися з лікарем.

Так чи інакше, тримання посту не повинно стати для людини тортурами, додає спеціаліст.

- Головне – не зашкодити, - продовжує медик. - Якщо конкретна особа відчуває, що фізично не в змозі відмовитися від тих чи інших страв, не потрібно себе мордувати. При бажанні, можна частково виключити зі свого раціону деякі продукти, або ж тримати піст у перший і останній його тижні.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • тарас

    з надрукованого зразу стає ясно, що дієтолог все знає в теорії, з книжок, просто не розуміє, що відчуває людина, яка ХОЧЕ ЇСТИ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up